Historie

kampioen19481949

Eerste elftal in competitie (1948/1949)

Op 31 augustus 1948 begon men op de Buurtlaan aan de competitie. Kleedkamers waren er toen nog niet, omkleden deed men in een schuur van de familie Boers (Ome Jo en Tante Gijsje). ‘s Morgens huisden de varkens er nog in en ‘s middags de voetballers. Er stond een pomp buiten en wassen deed men uit schaaltjes. In de rust werd er thee gedronken uit nette kopjes met als opschrift ‘G.V.V.V.’ en ‘gasten’.

Kampioenentijdperk (1957 – 1960)

Seizoen 1957/1958. Het begin van een glorieuze serie met een gloednieuw en piepjong elftal. Trainer was inmiddels al een jaar Cees Heikamp (speelde zelf als sterke spits bij aanvankelijk Veenendaal en later Ede), gehaald door Drikus de Kruiff en elftalleider Geurt Leppers. Zij kenden hem van de Panter en zijn succes bij o.a. Kulan was niet onopgemerkt gebleven. Daarnaast was Cees niet duur, dus dat kwam G.V.V.V. ook weer goed uit. Met hem begon voor G.V.V.V. de victorie. Hij behaalde drie kampioenschappen op rij en bracht het eerste elftal van de 1ste klasse UPVB naar de tweede klasse KNVB, in die tijd de hoogst haalbare klasse in het zaterdagamateurvoetbal.

kampioenen1958
oude-ingang

Een nieuw thuis (1964 – 1975)

In 1964 werd het terrein aan de Buurtlaan verlaten, de accommodatie was toen al zo slecht dat al eerder noodgedwongen moest worden uitgeweken naar het NSVS terrein. In dat jaar werd het sportpark Panhuis betrokken. Eerst werd het sportpark nog gedeeld, maar in 1974 kreeg G.V.V.V. de noordelijke kant.

De burgemeester opende in het voorjaar het, door de leden zelf gebouwde, clubhuis. De oud papier actie (OPA) verliep voorspoedig. In het seizoen 1974-1975 werd er maar liefst 36.155 kg papier opgehaald en verkocht. Hierdoor werd de nieuwe tribune een feit. Veel leden waren bereid zich volledig in te zetten, waardoor de kosten zo laag mogelijk werden gehouden. De totstandkoming werd op 14 mei 1975 gevierd met een heerlijke maaltijd, bereid door Gerrit Pater.

‘Geloof in eigen kunnen moet het doen’ (1975)

De bekende zin komt uit het clublied van G.V.V.V. dat in 1975 werd uitgebracht en tot de dag van vandaag nog wekelijks luidkeels wordt meegezongen op de blauwe zijde van sportpark Panhuis. Met animator en voorzanger Gerrit Beukhof voorop ontstond een eigen lied voor de blauwe Veenendaalse aanhang.

‘Ik voetbal al vanaf mijn jeugd, ik draag allang blauw-wit. De kleuren van mijn cluppie! (…) G.V.V.V., de beste club in ’t Veen waar ik voor juichen wil. G.V.V.V., daar speel ik voor, daar hoor ik bij, ik ben blauw-wit.’

clubliedvoorkant
Louis-onthuld1

Opening staantribune (1998)

De bekende trainer Louis van Gaal kwam in de voorbereiding van het seizoen 1998/1999 met ‘zijn’ Barcelona naar het ‘stadion’ Panhuis. Jammer genoeg niet met de internationals (waaronder verschillende Nederlanders), zij waren nog met vakantie als nasleep van het WK in Frankrijk. Toch was het een drukte van belang op zaterdag 25 juli. Dezelfde Louis opende de nieuwe staantribune voor aanvang van de wedstrijd.

De wedstrijd zelf eindigde in een 1-0 overwinning voor de ‘Spanjaarden’. Het was trouwens het debuut van Bert Hendriks als nieuwe hoofdtrainer van G.V.V.V.

Kampioenschap Eerste Klasse (2004/2005)

Eind februari 2005 was het zover. Het eerste elftal behaalde het kampioenschap in de eerste klasse A. G.V.V.V. pakte hiermee de eerste titel in Nederland. Vizier, het clubblad van G.V.V.V., kwam met een heuse kampioenseditie. Uiteraard was er een ontvangst op het gemeentehuis van Veenendaal en een grandioze feestavond.

Kampioen, 3 periodetitels, 59 punten, 61 doelpunten voor en 12 tegen, één verliespartij en twee gelijke spelen, twintig punten voorsprong op de nummer twee (Geinoord), wie had dat durven dromen. Een uitstekend resultaat voor trainer Herman Wijnands en zijn jonge, vrijwel nieuwe, selectie. Helaas voor Herman volgde Peter Visee hem in het nieuwe seizoen op. Speler van het jaar werd Antonio Aguilar Aguilera.

kampioen 2004-4005
25-10-2011: Voetbal: Excelsior - GVVV: Rotterdam
(L-R) GVVV wins with 0-3 from Excelsior
KNVB beker 2011 / 2012

Bekersuccessen (2011/2012)

G.V.V.V. verwierf in het seizoen 2011/2012 landelijke aandacht door twee BVO’s uit te schakelen in het toernooi om de KNVB Beker. Op 25 oktober 2011 verslaan de blauwhemden eredivisionist Excelsior Rotterdam met 0-3 (zie foto). In de volgende ronde wordt Sparta Rotterdam, toen uitkomend in de Eerste Divisie, verslagen. Thijs van Tent Beking scoorde na een 1-1 gelijkspel in de strafschoppenserie de beslissende pingel.

