KNVB wil promotie topklassers

7 mei 2013

Voetbalbond kijkt of Katwijk en Achilles’29 stap naar eerste divisie komend seizoen al kunnen maken.

 

ZEIST – De KNVB onderzoekt de mogelijkheid om Katwijk en Achilles’29, de twee kampioenen in de topklassen van het amateur­voetbal, komend seizoen al toe te laten tot de eerste divisie. Katwijk en Achilles staan niet afwijzend tegenover het plan.

De eerste divisie bestaat door de faillissementen van AGOVV Apel­doorn en SC Veendam nog maar uit zestien teams. De KNVB poog­de al eerder clubs uit de topklasse te laten promoveren naar het be­taald voetbal, maar die wilden niet vanwege de strenge licentie­eisen. De voetbalbond wil de voorwaarden nu versoepelen.

De eis om zestien contractspelers in dienst te hebben, komt waar­schijnlijk te vervallen. Ook valt er volgens de KNVB over andere voorwaarden te praten. De clubs in de eerste divisie worden op maandag 13 mei ingelicht door de voetbalbond hoe het tweede prof­niveau in Nederland er komend seizoen uit komt te zien.

„In januari is ons door de KNVB de vraag gesteld of we wilden pro­moveren naar de eerste divisie’’, geeft voorzitter Willem Guijt van Katwijk, kampioen in de topklas­se van het zaterdagvoetbal, aan. „Toen hebben we ‘nee’ gezegd vanwege de strenge licentievoor­waarden Maar als er over de speel­dag, de accommodatie en het aan­tal contractspelers kan worden ge­sproken, dan staan wij er open voor om toe te treden tot de eer­ste divisie. Wij zullen er dan heel serieus over nadenken. Over een paar jaar (seizoen 2015/2016, red.) wordt promotie vanuit de topklas­se naar de eerste divisie toch ver­plicht. Al blijft de speeldag (Katwijk speelt op zaterdag, red.) voor ons wel heel belangrijk.”

 


Volgend seizoen geen G.V.V.V. - Katwijk of vice versa meer? Foto: Dick Gijsbertsen

 

Ook Achilles’29, de zondagkam­pioen én regerend landskam­pioen, heeft eerder dit seizoen la­ten weten geen gebruik te maken van het promotierecht. Voor de Groesbeekse club zijn de huidige licentie-eisen ook een struikel­blok. „Als de voorwaarden onze kant op bewegen, dan zullen wij de stap overwegen”, reageert Achilles’29-voorzitter Harrie Der­ks desgevraagd. „Wij hebben steeds gezegd: als wij op onze voorwaarden kunnen promove­ren, waarom zouden we het dan nalaten? Maar voorlopig is daar nog geen sprake van.”


De Graafschap ziet uitbreiding van de eerste divisie naar achttien clubs wel zitten, zegt algemeen di­recteur Henk Bloemers van de Doetinchemse club. „We zouden dat toejuichen. Wij horen op maandag 13 mei wat de KNVB pre­cies wil. Clubs kunnen zich tot 1 juni inschrijven.”

Indien er volgend seizoen weer achttien clubs in de eerste divisie uitkomen, hoeft de KNVB niet aan de opzet van de periodetitels en de play-offs te sleutelen. Met slechts zestien teams moeten er extra duels (in de vorm van een andere play-offs en het eventueel afwerken van een apart bekertoer­nooi) worden vastgesteld om extra financiën te genereren.

De topklasse bestaat nu drie sei­zoenen als hoogste niveau in het amateurvoetbal. Eén van de ge­dachten achter de nieuwe topdivi­sie was dat de doorstroming naar het betaalde voetbal op gang zou komen. Nederland was een van de weinige landen in Europa met een zogeheten gesloten systeem. Van die gewenste doorstroming is door de zware licentie-eisen voor­alsnog geen sprake. Alleen FC Oss promoveerde in 2011. De Braban­ders waren het jaar ervoor echter de eerste degradant uit de eerste divisie en wilden per se terug. De overige topklassers hebben altijd afgezien van promotie.

 

Auteurs: Walter Nieuwkamp en Raymond Willemsen