Op naar het millennium (1999-2002)

Het seizoen 1999-2000 begint met een (prettige) verrassing. De Amstel Cup krijgt uitbreiding. Dit betekende dat G.V.V.V. mocht meedoen aan dit prestigieuze toernooi. Tegenstanders werden FC Den Bosch, RBC en Udi ‘19/Beter Bed. Jammer genoeg was er alleen een thuiswedstrijd tegen de amateurs uit Uden. Maar eerst was er de voorbereiding. Ook ditmaal werd een aantrekkelijke sparringpartner naar het ‘stadion' gehaald. Real Betis Sevilla was de naam, de bekendste speler bij Betis was Finidi George, voormalig Ajaxcied. Uitslag 0-6. 


G.V.V.V. en Betis Sevilla gebroederlijk op de gevoelige plaat vastgelegd.

Het seizoen was nog maar koud begonnen (terwijl er toch echt tropische temperaturen heersten) of er was het bericht dat hoofdtrainer Bert Hendriks zijn werkzaamheden had beëindigd. Aan de voormalige eerste elftalspeler Dragan Ristic de taak om alle neuzen van de A-selectie dezelfde kant op te krijgen. Herman Wijnands werd uiteindelijk de nieuwe hoofdtrainer. Niet voor de laatste keer, bleek later! 

Positief was G.V.V.V. in het nieuws bij de sluitingsdag van de Zwaluwen Jeugd Actie in het Groningse Haren. De jeugd van de club liet zich daar voor de nationale pers van zijn beste kant zien. Dat koningin Beatrix daar ‘toevallig’ ook was, was mooi meegenomen. G.V.V.V. was daar aanwezig omdat zij het jaar daarop de sluitingsdag ging organiseren. 

Voorzitter Jelis Leppers vierde zijn 30-jarig jubileum als bestuurslid bij G.V.V.V. In dit seizoen maakte hij via het clubblad meerdere malen melding dat er te weinig vrijwilligers voor de vereniging actief waren. De verhalen hierover werden gedurende het seizoen steeds somberder. 

Technisch manager 
Bij de jeugd gebeurde ook het nodige. Jeugdvoorzitter Ko van Stempvoort gaf het roer over aan Jaap Rosendaal. Technisch manager Sjaak van den Helder had het idee geopperd (en ten uitvoering gebracht) om een voetbalschool bij G.V.V.V. te realiseren. Zelfs een sponsor had hij weten te strikken! Jong G.V.V.V. ging wedstrijden tegen de A-jeugd van diverse betaalde voetbal organisaties spelen. Ook werd, in samenwerking met FC Utrecht, een heuse talentendag georganiseerd. Apart voor de jeugdkeepers werd er een keepersdag georganiseerd. 
Later in het seizoen werd bekend dat de KNVB plannen had om 5 jarigen te laten trainen. 
Aan het einde van het seizoen werd bekend dat Sjaak van den Helder zijn (betaalde) functie opgaf. Wat de redenen ook waren, enige tijd later zagen we hem aan de overkant hetzelfde werk doen. 

Ook met ingang van het nieuwe seizoen was er een wisseling van de wacht voor wat betreft het keuren van de velden. Arie Blankenspoor werd opgevolgd door Arie Blankenspoor. Insiders wisten dat met de eerste Arie de oom van de tweede Arie werd genoemd. “Onze” Arie (jeugdsecretaris) ging in het vervolg, namens de KNVB, over de Veenendaalse velden waken. 

De zeer actieve reclamecommissie onder de bezielende leiding van Henny Dekker realiseerde gedurende het seizoen verschillende projecten. Behalve voor het aanbrengen van nieuwe sponsoren, staat deze groep vooral voor het klussen met een grote K. Henny werd in de loop van het jaar ernstig ziek en belandde in het ziekenhuis. 

