Oranje o19 - Schotland o19

7 februari 2013

Bron: De Gelderlander (door Bram van Zundert) 7 februari 2013

 

Zijn shirt mocht Talsma helaas niet houden


VEENENDAAL – De sfeer op sport­park Panhuis in Veenendaal zit er woensdagavond al vroeg goed in. De plaatselijke topklasser G.V.V.V. heeft voor een dagje plaatsge­maakt voor het Oranje circus van Onder 19. De jonge talenten zijn uit alle hoeken van Nederland en Engeland neergestreken in Vee­nendaal om te oefenen tegen de leeftijdsgenoten uit Schotland.

Het zijn niet de minsten die hun opwachting maken in een steen­koud Veenendaal. Memphis De­pay (18) maakte al zijn eredivisie­debuut voor PSV, terwijl Anass Achahbar (19) dit deed voor Feye­noord. En ook Karim Rekik (18) en Nathan Aké (17) zijn erbij, die al speelden voor respectievelijk het eerste elftal van Manchester City en Chelsea.

Tussen die grote jongens is ook Arnhemmer Roy Talsma met zijn warming up bezig. Hij houdt een balletje hoog terwijl de vaste G.V.V.V.-speaker alle mogelijke moeite heeft met het presenteren van de namen van de Schotse voetballers. Toegegeven, het is dan ook niet wekelijks dat voetbal­lers als Joe Chalmers en Stuart Findlay van clubs als Heart of Midlothian hun kunsten verto­nen op sportpark Panhuis.

De 18-jarige Talsma, spits van Vi­tesse A1, lijkt er allemaal weinig van mee te krijgen. Hij maakt te­gen de Schotten zijn debuut voor een nationale selectie en is negen­tig minuten lang volledig gecon­centreerd. Dat geeft hij ook aan, na afloop van het drijfnatte duel dat door Nederland met 2-1 werd gewonnen.
„Het niveauverschil met deze jon­gens is groot ten opzichte van de A1 van Vitesse”, merkte Talsma. „Die jongens van Onder 19 heb­ben vaak al op het hoogste niveau gespeeld. Maar wat was dit mooi zeg, mijn debuut voor Oranje.”

Talsma werd zondagavond, toen hij zich moest melden bij de groep, goed ontvangen door zijn medespelers. „Gelukkig waren er wat jongens die ik van Vitesse ken. Brahim Darri (met 16 jaar en 333 dagen nog altijd de jongste Vi­tesse- debutant in de historie van de club, BvZ) en Ajacied Nick de Bondt die eerst ook bij Vitesse zat. Die hebben me heel goed op­gevangen. Zij lopen allebei al wat langer mee in dit team dus dat was voor mij wel fijn.”

Bondscoach Van Zwam – in het veleden nog hoofdtrainer van G.V.V.V. – was na afloop wel te spre­ken over de bijdrage van Talsma. „Roy hield zich goed staande in een rommelig duel”, analyseerde de Wageninger. „Het was lastig voor hem omdat hij niet altijd goed bediend werd. Maar Roy is een talentvolle speler.”
Talsma mag zich nu international noemen. „Nee, mijn shirt mocht ik niet houden”, baalde hij stie­kem toch een beetje. „Daarvan heb ik maar een foto gemaakt. Dat is in ieder geval blijvend.”