Oud-speler Danny van Brenk overleden

8 maart 2017
G.V.V.V. heeft de trieste plicht u te moeten melden dat Danny van Brenk woensdagochtend op 35-jarige leeftijd is overleden aan de gevolgen van galwegkanker. De gewezen middenvelder diende de verenging liefst zes jaar als frêle technicus op het middenrif.
 
De gezondheid van Van Brenk ging in de eerste maand van het nieuwe jaar al ernstig achteruit: uit de laatste onderzoeken bleek dat er leverfalen was ontstaan en dat zijn levensverwachting daardoor was geslonken tot een paar weken. Wonder boven wonder, zo schreef hij op zijn eigen blog Danny’s Hope 4 Life, kon hij op zaterdag 4 maart op persoonlijke titel een bericht schrijven over zijn slechter wordende gezondheidstoestand. Ondanks zijn bewonderenswaardige dosis moed, hoop en doorzettingsvermogen, bleek de ziekte kanker hem toch te sterk. In zijn woonplaats Heukelum blies hij zijn laatste adem uit.
 
Danny van Brenk maakte in de zomer van 2004 op 22-jarige leeftijd de overstap van het Utrechtse Elinkwijk naar G.V.V.V. en baarde aan de blauwe zijde van Sportpark Panhuis vooral opzien met zijn haarfijne traptechniek. Bijna achteloos en met Zwitserse precisie nam hij de hoekschoppen, vrije trappen en strafschoppen onder leiding van trainers Herman Wijnands, Peter Visee en Frans Koenen. Al voetballend, zonder in paniek te geraken, bediende hij de aanvallers, vanuit de as van het veld, als de ware spelmaker op het middenrif.
 
Danny van Brenk in actie in de Veenendaalse derby tegen DOVO. (2-1, 1 december 2007). Foto: Ferry Tôth
 
Ware gentleman
Ook buiten het veld was Van Brenk een geliefd persoon. Welbespraakt, energiek en zonder kapsones, zo stond hij te boek bij de supporters van de destijds Veenenendaalse hoofdklasser. Niemand fronste zijn wenkbrauwen toen hij op gezette tijden de aanvoerdersband overnam van Antonio Aguilar Aguilera, de eerste aanvoerder in het team van coach Visee. Met een dosis charisma wierp hij zich op tot een van de leiders in de blauwwitte formatie, een ware gentleman.
 
Na 169 wedstrijden en 33 doelpunten in het eerste elftal hing Van Brenk op 14 juni 2010 zijn voetbalschoenen aan de wilgen. Zijn afscheid had de middenvelder destijds anders voorgesteld. Na de 3-1 nederlaag bij ARC in de nacompetitie spatte de Topklasse-droom van de ambitieuze hoofdklasser en van Van Brenk uiteen. Een nieuwe functie als marketeer kon hij niet meer combineren met het voetballen op niveau. Het huwelijk was ten einde.
 
De bal kleeft aan de rechtervoet van Van Brenk in de play-off wedstrijd tegen ARC, zijn laatste in zijn loopbaan. Foto: Orange Pictures
 
Moedig en strijdvaardig
Van Brenk bleef voor de buitenwacht een tijd lang buiten beeld, mensen die dicht bij de club stonden hielden altijd contact met de sympathieke middenvelder. Na een zeer trieste doch hoopgevende diagnose in juni 2014 vergaart hij landelijke bekendheid met de strijd tegen galwegkanker, een zeldzame vorm van kanker. Alhoewel hij in Nederland uitbehandeld was, legde de uiterst moedige en strijdvolle Van Brenk zich niet neer bij zijn doodvonnis en verlegde hij zijn grenzen, naar de Verenigde Staten van Amerika, het beloofde land op het gebied van kankerbehandelingen.
 
Aan de behandelingen in Amerika hingen een peperduur prijskaartje: liefst drie ton, een bedrag dat de verzekeringen weigerden te vergoeden. Maar ook die uitdaging ging Van Brenk niet uit de weg. In het land, vooral in zijn regio, maar ook bij G.V.V.V. zamelden soms wildvreemde mensen geld in om de behandelingen – het aanbrengen van een chemopomp – mogelijk te maken. En met succes. De opgerichte Stichting Danny’s Hope 4 Life haalde binnen anderhalve week 150.000 euro op, mede door de vele media-aandacht bij de televisieprogramma’s Hart van Nederland en Pauw. Ook dagbladen besteedden veel aandacht aan de situatie en de strijd van Van Brenk. Bij G.V.V.V. speelt hij nog een benefietwedstrijd, om met zijn oude maten lekker tegen een bal te trappen, onder toeziend oog van honderden supporters die met een brok in hun keel het duel aanschouwen.
 
Stijlvol verzendt Van Brenk een pass in zijn benefietwedstrijd op zaterdag 19 juli 2014.
 
De eerste behandelingen sorteerden veel effect bij Van Brenk. In de zomer van 2015 blijkt dat de tumoractiviteit in de longen en lever zijn afgenomen en dat beide organen in grootte stabiel zijn gebleven. Aan het einde van dat jaar slaat de stemming om. Vanaf dat moment groeien juist de activiteit en omvang. Ook een leverbiopsie, een beenmergpunctie en behandelingen in Amerika konden het tij niet keren. Na een ziekbed van drie jaar moet hij een vrouw en twee kinderen achterlaten.
 
G.V.V.V. diep geschokt
G.V.V.V. is diep geschokt door het overlijden van Danny van Brenk en wenst ook via deze weg de familie, vrienden, collega’s en verdere nabestaanden heel veel sterkte met het verlies. De vereniging besluit later welke invulling het gaat geven aan de herdenking van Van Brenk.