Net voor het millennium (eeuwwisseling) vierde 'mister G.V.V.V.' Piet van de Bovenkamp zijn vijftigste verjaardag. Een andere 'mister G.V.V.V.' Gerard van de Pavert nam afscheid als actief voetballer. Zelfs met een heuse afscheidswedstrijd. Nou ja, afscheid. 

Net na de eeuwwisseling werd G.V.V.V. opgeschrikt door het bericht dat Wopke de Vries, verenigingsman in hart en nieren, was overleden. 

Stadion Panhuis 
In de kadervergadering van januari kwam de mededeling van voorzitter Jelis Leppers dat het komende seizoen tevens zijn laatste seizoen zou zijn. 
Ook in januari 2000 was er een wedstrijd tegen de profs van het Arnhemse Vitesse onder leiding van de (debuterende) trainer Ronald Koeman. Het sportpark werd door de sponsorgroep SGV omgedoopt in een heus stadion. Een grapje wat later vaker werd toegepast. Een grapje met een serieuze ondertoon, want inmiddels had het eerste veld door de diverse tribunes deze uitstraling. En dat met een weer oplaaiende discussie over een heuse topklasse. 

Tijdens de thuiswedstrijd tegen Spakenburg in februari werd lid van verdienste Gert Sel onwel en overleed later in het ziekenhuis. 

In maart bleek er ‘alweer’ een nieuwe jeugdvoorzitter zijn intrede te hebben gedaan. Ben Drost nam het stokje over. De SGV meldde dat er weer een topclub naar het stadion zou komen. Feyenoord kwam dan ook in mei voor de tweede maal naar Veenendaal. 

In april waren Lies en Leen Hardeman 60 jaar getrouwd. Beiden lid van verdienste en beiden op dat moment nog actief binnen onze vereniging. 

 

Uit het een interview met Lies en Leen Hardeman

.... Overigens zijn zowel Lies als Leen inmiddels lid van verdienste. Leen is nog vele jaren bestuurslid en jeugdtrainer van G.V.V.V. geweest. Het merkwaardige doet zich voor dat Leen geen lid meer is, maar donateur. Na een spelerswissel van de toenmalige trainer Arie Schans werd hij zo kwaad dat hij zijn lidmaatschap opzegde.

 

Net aangesteld als hoofdtrainer hoorde Herman Wijnands al vroeg in het seizoen dat hij niet de beoogde trainer van het komende seizoen zou worden. De bij Ajax opgeleide trainer was naar verluid te professioneel voor de club en had ook te hoge eisen. Gerrit Willems werd zijn opvolger. G.V.V.V. eindigde het seizoen trouwens als tweede. Met deze eindpositie kon men in het nieuwe seizoen ook weer meedoen met de ‘grote’ beker. Tegenstanders werden De Treffers, Top Oss en NEC. 


Het tweede werd onder leiding van Henk Maliepaard kampioen en bereikte daarmee de (reserve) hoofdklasse. 

Aan het einde van het seizoen verloor G.V.V.V. weer twee van haar trouwe leden. Henny Dekker en Teunis Vonk kwamen te overlijden. 

Marco van de Pol maakte bekend de vereniging te verlaten. Deze oer-G.V.V.V. ging bij concurrent Bennekom spelen. Juist nadat hij samen met Bart Broeder tot beste speler van het seizoen was uitgeroepen! Een ander afscheid (nou ja afscheid) was er van Gert “Guus” van de Lagemaat. Hij was de eerste jeugdverzorger van Veenendaal en dus van G.V.V.V. Gert ging zich bekwamen als scheidsrechter en werd daarnaast seniorenvoorzitter. 

Technisch Directeur 
Aan het begin van het seizoen 2000-2001 werd G.V.V.V. opgenomen in de wereld van het World Wide Web, www.gvvv.nl was geboren. Ook was er de opening van het ‘hok van Lies’. Genoemd naar en geopend door Lies Hardeman. 


Voorzitter Jelis Leppers overhandigd Lies Hardeman een prachtige bos bloemen en feliciteert haar met haar 'hok'.

