De Clubgrensrechter

3 september 2015

Foto: Herman Stöver

Wim den Hartog is grensrechter, steward en ook vierde man

Wim den Hartog (57) is net een kameleon. Het ene moment staat hij te vlaggen bij het tweede elftal van de Veenendaalse topklasser, twee uur later fungeert hij als steward bij de wedstrijd van de hoofdmacht.
Maar het kan ook gebeuren dat Den Hartog als vierde man fungeert bij bekerwedstrijden of oefenpotjes van het eerste elftal van G.V.V.V. Zittend achter een tafeltje aan de zijlijn volgt hij dan het spel en staat op als hij het bord met de wissels en de extra speeltijd moet bedienen.
 
"Hoe ik er ben ingerold? Tja, dat is eigenlijk als vanzelf gegaan. Mijn zoon Wilco (al jaren basisspeler in het eerste elftal van G.V.V.V., EH) ging in 1994 bij G.V.V.V. in de F-jes voetballen.
Dus ging ik vaak naar hem kijken. Dat doet iedere vader, toch? Van het één kwam het ander. Eerst een beetje helpen in de begeleiding. Toen hij ouder werd en er een grensrechter bij zijn wedstrijden nodig was, ben ik bijna vanzelfsprekend gaan vlaggen", vertelt Den Hartog.

Hij geeft schoorvoetend toe dat hij van De Merino's afkomstig is, de eersteklasser, die aan de andere kant van Veenendaal de thuishaven heeft. "In ieder geval de juiste clubkleuren, blauw en wit", bromt een omstander die flarden van het interview opvangt.
Den Hartog moet lachen. Hij is intussen een G.V.V.V.'er in hart en nieren geworden, net als zoonlief en echtgenote. Zijn vrouw assisteert op sportpark Panhuis wekelijks in de keuken. "Ach, dat groeit vanzelf, hè."
 
Het bedienen van 'het bord' heeft Den Hartog ook twee seizoenen bij thuiswedstrijden van het eerste elftal gedaan. "In de begin-jaren van de topklasse was er nog geen officiële vierde man. Werd het door een clubman gedaan. Met ingang van het seizoen 2013/2014 is dat veranderd.
Toen ik wist dat ik het zou gaan doen, heb ik me er wel goed op voorbereid. Ben ik bij een wedstrijd van FC Lienden gaan kijken om te zien hoe hun clubman het deed. Nou, ik had snel door dat ik het anders zou doen. Hij had steeds commentaar op de scheidsrechter. Dat kan echt niet", stelt Den Hartog afkeurend.
 
Door: Eit Hendriks