Terugblik op 2016: januari tot en met maart

27 december 2016
2016 is bijna voorbij. Het jaar waarin G.V.V.V. op de laatste speeldag van de competitie promoveerde naar de nieuwe Tweede Divisie, landelijke bekendheid verwierf en op meerdere terreinen enorme winsten boekte. GVVV.nl blikt tot 31 december terug op het jaar dat bijna achter de rug is. Vandaag de eerste drie wintermaanden: januari, februari en maart.
 
De heilige graal is het, het ticket voor de nieuw te vormen Tweede Divisie. Wie wil immers nou niet bij de crème de la crème van het amateurvoetbal horen, met de zeven beste zaterdag- en zondagamateurclubs van Nederland? En dat voor het oog van de camera’s van FOX Sports. Meerdere clubs uit de Topklasse fixeren zich al vanaf de eerste balomwenteling in de zomer op de nieuwe competitie die definitief een brug moet slaan met het profvoetbal. Aan de blauwe zijde van Sportpark Panhuis staat het vizier in het eerste kwartaal op scherp. Na een rampzalige start, het ontslag van succescoach Erik Assink en het inzettende herstel onder diens opvolger John de Wolf mogen er geen punten gemorst worden. Een goed begin is het halve werk.
 
Januari – Winning mood en transferperikelen
Bij het ingaan van het nieuwe jaar is de afstand op nummer zeven DVS ’33 (zeven teams promoveren naar de Tweede Divisie) vier punten. Naast G.V.V.V., dat op dat moment tiende staat, zitten ook Rijnsburgse Boys, Scheveningen, Capelle en IJsselmeervogels op het vinkentouw. Een strijd waar de vonken er vanaf spatten.
 
Olivier Pilon leidde G.V.V.V. met twee doelpunten in de laatste wedstrijd voor de winterstop naar een 4-1 zege op ONS Sneek. 
 
Voordat de tweede seizoenshelft überhaupt van start gaat, richt de technische commissie zich op de achtergrond op het nieuwe jaar. Nadat tussentijds Mourad Marbouh van het failliete VVA ’71 overkomt, verwelkomt de club in de zomer Frank Tervoert en Kevin Rijnvis van Sparta Nijkerk en Robin Mulder van ASWH. Dennis van Meegdenburg, die ook in dit seizoen zijn schoenen uit het vet haalde, en Jan Diepeveen vormen volgend seizoen een duo als assistenten. Bovendien verbinden Bart Hulsbos, Danny de Leeuw, Ayoub Boubakari en Rob van Eem hun toekomst aan de Veenendaalse topklasser. De contracten met doelman Sven Taberima en Jasmin Ramic worden verscheurd. Slecht nieuws is er ook voor Roy Talsma en Wouter Bonke: hun aflopende contracten worden niet verlengd. Waarover later meer.
 
De stand bij het ingaan van het jaar 2016.
 
G.V.V.V. knalt het jaar binnen met een klinkende 4-1 zege op topclub HHC Hardenberg, een wedstrijd die ook in het teken stond van het overlijden van oud-bestuurslid Rijk van de Bovenkamp (73) en de inzamelingsactie van clubmensen Robbert en Petra de Vries voor Alpe d’Huzes. Na de zege op SteDoCo (0-3) staat de ploeg van trainer John de Wolf zelfs op de zevende plaats, een positie die in januari niet meer uit handen gegeven wordt. Ook niet na de minimale thuisnederlaag tegen Excelsior Maasluis (0-1), het duel waarin een spiksplinternieuw LED-scorebord in gebruik wordt genomen.  
 
Februari – Koers richting Tweede Divisie en overlijden
De Veenendalers blijken echter niet van slag na de nederlaag tegen Excelsior Maassluis. De wedstrijden tegen degradatiekandidaat RVVH (0-1) en concurrent Scheveningen (3-0) worden namelijk tamelijk eenvoudig winnend afgesloten. Het gat met nummer acht DVS ’33 na de maand februari: drie punten. Met een achterstand van respectievelijk negen en tien punten lijken Scheveningen en IJsselmeervogels zo goed als uitgeschakeld voor het laatste Tweede Divisie-ticket. Ook Capelle en Rijnsburgse Boys zijn nog in de race.
 
Dennis van Meegdenburg flikt het ook op zijn 'oude' dag, tegen Scheveningen scoort hij twee keer.
 
Het mooiste nieuws komt desondanks vanuit de ziekenboeg. Simon Brouwer maakt in de oefenwedstrijd tegen FC Breukelen zijn eerste minuten na maandenlange blessureleed. Hij hoopt de volgende maand wedstrijdfit te geraken.
 
Tussendoor treurt de vereniging midden februari om het overlijden van gewaardeerd lid Aart van Hardeveld. Van Hardeveld was vanaf de oprichting betrokken bij de club, van stopperspil in het eerste elftal in de eerste jaren tot terreinmeester in de laatste jaren. Het predicaat Lid van Verdienste was meer dan toepasselijk op Van Hardeveld. Hij werd 92 jaar.
 
Maart – Twijfels rijzen, Joey op bezoek
Bestolen voelde G.V.V.V. zich in de eerste wedstrijd in maart, tegen Barendrecht. In de slotminuut maken de gastheren de winnende 3-2, maar viel die treffer van Richie Basoski in of na de blessuretijd? De Veenendalers lopen geen grote schade op, Rijnsburgse Boys neemt dan wel de achtste plaats over, de voorsprong bedraagt twee punten.
 
Een week later tegen SV Spakenburg zetten de blauwhemden een grote stap richting de felbegeerde Tweede Divisie. Aan de hand van revelatie Olivier Pilon, de clubtopscorer die pikant genoeg in de zomer de overstap maakt naar de blauwen uit het voetbalmaffe dorp, wint G.V.V.V. met 2-0 van de formatie van trainer Jochem Twisker en is de voorsprong vijf punten, met slechts zeven speelronden in het verschiet. Toch rijzen er twijfels over de promotie, als de Panhuisbewoners een week later een flink blauwtje oplopen bij DVS ’33 (4-1 nederlaag). Het gat slinkt naar twee punten.
 
Buiten de velden is er goed nieuws. Op initiatief van trainer John de Wolf krijgt Wouter Bonke toch een kakelvers contract voorgeschoteld, dat hij met een grote glimlach op het gezicht ondertekent. Simon Brouwer verlengt zijn aflopende verbintenis, Caifano Latupeirissa is de volgende aanwinst die de technische commissie presenteert. Ontroerend is het bezoek van Joey Snijders aan een training van de A-selectie. Voor het eerst sinds zijn ernstige auto-ongeluk in 2015 is hij voor even te vinden aan de blauwe zijde van Sportpark Panhuis. Een ontmoeting met een voorzichtige lach, en een kleine traan.
 
 
 
Tekst: GVVV.nl/Jeroen van Barneveld
Fotografie: GVVV.nl/Dick Gijsbertsen