Oud-Mister G.V.V.V. doet nu zijn ding in het Binnenveld

4 september 2015

Van etterbak tot kleine generaal
 

Trainer Johan de Man is blij dat perikelen bij VVA '71 naar achtergrond zijn verschoven
 

Het kostte hem tijd, moeite en bijna slapeloze nachten. Johan de Man, trainer van VVA '71, heeft zich deze zomer met heel aondere zaken moeten bezighouden dan waarvoor hij naar sportpark De Meent in Achterberg was gekomen.
In plaats van werken aan een gedegen voorbereiding op de nieuwe competitie, werd het ineens de vraag of er überhaupt sprake van een voorbereiding zou zijn. Door financieel wanbeleid dreigde de stekker uit het eerste elftal van de hoofdklasser getrokken te worden.
 

Maar eindelijk, nu de rookwolken zijn opgetrokken, kan hij zich weer concentreren op het voetbal, het spelletje waarvan De Man bezeten is. "Het was inderdaad een hectische en onzekere tijd. Niet alleen voor mij, maar voor iedereen bij de club. Voor mij was het onbestaanbaar dat een grote groep spelers een seizoen lang niet zou mogen voetballen, omdat de overschrijvingstermijn al was verstreken. Dat kun je voetballers niet aandoen", wil De Man wel kwijt.
 

Gelukkig zijn er middelen gevonden om toch aan de competitie deel te nemen. En De Man zou De Man niet zijn als hij er met een enigszins gedecimeerde selectie toch voor een hoge klassering gaat. In zijn verleden als voetballer bij G.V.V.V. was hij een winner die, ten koste van alles, met een overwinning van het veld wilde stappen.
"Ik was inderdaad een aardige etterbak", blikt De Man met een brede grijns terug. "Heel veel tegenstanders vonden mij in het veld niet zo aardig. Ik ging ver in mijn drang om te winnen. Dat heeft me wel een paar kaarten gekost."
 

Van etterbak in het veld is hij een kleine generaal buiten de lijnen geworden, die van zijn manschappen het uiterste vergt. "Ik hou er niet van als ik zie dat spelers niet het beste uit zich halen. Niet tot het gaatje willen gaan. Verliezen kun je in mijn ogen alleen accepteren als de tegenstander beter is, maar je wel alles hebt gedaan om de nederlaag te vermijden."
Van zijn doelstelling voor de nieuwe competitie maakt De Man geen geheim. "Als de selectie volledig intact was gebleven, had ik een plaats bij de eerste vier nagestreefd. Een plaats hoger dan we de vorige competitie zijn geëindigd. Maar we zijn een ervaren spits en een goede doelman kwijtgeraakt."
 

"Er zijn wel weer een paar jongens bijgekomen, die we goed kunnen gebruiken. Daarom ga ik voor een plek in het linker rijtje. Er zit wel degelijk veel kwaliteit in de ploeg."
Daarbij baseert de trainer zich ook op de recente resultaten in het bekertoernooi. Daarin eindigde VVA ’71 vorige week met drie overwinningen als eerste in de poule. "Ondanks een halfbakken voorbereiding. Door alle sores begonnen we drie weken te laat met trainen en konden oefenwedstrijden niet doorgaan. Maar ik ben niet geforceerd gaan trainen. De dingen gedaan, die ik in mijn hoofd had. Gelukkig hadden we in het bekertoernooi met DFS, RKHVV en Wittenhorst behoorlijk sterke tegenstanders en moesten we echt aan de bak. Dat was goed."
 

De Man beseft dat er na deze competitie zaken anders geregeld moeten zijn op sportpark De Meent. "Iedereen denkt dat veel spelers in de winterstop zullen aangeven te vertrekken. Ik weet dat zonet nog niet. Er wordt bij VVA druk gewerkt aan een nieuwe structuur. Krijgt de club dat voor elkaar, dan kan de groep zomaar grotendeels intact blijven. We zijn met z'n allen als een eenheid uit de malaise gekomen. De stemming in de groep is weer goed. Er wordt veel gelachen. Dat is een goed teken.
 

Johan de Man
Geboortedatum: 31-5-1967
Geboorteplaats: Veenendaal
Burgerlijke staat: gehuwd
Beroep: accountmanager
Woonplaats: Veenendaal
Clubs (voetballer): G.V.V.V., achttien seizoenen: 465 competitie- en bekerwedstrijden.
Clubs (trainer): G.V.V.V., vier jaar assistent-trainer. Hoofdtrainer: Lunteren en WAVVV. Daarna vier seizoenen assistent-trainer bij IJsselmeervogels. Vanaf 2014 hoofdtrainer van VVA '71.
 

Door: Eit Hendriks Foto: Herman Stöver