Jochem Twisker (48) is de nieuwe trainer van G.V.V.V. Hij legt uit waarom hij voor de Veenendaalse tweededivisionist koos en wat zijn plannen zijn.

Nee, hij gaat er niet van uit dat hij G.V.V.V. wel even kampioen van de tweede divisie gaat maken. Zo reëel is Jochem Twisker ook wel. Daarvoor ontbreken de financiële middelen bij de Veenendaalse zaterdagclub, geeft hij grif toe. ,,Maar ik zeg ook niet dat het onmogelijk is. Verrassingen zijn er altijd in het voetbal. Ook een zogenaamd mindere grootheid kan een gooi naar de titel doen”, voegt Twisker er met overtuiging aan toe.

Op de vraag welke sportieve uitdagingen hij bij G.V.V.V. denk te vinden, heeft de inwoner van Bussum zijn antwoord meteen paraat: ,,Het maximale uit een groep halen. Spelers beter maken en plezier laten beleven. Samen een strategie uitdenken, die het beste bij de groep past. En natuurlijk samen resultaten boeken. Daarvoor ben ik trainer geworden. Met die zaken in het achterhoofd denk ik dat ik mijn ei bij G.V.V.V. wel kwijt kan. Ik heb de club echt hoog zitten.”

G.V.V.V. is geen onbekende voor Twisker. ,,Nee, G.V.V.V. loopt als een rode draad door mijn carrière. Ik heb als coach van Spakenburg en De Dijk verschillende wedstrijden tegen G.V.V.V. gespeeld. Met wisselend resultaat, maar in 2014 behaalde ik in het eerste jaar met Spakenburg tegen G.V.V.V. wel meteen mijn eerste grote prijs. In een beslissingsduel om het kampioenschap van de topklasse versloeg Spakenburg G.V.V.V. met 2-1. Een hele happening in het Kras-stadion in Volendam, die ik niet snel zal vergeten.”


Jochem Twisker gaat bij G.V.V.V. voor plezier en resultaat. Foto: Herman Stöver
G.V.V.V. kent rustige voorbereiding

G.V.V.V. speelt in de voorbereiding op de nieuwe competitie acht oefenwedstrijden. "Ik opteer voor een rustige
trainingsopbouw.
Daarvoor heb ik zeven weken de tijd. Ruim voldoende om fit en goed voorbereid aan de competitie te beginnen",
vertelt de nieuwe trainer Jochem Twisker. "Uit ervaring weet ik dat spelers zich in oefenpotjes willen bewijzen.
Maar ik zeg altijd dat ze geen gekke dingen moeten doen, waardoor ze geblesseerd raken.
Als een speler goed is, komt zijn tijd vanzelf."

Oefenduels:
1 augustus De Merino's - G.V.V.V. (14.30)
8 augustus SC Genemuiden - G.V.V.V. (14.30)
11 augustus G.V.V.V. - V.V.O.G. (19.45)
15 augustus Batavia '90 - G.V.V.V. (14.30)
18 augustus G.V.V.V. - Blauw Geel'38 (20.00)
22 augustus Sparta Nijkerk - G.V.V.V. (15.00)
25 augustus OSS'20 - G.V.V.V. (14.30)
29 augustus S.D.C. Putten - G.V.V.V. (14.30).

Karakter
In goed overleg en binnen de mogelijkheden van de club heeft Twisker, met de technische commissie, gericht gekeken naar versterking van de selectie van G.V.V.V. ,,Daarbij was ook belangrijk of nieuwe spelers in de groep pasten. Kwaliteit is niet altijd zaligmakend. Het karakter en de instelling van een speler speelt ook een belangrijke rol. We hebben geen mogelijkheden voor een overdreven grote selectie, daarom spelen die eigenschappen een belangrijke rol”, legt Twisker het aantrekken van de nieuwe spelers uit. ,,Elf sterspelers maken geen kampioensteam. Een hecht collectief, dat voor elkaar door het vuur gaat, heeft een grotere kans van slagen”, stelt Twisker.

Hij noemt zichzelf geen laptoptrainer, geen ‘alleenbeslisser’. Maar zeker ook geen specifieke people manager. ,,Een mix van alles denk ik. Ik heb een luisterend oor, ben een voorstander van overleg. Maar sta op zijn tijd ook boven de groep. In de voorbereiding ga ik op zoek naar een bepaalde speelstijl, probeer die er in te slijpen. Maar ik ben zeker niet zo eigenwijs om daarin te blijven volharden als blijkt dat de spelers die speelwijze niet oppikken. Een trainer moet flexibel zijn.”

Bron: De Gelderlander door Eit Hendriks
Kopfoto: Dick Gijsbertsen