G.V.V.V. vormt podium voor droneopnames van keepers

24 december 2015
Het hoofdveld van G.V.V.V. was woensdagochtend de proeftuin van een technologische innovatie in keeperstraining. Een drone zweefde anderhalf uur lang boven de kunstgrasmat van de Veenendaalse topklasser om een viertal keepers onder de loep te nemen. Een mogelijk nieuwe ontwikkeling in het voetbal.
 
‘Ready for take off!’ Een robotstem vertelt Dino van Essen (22) dat de drone de lucht in kan. Het is een winderige woensdagochtend aan de blauwe zijde van Sportpark Panhuis. De vier propellers draaien steeds harder, totdat de drone van Chinese makeladij op enkele meters hoogte de kunstgrasmat van de Veenendaal topklasser waarneemt. Geen alledaags tafereel, zien ook een aantal toegesnelde mensen die met verbazing kijken.
 
Langzaam zoeft de vliegmachine naar zijn plek boven het strafschopgebied, waar doelmannen Joël Drommel (FC Twente), Joël van Kranenburg (VVA’71), Virgil Deen (FC Dordrecht) en Bryn van den Berg (Alexandria'66) in het zweet worden gewerkt door keeperstrainers Wouter van Voorthuizen (G.V.V.V.) en Stefan Toonen (PSV-jeugd). Als Van Essen de drone met een afstandsbediening op zijn plek heeft gezet, kan de Amsterdammer rustig op zijn iPad-scherm kijken. Alleen de straffe wind baart hem zorgen.
 
Nieuw trainingssysteem
De opnames met de drone en diverse andere camera’s moeten een nieuw trainingssysteem voor keepers(trainers) aan de man brengen. ,,Zo kunnen keeperstrainers de houding van hun keepers zien die ze anders nooit konden observeren”, zegt Van Essen, terwijl hij op zijn tablet kijkt of de batterij van de drone nog vol is. ,,Dit is echt een toepassing voor de toekomst.”
 
De drone vliegt boven het zestienmetergebied en registreert de verrichtingen van de keepers. Foto: Jerry van den Berg
 
Mogelijkheden
Hij zegt dat het product zichzelf verkoopt. Binnenkort mag hij zelfs op gesprek komen bij FC Twente en Vitesse, clubs die benieuwd zijn naar de mogelijkheden van het nieuwe trainingssysteem. Wouter van Voorthuizen, die zo nu en dan op het schermpje meekijkt, ziet veel mogelijkheden. ,,Door de beelden zie je nog beter hoe een keeper beweegt op bepaalde trappen. Hoe staan ze positioneel? Hoe ziet hun voetenwerk eruit? Hoe gaan ze naar een bal toe? Voor een keeperstrainer is dat fantastisch. Het vak krijgt zo ook een hogere dimensie. Vooral voor profclubs is dit een mooie vondst.”
 
Effect
Keepers kunnen ook op trainingen op hun fouten worden gewezen, zeggen ze. Kleine poppetjes lijken ze, de doelmannen die door de drone onder de loep worden genomen en op de iPad zichtbaar zijn. In het echt zijn ze grote kerels van minimaal 1 meter 90, die in staat worden geacht om elke bal op het doel te stoppen. Houden ze door het systeem uiteindelijk meer ballen tegen? ,,Op lange termijn heeft het effect op keepers”, zegt Van Voorthuizen. ,,Het voetenwerk kan je analyseren én als je dat goed doet, wordt dat uiteindelijk sneller. Ook de keeperstechniek ontwikkel je beter. De details haal je er wel uit.”
 
En dus gaat er mogelijk een nieuwe wereld open voor Van Essen en zijn bedrijf UAV International. Met een dronediploma op zak hoeft hij over zijn vliegkwaliteiten in ieder geval geen zorgen te maken. Heel subtiel brengt hij dan ook de vliegmachine naar de grond. ‘Gear down’, zegt de drone, alsof een vliegtuig zijn wielen op de landingsbaan zet. Het lijkt een kwestie van tijd voordat de Nederlandse voetbalvelden ook kennis hebben gemaakt met het hypermoderne apparaat.