AZ werd de tegenstander in de kwartfinale. Dennis van Meegdenburg zette zijn ploeg nog op 0-1, maar uiteindelijk wonnen de Alkmaarders nipt met 2-1. G.V.V.V. kon met opgeheven hoofd het bekertoernooi verlaten.

De mooiste herinneringen zijn voor iedere supporter anders. Kijk daarom hier voor een overzicht met de volledige historie van het vlaggenschip.

UITGELICHT: PROMOTIE NAAR DE TWEEDE DIVISIE (2016)

Zelfs Hitchcock had de slotfase van de competitie in seizoen 2015/2016 niet zo kunnen bedenken. Dat uitgerekend op de slotspeeldag, tegen niemand minder dan concurrent Rijnsburgse Boys, promotie naar de Tweede Divisie werd bewerkstelligd. Dat maakte een hoop emoties los. Onder toeziend oog van 2600 toeschouwers was sportpark Panhuis die zaterdag in mei 2016

het toneel van een waar voetbalspektakel. Die dag dat Simon Brouwer zijn ploeg met twee treffers naar de nieuwe competitie schoot. Spelers en supporters waren tot tranen geroerd. Hun club was zojuist ten koste van Rijnsburgse Boys gepromoveerd naar de nieuwe Tweede Divisie, het nieuwe hoogste amateurniveau van Nederland.

2019
Pas na verlenging onderuit tegen PSV
Precies drie minuten was G.V.V.V. op 18 december 2019 verwijderd van een strafschoppenserie tegen topclub PSV. Dankzij Soufiane Laghmouchi hadden de blauwhemden een verlenging tegen de Eindhovenaren uit het vuur weten te slepen en het scheelde niet veel of penalty's hadden bepaald wie doorstroomde in de strijd om de KNVB Beker. Op een uitverkocht sportpark Panhuis beleefde 5.000 toeschouwers een onvergetelijke avond en wist heel Nederland tot wat G.V.V.V. in staat was.
2016
Promotie naar Tweede Divisie
G.V.V.V. en Rijnsburgse Boys streden op 14 mei 2016 in een onderling duel om promotie naar de nieuwe Tweede Divisie. Ondanks dat de 'Uien' eerst op voorsprong kwamen, schoot Simon Brouwer de blauwhemden met twee treffers langs de tegenstander. Promotie naar de nieuwe Tweede Divisie, onder leiding van trainer John de Wolf, was een feit.
2012
Bekersuccessen
G.V.V.V. verwierf in het seizoen 2011/2012 landelijke aandacht door twee BVO's uit te schakelen in het toernooi om de KNVB Beker. Op 25 oktober 2011 verslaan de blauwhemden Eredivisionist Excelsior met 0-3. In de volgende ronde wordt Sparta Rotterdam verslagen. Thijs van Tent Beking scoorde in de strafschoppenserie de beslissende pingel. AZ werd de tegenstander in de kwartfinale. Dennis van Meegdenburg zette zijn ploeg nog op 0-1, maar uiteindelijk wonnen de Alkmaarders nipt met 2-1. G.V.V.V. kon met opgeheven hoofd het bekertoernooi verlaten.
2011
Promotie naar de Topklasse
In een knotsgekke thuiswedstrijd tegen directe concurrent Xerxes DZB werd met 2-1 gewonnen. Joey Snijders maakte in de blessuretijd het winnende doelpunt. Hierdoor had G.V.V.V. nog maar een punt nodig om kampioen te worden. Dit werd 7 mei 2011 een feit door Zwaluwen op het eigen Panhuis met 2-1 te kloppen. Namens G.V.V.V. scoorden Dennis van Meegdenburg en Simon Brouwer. De schaal en de zo gewenste promotie naar de topklasse waren binnen.
1998
Opening staantribune door Louis van Gaal
De bekende trainer Louis van Gaal kwam in de voorbereiding van het seizoen 1998/1999 met ‘zijn' Barcelona naar het ‘stadion' Panhuis. Jammer genoeg niet met de internationals (waaronder verschillende Nederlanders), zij waren nog met vakantie als nasleep van het WK in Frankrijk. Toch was het een drukte van belang op zaterdag 25 juli. Dezelfde Louis opende de nieuwe staantribune voor aanvang van de wedstrijd. De wedstrijd zelf eindigde in een 1-0 overwinning voor de 'Spanjaarden'. Het was trouwens het debuut van Bert Hendriks als nieuwe hoofdtrainer van G.V.V.V.
1964
Naar sportpark Panhuis
In 1964 werd het terrein aan de Buurtlaan verlaten, de accommodatie was toen al zo slecht dat al eerder noodgedwongen moest worden uitgeweken naar het NSVS terrein. In dat jaar werd het sportpark Panhuis betrokken. Overigens niet alleen want ook DOVO en Unitas verhuisden naar het Panhuis. Bij toebeurt werd het hoofdveld bespeeld.
1947
Oprichting van de club
Op 15 november 1947 werd de club opgericht onder de naam GSV (Gelderse Sport Vereniging). De mannen van het eerste uur waren Marinus Heikamp (voorzitter), Heye Horlings (secretaris), Jan Prins (penningmeester), Hendrik (Drikus) de Kruiff en Joop Leppers, waarmee tevens de oprichters zijn genoemd.