Een kijkje in de keuken van ........

13 maart 2017

Geloof het of niet: er komt veel bij kijken om iedereen aan de Blauwe zijde van Sportpatk Panhuis (en daarbuiten) te laten genieten van het spelletje dat voetbal heet. Het legertje vrijwilligers van G.V.V.V. maakt de vereniging tot wat zij is: een plek waar iedereen zich thuis voelt!
 

Nieuwe rubriek
Stewards, de keukenbrigade, terreinmeesters, de toernooicommissie, de JOC, om er maar een paar te noemen, zijn allemaal belangrijk bij het reilen en zeilen van de club. Deze groep Blauwen die op de achtergrond opereert, verdient het om eens wat meer onder de aandacht gebracht te worden. Vandaar deze nieuwe rubriek die de lezers een kijkje in hun 'keuken' gaat gunnen.
 

We beginnen dicht bij huis en kijken in deze eerste aflevering mee met de webredactie tijdens de gewonnen thuiswedstrijd van het vlaggenschip tegen UNA (5-1).
 

De webredactie bestaat uit vijf enthousiaste clubmensen, die samen onder andere verantwoordelijk zijn voor het verspreiden van allerlei actuele informatie en het bijhouden van de website. Twitter, Facebook en Instagram zijn tegenwoordig niet meer weg te denken en worden ook bij G.V.V.V. uitgebreid ingezet bij de berichtgeving rond de vereniging. Dat het in de smaak valt blijkt wel uit de cijfers: we mogen ons verheugen in bijna 6500 volgers op Twitter en kort geleden hebben we de mijlpaal bereikt van 3000 likes op Facebook. Als er gekeken wordt naar de populariteit van Twitter binnen de clubs van de Tweede Divisie, dan draaien we, net als in de competitie, mee in de top. En sinds kort zijn we ook te vinden op Instagram!
 

Over social media goeroe’s en vroeg opstaan
Een groot deel van de berichtgeving draait natuurlijk om de wedstrijden van het eerste elftal. Hoe gaat dat dan in zijn werk? Omdat een goede voorbereiding het halve werk is, wordt er al een paar dagen daarvoor begonnen met meldingen op Twitter en Facebook. Jeroen van Barneveld is de social media 'goeroe' en heeft deze taak op zich genomen. Om de mensen alvast op te warmen voor de wedstrijd , interviewt hij ook één of meer spelers, om de sfeer en beleving binnen het elftal te laten proeven.
 

Bas van Capelleveen verzorgt in de aanloop naar 'match day', de uitgebreide voorbeschouwing vol weetjes, informatie en statistieken die hij uit verschillende mediabronnen, internet én zijn eigen, inmiddels lijvige, archief opduikt.
 

Hoewel er ook vóór de wedstrijd veel informatie moet worden uitgewisseld, kan er wel veel vooruit gewerkt worden. “Ik hoef op de wedstrijddag zelf niet persé extra vroeg uit de veren te komen”, aldus Jeroen. Fox Sport moet bijvoorbeeld, voor de samenvattingen die zij maken, worden voorzien van de opstellingen van de teams.
Het score bord moet worden ge-upload met foto’s van de spelers, sponsors en het programma. Jeroen is de man achter de knoppen, je kunt hem ongeveer 2 uur voor de wedstrijd, driftig tikkend in het business home vinden. Hij produceert in de aanloop naar de wedstrijd ook de bekende Twitter 'match facts' en de opstellingen.


De bemanning zit klaar op de commentaarpositie voor de aftrap.
 

Fotograferen, schrijven en praten
Ondertussen nadert het begin van de wedstrijd. Als de teams aan het warmlopen zijn, neemt Dick Gijsbertsen zijn positie tussen de linies in en begint aan zijn foto verslaggeving van het hele gebeuren. Dick is al jaren de 'hoffotograaf' en voorziet de schrijvende collega’s van beeldmateriaal voor het verslag en de social media, en maakt een fotoalbum. Op het veld is hij altijd achter de achterlijn te vinden, in de richting van de aanval van G.V.V.V. “Dat is mijn vaste stek, ik moet alleen een beetje rekening houden met de eventueel aanwezige zon.”
 

De webredactie neemt plaats in de heuse commentaar positie, in de wandelgangen beter bekend als het 'speakerhok'. Daar wordt alles in gereedheid gebracht om bij de aftrap klaar te zijn voor de live verslaggeving. Want dat is het dan ook echt!

De microfoon komt tevoorschijn, want Bas blijkt naast het geschreven woord, ook het gesproken woord machtig te zijn: in zijn hoedanigheid van stadionspeaker heet hij de toeschouwers welkom en noemt hij de opstellingen op, terwijl Jeroen naast hem het scorebord bedient om de bijbehorende portretfoto’s te tonen. Tijdens deze wedstrijd tegen UNA, zit Paul van de Lustgraaf klaar met pen en notitieblok, hij zal het verslag van deze wedstrijd voor zijn rekening nemen. Meestal gebeurt dit bij toerbeurt op basis van beschikbaarheid.
 

Sierd de Vos (?!)
Bas blijkt een dubbelfunctie te hebben: voor Radio Midland FM, een lokale radiozender met basis in Renswoude, is hij de live verslaggever in het programma Sportstudio. We hebben dus een Veense versie van Sierd de Vos in ons midden, helaas zonder restaurant tips…

Zeker bij doelpuntrijke wedstrijden zoals tegen UNA, moet vaak van pet gewisseld worden: doelpunt melden als speaker, live verslag, wissels omroepen, live verslag, weer doelpunten, weer live verslag en ga zo maar door. “Geen opleiding gevolgd hoor, gewoon oefening baart kunst”, reageert Bas op een vraag van mijn kant.

   
Alle ogen gericht op het veld.                                                        De camera ziet alles.
 

Jeroen is ondertussen druk in de weer met live meldingen op Twitter en Facebook én met het scorebord. Naast de doelpunten, toont Jeroen in een rustiger moment ook nog de tussenstanden van de overige wedstrijden op het scorebord. Paul maakt aantekeningen op zijn blocnote. “Ik gebruik tijdmeldingen en steekwoorden, om daar later vandaag mijn verslag uit te distilleren.”
 

Tijdens de rust laat Dick alvast zijn geheugen kaartje leeg maken, zodat al snel de eerste foto’s zichtbaar zijn op de social media. De tweede helft is een kopie van het eerste bedrijf qua activiteiten en na afloop van de wedstrijd, trekt Jeroen een sprintje naar het perspraatje van trainer John de Wolf en schrijft naar aanleiding daarvan een eerste reactie op de wedstrijd.
 

Het wedstrijdverslag wordt geschreven en gepubliceerd op de website en een fotoalbum met de foto’s van Dick komt op Facebook. Op maandag verschijnt ook nog de rubriek 'In de media' van de hand van Jeroen, met de reacties in de pers over de wedstrijd. En dat rondt zo ongeveer de verslaggeving over deze dag af.
 

Wie volgt?
Zoals jullie hebben kunnen zien, gebeurt er heel wat achter de schermen. De Blauwe 'tifosi' kunnen zo op én na zo’n wedstrijddag mee genieten met de sportieve prestaties van het eerste elftal.
 

Na een paar betrekkelijk rustige dagen met publicatie van andere berichten, mededelingen en verslagen, nadert de volgende wedstrijd alweer in de Tweede Divisie……
 

En begint het hele circus gewoon weer opnieuw …..
 

Welke groep vrijwilligers in de volgende aflevering in de spotlight komt te staan? Dat blijft nog even een verrassing.

Houd de website maar in de gaten!


Tekst en foto's: Nadia Auteri-Berton