Jelis Leppers nam na elf jaar, met een Koninklijke onderscheiding en de zilveren speld van de KNVB, afscheid als voorzitter. De eerste taak van zijn opvolger, Loek Budding, was om hem tijdens een druk bezochte receptie tot erelid te benoemen. 
De vereniging maakte even een woelige tijd door. De trainer van het tweede, Henk Maliepaard, stopte ermee. Opvolger was de niet geheel onbekende, ex eerste elftal speler, Jan Diepeveen. Er waren veel te weinig vrijwilligers en (toch nog iets positiefs) Arie Schans deed zijn herintrede bij G.V.V.V. Dit keer als trainer en fulltime Technisch Directeur en dus verantwoordelijk voor het gehele technische gebeuren binnen de vereniging. Hij nam uit Japan zijn aanstaande schoonzoon en nieuwe spits van G.V.V.V. mee. Zijn naam: Keiji “Keesie” Aikawa. 

In oktober 2000 was er het eerste 5-jarigen toernooi. De clubscheidsrechters werden, via de bekende sportzaak van de Patrimoniumlaan, in het nieuw gestoken. Het 30e P. Scholtstoernooi werd gewonnen door Eindhoven. 

Met nieuw elan 
Het (ver)nieuw(de) Algemeen Bestuur ging voortvarend te werk. Er werd zelfs gewerkt met een heus beleidsplan. Maar dit kon niet verhinderen dat er in een half seizoen maar liefst 42 trainingsballen waren verdwenen! Dus werd er een boekje met gedragsregels geïntroduceerd. Hierin een aantal normen en waarden en de sancties bij overtreding. 
Een andere zaak waar het bestuur mee te maken kreeg was de eventuele verhuizing naar De Groene Velden 2. Capaciteitsproblemen (lees: veldentekort) waren de oorzaak voor een zachte ledenstop en veel logistieke arbeid om ieder elftal te kunnen laten voetballen. Alles hing af van wat de gemeente ging doen en wat de financiële compensatie cq tegemoetkoming zou zijn. Een heuse inspraakavond kwam er zelfs aan te pas. 

Bestuurslid Gerard van de Lustgraaf overleed plotseling in april 2001. Lid van verdienste Ruth Gijsbertsen overleed een maand later. 

Aan het einde van het seizoen bleek het eerste elftal, na een moeizaam seizoen, niet gedegradeerd te zijn. Een opluchting voor de gehele vereniging. Niet geheel onverwacht werd keeper Khalid Ben Lahsen tot beste speler van de competitie gekozen. 

Een uniek moment was het toen Dr. P.A.J. Woltjer en Jan van de Pol beloond werden met hun 25-jarig jubileum bij G.V.V.V. We hebben het nu over de clubarts en fysiotherapeut. 

Pim Fortuyn 
Bij aanvang van het seizoen 2001-2002 (en natuurlijk al eerder) ging G.V.V.V. zich voorbereiden om de euro op 1 januari 2003 in te voeren 
Econoom en aanstaand politicus Prof. Dr. Pim Fortuyn werd op19 november door de sponsorgroep SGV naar G.V.V.V. gehaald. Afgesproken was dat hij een lezing zou houden over het ondernemerschap en geen propaganda voor zijn partij Leefbaar Nederland. Hij kon het toch niet laten, de gebeurtenissen op de 11e september in Amerika speelden daar zeker een rol in. Hoe het verder met Fortuyn zelf afliep zal een ieder bekend zijn. 

Diezelfde sponsorgroep, althans een gedeelte van het bestuur, leefde al geruime tijd in ommin met het Algemeen Bestuur van G.V.V.V. Beide besturen deelden niet het gevoerde beleid, ofschoon persoonlijke belangen ook wel een rol speelden. Eigenlijk ging het om de invloed op en rondom de A-selectie en hun trainer. In ieder geval was het voor het bestuurslid kantine- en opstalzaken Ben van de Brink aanleiding zijn functie ter beschikking te stellen. Hij voelde zich al te sterk aangevallen op zijn functioneren. De SGV intussen had zijn 150e lid mogen verwelkomen. 

