Kleur blauw blijft heilig

25 januari 2017

WIM VAN OUDBROEKHUIZEN | STILLE KRACHT NIEUWEGEIN
 

Langbroeker Wim van Oudbroekhuizen (53) speelde zeven jaar als voorstopper bij G.V.V.V. Hij sloot de Blauwen uit Veenendaal in zijn hart en steunt tegenwoordig de club op meerdere fronten.
 

Nieuwegein - Als kind speelde hij in zijn woonplaats Langbroek alleen met blauwe knikkers. Een andere kleur bestond niet voor Wim van Oudbroekhuizen. Ook nu is blauw nog steeds de favoriete kleur van de geslaagde zakenman. "Een rode auto? Een rode trui? Die zal ik nooit kopen", is het duidelijke antwoord.

Op de meer dan subtiele verwijzing naar de rooien van DOVO, aartsvijand en overbuurman van G.V.V.V., volgt een lach. "Ach, het zit er bij mij ingebakken. Noem het gezonde rivaliteit. Geboren in het verleden, toen ik met G.V.V.V. derby's uitvocht tegen DOVO. Aan de twee beslissingswedstrijden in 1991 om het kampioenschap van de eerste klasse, dat toen nog het hoogste amateurpodium was, bewaar ik de mooiste en de slechtste herinneringen. Het waren twee prachtige duels, met alles erop en eraan. Duizenden toeschouwers, een schitterende ambiance. De eerste wedstrijd eindigde in 1-1, maar de tweede verloren we met 2-1. Wat een teleurstelling."

Van Oudbroekhuizen stond als voetballer bekend om zijn meedogenloosheid. Hij was een spijkerharde verdediger. "Het meedogenloze mis ik tegenwoordig wel een beetje in het spel van G.V.V.V. Niet dat ik een voorstander van schoppen ben, maar wat steviger optreden mag van mij best. Daar stond G.V.V.V. altijd om bekend. Een club van harde werkers, zonder poeha. Dat sprak mij altijd aan in G.V.V.V."

Foto: Remko Kool/Proshots

Na zijn G.V.V.V.-tijd speelde hij nog een aantal jaren bij CDW in Wijk bij Duurstede en stopte op zijn 37ste met voetballen. Toch bleef hij altijd feeling houden met G.V.V.V., speurde de omgeving van Langbroek af naar talent en tipte vervolgens de van de Veenendaalse club.
"Zo zijn er in de loop van de jaren toch aardig wat spelers naar G.V.V.V. gekomen. Jongens, die lange tijd in Veenendaal hebben gevoetbald." Van Oudbroekhuizen lepelt ze moeiteloos op: "Matty van Leeuwen, Edwin van Rooijen, Danny van Brenk, Wouter van Hoof, Michiel van der Valk en Rik van Leeuwen, om er maar een paar te noemen."

Van Oudbroekhuizen liet, nadat hij gestopt was zijn maatschappelijke carrière prevaleren boven een loopbaan als trainer. "Of ik een goede trainer geweest zou zijn? Misschien wel, maar het is er nooit van gekomen. Ik was erg druk met mijn werk, zette in 1991 een eigen bedrijf op met mijn neef en was daar fulltime mee bezig."
Het legde hem geen windeieren. Hij heeft met GoConnectIt een bloeiend bedrijf, waar intussen 45 mensen werken. De dagelijkse leiding is in handen van de oud-G.V.V.V.'ers Van Leeuwen en Van Rooijen. Ook aankoop Robin Mulder is in dienst van GoConnectIt.

Van Oudbroekhuizen: "We zijn experts op het gebied van de ondergrondse infrastructuur. Leveren niet alleen software-oplossingen aan leiding- en kabelbedrijven, maar begeleiden ook grote infrastructurele projecten. En dat is nog maar een greep uit onze dienstverlening."
Hij is trots op zijn bedrijf, waarmee hij G.V.V.V. ondersteunt als hoofdsponsor van de businessclub. Ook fungeert hij als het klankbord van technisch directeur Rob de Boer. "Er komt geen speler binnen, die wij niet gezien hebben."
Samen met De Boer en bestuurslid Loek Budding vormt Van Oudbroekhuizen het bestuur van de Stichting Topvoetbal G.V.V.V., waarmee de club aan de licentie-eisen van de KNVB voldoet.
Net als in zijn bedrijf werkt Van Oudbroekhuizen bij G.V.V.V. veel op de achtergrond. Een stille kracht, maar wel degelijk aanwezig.
 

G.V.V.V. is klaar voor eerste divisie
 

Wim van Oudbroekhuizen draait niet om de hete brij heen als hem de hypothetische vraag gesteld wordt of G.V.V.V. klaar is voor de eerste divisie. "Ja hoor", luidt het directe antwoord van de voormalige eerste elftalspeler.
"We zijn aan de tweede divisie begonnen in de wetenschap dat die mogelijkheid zich zou kunnen voordoen. Wie A zegt moet ook B zeggen. Kijk, die kwestie is op dit moment niet aan de orde, Jong AZ staat een straatlengte op iedereen voor, maar als we bovenaan hadden gestaan, was promotie verplicht geweest."

Van Oudbroekhuizen beseft ook wel dat er dan veel nieuwe zaken op de club waren afgekomen. Zeker op financieel gebied. "Daar hebben we helemaal nog niet over nagedacht. Natuurlijk gelden er andere voorwaarden voor de eerste divisie, maar daar hadden we wel een oplossing voor gevonden. Daarvan ben ik overtuigd. Als Achilles'29 het kan, kunnen wij het ook.''

Hij heeft ook een uitgesproken mening over het meedoen van beloftenteams aan de hoogste amateurcompetities. "Het levert aantrekkelijk voetbal op en is goed voor de ontwikkeling van spelers. Ik ben er ook een voorstander van dat reserveteams in het amateurvoetbal kunnen doorstromen naar de standaardklasses. Dat G.V.V.V. 2 in de tweede of derde klasse kan spelen tegen clubs uit de regio."

In de ogen van Van Oudbroekhuizen wordt zo voorkomen dat veel spelers, die nog tekortkomen voor het eerste elftal, verkassen naar een andere club om daar in een eerste elftal te spelen.

Door: Eit Hendriks