U heeft het misschien in de plaatselijke (sociale) media al gezien of gelezen, Museum Veenendaal wat een vaste tentoonstelling heeft over het historisch erfgoed van de gemeente – denk aan wol, turf, tabak en bijenmarkt enz. – heeft nu ook een tijdelijke expositie (van 17 juli t/m 31 oktober) met als thema:

Van industriedorp naar provinciestad, Veenendaal 1960 – 2020

Dit jaar is het 60 jaar geleden dat Stichts Veenendaal (provincie Utrecht) en Gelders Veenendaal (provincie Gelderland) samengevoegd werden tot één gemeente Veenendaal. Rede voor het museum om een tentoonstelling te organiseren over de ontwikkeling van Veenendaal in de afgelopen 60 jaar; van industriedorp naar provinciestad.
De tentoonstelling laat de ontwikkelingen van Veenendaal zien, vanaf het moment van samenvoeging. Dit gebeurt aan de hand van een aantal thema’s: Stad en opbouw, Wonen en werken, en Samenleven. Ook vragen we bezoekers mee te denken over wat nou typisch Veenendaals is.

In die geschiedenis mogen natuurlijk de twee Veenendaalse voetbalgrootmachten DOVO en G.V.V.V., en tevens buren op het sportpark Panhuis, niet ontbreken. Zeker niet omdat onze voetbalclub in 1947 werd ‘geboren’ in het Gelderse deel van Veenendaal, maar ook omdat beide clubs met beide voetbalbenen nog steeds volop in de samenleving staan. En tevens in die zestig jaar ook doorgroeiden van relatief onbekende clubjes naar landelijk bekende amateur voetbalverenigingen die op het hoogste, en één na hoogste, platform hun voetbalkunsten etaleren.

Daarom is er door medewerkers van het museum met spulletjes uit hun eigen depot, en met behulp van leden van de beide verenigingen die ook rode of blauwe memorabilia inbrachten, een vitrine ingericht waarin DOVO en G.V.V.V. ook weer buren zijn.
Een voorproefje daarvan ziet u op de onderstaande fotocollage.

Heeft u belangstelling voor het bezoeken van de vaste- en/of tijdelijke expositie, of deze specifieke voetbal uitstalling, dan vind u door het klikken op onderstaande plaatjes meer informatie over openingstijden en de toegang.

Als webredactieteam willen wij in ieder geval een bezoek aan het Museum Veenendaal, wat is gevestigd aan het Kees Stipplein 76, – en onderdeel is van de Cultuurfabriek – van harte aanbevelen.  

Fotobron: Museum Veenendaal