Arie Schans is leermeester van ADO's Hongbo

10 oktober 2015

De commotie rond een eventuele aanstelling van de Chinees Gao Hongbo (49) als assistent van hoofdtrainer Henk Fraser bij ADO Den Haag is enigszins verstomd.

Grootaandeelhouder Hui Wang heeft een radiostilte ingelast, waardoor het onduidelijk blijft of Hong Bo inderdaad assistent in Den Haag wordt, of er alleen stage komt lopen.
 

Het laatste, denkt Arie Schans (62), die jarenlang met Hongbo in China heeft geadviseerd en in augustus samen met hem werd ontslagen bij Jiangsu Sainty, een club uit de Chinese Super League.
De kleurrijke trainer uit Veenendaal is gepokt en gemazeld in het buitenlandse voetbal. Hij werkt al weer tien jaar in China en is er op dit moment weer actief als adviseur van Changchun Yatai, ook een club uit de Superleague.
 

Als docent van 'leerling' Hongbo hield Schans altijd contact met hem en op diens verzoek reisde hij in 2006 naar China om Hongbo te assisteren bij de inmiddels ter ziele gegane club Xiamen Hongshi. Hongbo zou de voorzitter van de Chinese voetbalbond voor het trainerschap met duizenden euro's en een laptop omgekocht hebben. Hij werd er echter nooit voor veroordeeld.
 

Schans doet het verhaal af als 007-verslaggeving. "Als beginnend trainer had hij dat geld helemaal niet. Die laptop zou best kunnen. Dat is hier heel gebruikelijk, ook in het zakenleven."
Na zijn ontslag bij Jiangsu Sainty was Schans drie weken in Nederland. Hij kreeg een mailtje uit Changchun met de vraag of hij de laatste zeven wedstrijden hun jonge coach Mario Tot wilde bijstaan.  
 

"Intussen hebben we een keer gelijkgespeeld en twee keer gewonnen. Met nog drie wedstrijden te gaan zijn we buiten gevaar", meldt Schans vanuit China. Hij wist dat Hongbo naar Nederland zou komen en was eigenlijk van plan hem in ons land wegwijs te maken. Het mailtje van Changchun Yatai, waarmee hij in 2007 samen met Hongbo kampioen van China werd, veranderde de plannen. "Maar ik heb nog regelmatig contact met hem en als ik begin november weer in Nederland ben, staat als eerste een etentje met Gao op het programma. En deze keer mag ik kiezen wat we eten", stelt Schans gedecideerd. Aan het eten in China heeft hij nooit kunnen wennen. "We woonden met de ploeg op een campus van de universiteit en kregen uiteraard alleen Chinees eten. Daar zaten vreemde spullen bij. Dus zocht ik een westers hotel op. Liet me er met een taxi heenbrengen, met een briefje op zak.", legt Schans uit.
 

Met Hongbo als bondscoach werkte Schans van 2009 tot 2011 bij het nationale team van China. Daardoor kent hij veel spelers. "Die geven me soms kleine cadeautjes. Een sleutelhanger of zo, maar ik krijg ook vaak een specialiteit van de streek. Nou, ik kan je garanderen dat het voor een trainer uit Veenendaal niet altijd de lekkerste gerechten zijn."
"De gevaarlijkste plaats om cadeautjes te krijgen is Guangzhou. Die plaats staat er om bekend dat ze er alles, maar dan ook alles eten", vervolgt Schans. In Nederland kennen we natuurlijk kikkerbilletjes. Niets bijzonders. Maar dan zijn gebakken rattenpootjes een ander verhaal. Van gefrituurde eendentongetjes moet je ook een liefhebber zijn. Maar als je 'geluk' hebt krijg je stinky tofu. Dan weet je zeker dat het toilet de komende drie dagen je grootste vriend zal zijn."
 

Schans vertelt dat hij al tien jaar wacht op de introductie van de bitterbal in China. "Geen enkele Nederlandse zakenman kwam op het idee. Zal er ook wel niet meer van komen. Jammer."
 

Door: Eit Hendriks