Er kan worden gespeeld op kunstgras

7 oktober 2016
Het VARA-programma Zembla heeft woensdagavond aandacht besteed aan de mogelijke gezondheidsrisico’s van rubberkorrels, het zogeheten SBR-rubbergranulaat, in kunstgrasvelden. Naar aanleiding van deze uitzending zijn er veel vragen ontstaan over het gebruik van de kunstgrasvelden met rubbergranulaat.
 
Op de kunstgrasvelden van G.V.V.V. (drie in totaal) worden de velden ingestrooid met rubbergranulaat. Deze korrels zorgen ervoor dat de verschillen met een natuurgrasveld minimaal zijn. Op basis van de resultaten uit meerdere onderzoeken van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), waaruit blijkt dat spelen op kunstgrasvelden geen gezondheidsrisico’s met zich meebrengt, heeft G.V.V.V. besloten om de wedstrijden op kunstgras dit weekend doorgang te laten vinden.
 
Gezondheidsrisico’s
Het RIVM heeft gisteren (donderdag) op basis van de bestudeerde informatie bevestigd dat het RIVM niet verwacht dat de toepassing van rubbergranulaat op kunstgras zal leiden tot risico’s voor de gezondheid. Er is volgens het RIVM nu geen reden om te stoppen met sporten op deze velden.
 
Onderzoek
Het bestuur van G.V.V.V. blijft de resultaten van nieuwe onderzoeken nauwlettend volgen en moedigt het extra aanvullende onderzoek, zoals door de KNVB aangekondigd, aan. Komende maandag zit de KNVB met partijen als de Vereniging Sport en Gemeente (VSG), het RIVM en andere organisaties rond de tafel om deze kwestie te bespreken en de vervolgstappen vast te leggen.
 
We houden iedereen via onze website op de hoogte van het vervolgproces.