De gemeente had besloten De Groene Velden 2 te gaan aanleggen. Hoofdbewoner zou G.V.V.V. worden met vijf voetbal- en twee trainingsvelden. Medebewoners VV Veenendaal en sv Panter. Over de financiële consequenties voor de vereniging(en) werd nog ijverig gestudeerd. 

Het Algemeen Bestuur ging ondertussen onvermoeibaar verder met de invulling van het beleidsplan. Zo waren er al bestuursleden technische zaken voor senioren en jeugd benoemd. Ook de portefeuille vrijwilligersbeleid werd ingevuld. Jammer genoeg liep het met het aantal vrijwilligers niet goed. Ook het aantal spelende leden liep drastisch terug. Waarschijnlijk was de toekomstige verhuizing daar debet aan. De (toekomstige) leden keken eerst de bekende kat uit de boom. Er werd door de technische commissie hard gewerkt aan een jeugdopleidingsplan. 

Het jaar 2002 begon met een droeve mededeling. Leen Hardeman was overleden. Een gedreven man. April 2000 vierden hij en zijn vrouw Lies nog hun 60-jarige bruiloft. 

Integratie 
Ex-voorzitter en gemeenteraadslid Bram Budding maakte zich sterk voor de integratie en sport. Inmiddels, maar dan van een andere orde, voetbalden er twee Japanners bij G.V.V.V. Zij kregen landelijke belangstelling o.a. door een artikel in het weekblad Nieuwe Revue. Het feit dat er een Japanner (Ono) bij Feyenoord voetbalde had hier zeker mee te maken. De belangstelling viel samen met de derby G.V.V.V. – DOVO. Deze kwam er minder genadig van af. “Een slecht fluitende arbiter, een ordinair handgemeen, de geur van goedkope (?) sigaren en twee Japanners in het veld”, zo luidde de kop van het artikel in dat weekblad. 

Later ging er nog een speler uit het land van de rijzende zon voetballen bij De Merino’s. Eén ding vonden zij in ieder geval opvallend in Nederland, er werd zo weinig getraind door de voetballers! 

Met zoektocht naar een nieuwe jeugdvoorzitter wilde het in eerste instantie niet vlotten. In de loop van het jaar werd Frans Verbeek aangesteld en hij kwam als zodanig ook in het Algemeen Bestuur. Frans speelde een belangrijke (positieve) rol in het geschil tussen de besturen van G.V.V.V. en SGV. Als sponsor en als bestuurslid. Later werd hij voorzitter van diezelfde SGV. 

Het eerste elftal sloot de competitie af met een fraaie 4e plaats. Een plaats die tevens recht gaf op deelname aan de Amstel Cup in het nieuwe seizoen (o.a. tegen NEC). Inmiddels was bekend geworden dat de SGV een bekende Engelse ploeg had weten te strikken. Newcastle United, onder leiding van trainer (Sir) Bobby Robson, zou 24 juli naar het 'stadion' Panhuis komen. 

Het bestuur had tijdens de vakantie niet stilgezeten. Er waren gesprekken geweest met de nieuwe wethouder van sport en ´huisarchitect` Henk van de Hoef had de eerste schetsen gemaakt voor de accommodatie op De Groene Velden. 
Wie nog meer niet had stilgezeten was trainer en Technisch Directeur Arie Schans. Hij fungeerde tijdens de vakantie en aan het begin van het nieuwe seizoen als bondscoach van Bhutan! Dit unieke buitenkansje leverde in ieder geval veel landelijke publiciteit op en dit bondscoachschap werd zelfs nog vastgelegd in de documentaire "The other final" die in vele landen werd uitgezonden.


==> Bestuurlijke chaos (2002-2005)