Calamiteitenplan

Vrijwilligers van G.V.V.V. hebben voetbalwedstrijden en evenementen goed voorbereid en doen er alles aan om deze succesvol en veilig te laten verlopen. Maar er kan zich altijd een ongewenste gebeurtenis voordoen. Wat u zelf kunt doen in geval van een calamiteit, leest u hieronder.

 

Verspreid over het complex vindt u tijdens wedstrijddagen van het eerste elftal (gecertificeerde) stewards die herkenbaar zijn aan een gele reflecterende jas. Ook worden er EHBO’ers en/of medewerkers van het Rode Kruis ingezet op het sportpark. In en rond de diverse ruimtes op het complex zijn bedrijfshulpverleners (BHV’ers) aanwezig.

 

Noodgevallen melden

In noodgevallen, tijdens wedstrijddagen van het eerste elftal, kunt u allereerst een beroep doen op de aanwezige stewards. Zij zullen vervolgens de EHBO of de BHV inschakelen. In het uiterste geval kunt u zelf het alarmnummer 112 bellen, maar over het algemeen verloopt de alarmering via de stewards. Zij zijn hier immers in geoefend. Let erop dat wanneer uzelf met uw mobiele telefoon belt, u automatisch in contact komt met een landelijke centrale. Meld in dat geval direct dat u zich bevindt op Sportpark Panhuis, Verlengde Sportlaan 2, 3905 AE Veenendaal en dat u wilt worden doorverbonden met de alarmcentrale Utrecht.

 

Indien het eerste elftal niet thuis speelt, kunt u noodgevallen melden bij het wedstrijdsecretariaat senioren of aan de bar in de kantine.

 

De volgende instructies zijn zeer belangrijk:

  • Geef hulpverleners en hun voertuigen de ruimte en houdt 'pottenkijkers' op afstand.
  • Ga niet onnodig bellen. Alle verbindingsmiddelen (ook mobiele telefoons) zijn hard nodig voor diverse hulpverleningsdiensten.
  • Blijf altijd kalm en help anderen waar mogelijk.
  • Volg de aanwijzingen op van hulpverleningspersoneel en/of stewards.
  • Luister naar de omroepberichten.
  • Begeef u, wanneer dit wordt aangegeven, rustig naar het verzamelpunt op de bijvelden. Ga niet naar de entree en laat uw auto op de parkeerplaats staan. U kunt uw auto later ophalen. Voorkom hiermee dat hulpdiensten niet of slecht ter plaatsen kunnen komen.

 

Indien zich een calamiteit voordoet, bijvoorbeeld een onwel wording of een vechtpartij, wordt er in alle gevallen opgetreden door stewards en/of professionele hulpverleners. U wordt door middel van het omroepsysteem geïnformeerd over de gevolgen voor het evenement of de voetbalwedstrijd. Wie een ‘evenement’ organiseert, moet aan diverse eisen voldoen. Zo moet G.V.V.V. de eisen van onder andere de gemeente en de KNVB naleven. Zo zijn er maatregelen genomen voor de openbare orde, (brand)veiligheid en bereikbaarheid van het complex voor de hulpdiensten zoals brandweer, politie en ambulances. Deze maatregelen staan beschreven in het ontruimingsplan en in het ‘algemeen draaiboek’. Tevens kan gebruik worden gemaakt van camerabewaking voor beveiligingsdoeleinden.