Een nieuw thuis (1970-1980)

Pikant gebeuren uit 1970

In ‘Goal’, het voetbalweekblad dat later op ging in ‘Voetbal International’, werd een paginagrote foto van ons eerste elftal afgedrukt. De oplettende lezer zag de naam van onze buurman op de bal op deze foto!

Staand van links naar rechts: H. P. Baams (trainer), J. v.d. Bovenkamp, J. E. Kampert, A. Veldhuizen, G. Marcus, W. v. Dijk en J. v. Leeuwen (grensrechter). Gehurkt van links naar rechts: O. Takken, A. Veldhuizen, D. v. Limburg, P.G. v.d. Bovenkamp, G. v. Veenendaal en G.E. Beukhof.

Crisis

Piet Scholts (ere-voorzitter) overleed in 1970, terwijl de voorzittershamer door de heer J. Hertog werd overgedragen aan de heer W. Wiegel.

G.V.V.V. A1, deelnemer en winnaar 1e P. Scholtstoernooi

 In 1971 liep het bestuurlijk zowat uit op een crisis. Wanneer niet genoeg leden zich beschikbaar zouden stellen voor bestuursfuncties dan zou het bestuur in zijn geheel aftreden. Gelukkig kwam het niet zover en was er voor de eerste maal in de geschiedenis een vrouw die bij G.V.V.V. toetrad tot het bestuur.

Haar naam? Jenny Bruys. Ook in 1971, om precies te zijn 12 april 1971, vond het eerste P. Scholtstoernooi plaats, gewonnen door de organiserende vereniging.

Topjaar

In 1972 speelde Jan van de Bovenkamp zijn 500ste wedstrijd voor G.V.V.V. Het was trouwens een topjaar voor G.V.V.V. Behalve het vieren van het 25-jarig jubileum door de gehele vereniging, werd het eerste elftal naar grote hoogten gestuwd en eindigde op een fraaie derde plaats. De toen al beladen derby tussen G.V.V.V. en DOVO werd bezocht door 3.000 toeschouwers die G.V.V.V. met 3-1 zagen winnen. In 1973 had G.V.V.V. grootse plannen. Het delen van het sportpark met DOVO en Unitas was een onbevredigende zaak en er werden plannen gemaakt om te verhuizen naar de Noordzijde van hetzelfde Panhuis. In feite was de ‘oude’ tribune van DOVO aanleiding om te willen verhuizen.

Het bestuur maakte vele overuren o.l.v. de nieuwe voorzitter Hagenaar en ook de leden werkten mee. De penningmeester gaf vele obligaties uit en enige leden zetten een enorme oud papier actie (OPA) op.

G.V.V.V. werd tweede achter IJsselmeervogels en Geurt van Veenendaal topscorer in het zaterdag amateurvoetbal. Het einde van 1973 werd gekenmerkt door de oliecrisis. Het vervoer van onze jeugdspelers leek ernstig gevaar te lopen vanwege de benzineschaarste, terwijl het aantal jeugdteams inmiddels was gegroeid tot vijftien.

Verhuizing (2)

In 1974 werd de verhuizing een feit. De burgemeester opende in het voorjaar het, door de leden zelf gebouwde, clubhuis. De oud papier actie (OPA) verliep voorspoedig. In het seizoen 1974-1975 werd er maar liefst 36.155 kg papier opgehaald en verkocht. Hierdoor werd de nieuwe tribune een feit. Veel leden waren bereid zich volledig in te zetten, waardoor de kosten zo laag mogelijk werden gehouden. De totstandkoming werd op 14 mei 1975 gevierd met een heerlijke maaltijd, bereid door Gerrit Pater.

Het jaar 1975 betekende het afscheid van Geurt van Veenendaal en de 250ste wedstrijd van Piet van de Bovenkamp. Ook ontstond ons clublied (tekst, geluid). Animator (met hulp van Jan Hessels Mulder) en voorzanger was Gerrit Beukhof. Een gevleugelde uitspraak van Gerrit Pater (trainer van het tweede) uit 1975 was: “Hou de scheidsrechter in ere of ga het zelf leren”.

Dieptepunt

In 1976 werd, sportief en financieel gezien, een dieptepunt bereikt in de geschiedenis van G.V.V.V. Het eerste elftal degradeerde naar de tweede klasse, ondanks de noodgreep van het bestuur om de toenmalige trainer Kaasjager op non-actief te stellen. Later werd hij nog wel gerehabiliteerd, maar de degradatie was niettemin onafwendbaar.

Ook was er in 1976 bijna een bestuurscrisis ontstaan in verband met de bezetting van de belangrijke ‘financiële’ plaatsen in het bestuur en werd op 1 januari 1977 de BeHeerCommissie (BHC) ingesteld. In datzelfde jaar werd de Jeugd Ontspannings Commissie (JOC) opgericht. Het seizoen 1977-1978 was het eerste seizoen dat F-pupillen in competitieverband mochten voetballen.

Primeur

Arie Schans werd in dat jaar aangesteld als trainer. In 1978 werd hij zelfs fulltimer, wat een primeur was in het amateurvoetbal. Succes kon natuurlijk niet uitblijven en één en ander leidde dan ook naar het kampioenschap in 1980, maar daarover later.

Verder was 1978 een jaar zonder hoogtepunten. Of het moet zijn dat het tweede team promoveerde naar de hoogste afdeling (reserve) van de KNVB. Dit onder de bezielende leiding van Gerrit Pater. Maar gaandeweg het seizoen kreeg het eerste elftal weer de stijgende lijn te pakken en eindig de als derde. Topscorer van alle elftallen van G.V.V.V. werd Wout van de Haar met maar liefst 44 doelpunten. Een prestatie die niet zo snel zal worden overtroffen. In 1979 waren er belangrijke gebeurtenissen op organisatorisch gebied. Er werd een algemeen bestuur gevormd, dat zich gesteund wist door een seniorenbestuur, jeugdbestuur, beheercommissie, redactie en ontspanningscommissie. Het is ook het jaar waarin Bram Budding als voorzitter aantrad.