Terugblik op 2016: juli tot en met september

29 december 2016
2016 is bijna voorbij. Het jaar waarin G.V.V.V. op de laatste speeldag van de competitie promoveerde naar de nieuwe Tweede Divisie, landelijke bekendheid verwierf en op meerdere terreinen enorme winsten boekte. GVVV.nl blikt tot 31 december terug op het jaar dat bijna achter de rug is. Vandaag de maanden juli, augustus en september.
 
Een nieuwe competitie brengt spanningen met zich mee. Het gevoel is te vergelijken met de eerste dag bij een nieuwe werkgever. Stiefelend door de gangen vraag je je af: Hoe gedragen de collega’s zich, hoe kom ik voor de dag en wat kan ik hier bereiken? Gewoon mee kunnen draaien is natuurlijk een van je doelstellingen. Maar je hebt stiekem ook de ambitie om met je hoofd boven het maaiveld uit te steken. De schijnwerpers moeten op jou gericht zijn.
 
Juli – Nieuw kunstgrasveld, FOX over de brug
De maand juli begint uiterst prettig voor de vereniging. Na maandenlange gesprekken met de gemeente krijgt G.V.V.V. samen met DOVO een nieuw kunstgrasveld toegewezen die in de zomer van 2017 aangelegd wordt. Eerder stond de aanleg in 2020 gepland. Door de vervroeging worden het aantal afgelastingen in de winters verder ingeperkt.
 
Sportpark Panhuis krijgt in de zomer van 2017 twee kunstgrasvelden.
 
Ook de exposure van de vereniging krijgt een opkikker, als sportzender FOX Sports besluit de rechten van de Tweede Divisie naar zich toe te trekken. FOX kiest wekelijks één wedstrijd uit die rechtstreeks te volgen is op het betaalkanaal, de overige duels worden samengevat in een samenvattingsprogramma op zondag. Met de rechten is geen geld gemoeid.
 
Op maandag 11 juli start de A-selectie de voorbereiding op het gloednieuwe seizoen in de Tweede Divisie. Trainer John de Wolf spreekt als doelstelling uit om in het linkerrijtje (eerste negen) te eindigen. Handhaving is zijn ogen een te mager streven. In de tweede kwalificatieronde van de KNVB Beker worden de Veenendalers gekoppeld aan een oude bekende: Scheveningen.
 
Augustus – Kennismakingsavond, domper Brouwer
Nog voordat de competitie van start is gegaan, weet Simon Brouwer al dat hij niet meer in actie kan komen. De middenvelder loopt in de oefenwedstrijd tegen SDC Putten wederom een zware knieblessure op. Een flinke domper voor de dan 31-jarige Brouwer en G.V.V.V.
 
Simon Brouwer baalt als een stekker als hij geblesseerd het veld moet verlaten in de wedstrijd tegen SDC Putten.
 
Ook zonder Brouwer moet de A-selectie verder. De spelers en stafleden houden op 11 augustus een kennismakingsavond om een nog betere band op te bouwen met de fans. Bovendien wordt op deze avond de kiem gelegd voor een buitenlands trainingskamp in de winterstop, gefinancierd met behulp van een doelpuntenactie waaraan supporters, spelers en stafleden aan deelnemen. De veiling van de muts van trainer John de Wolf, een week eerder, haalt 325 euro op, een bedrag dat via initiatiefnemers Rob Zomer en Gert Kruys volledig naar de stichting van Joey Snijders gaat.
 
G.V.V.V. begint de Tweede Divisie uitstekend met een knappe 1-2 zege op angstgegner HHC Hardenberg. Nieuwkomer Robin Mulder onderscheidt zich met twee doelpunten en laat dan al zien een voltreffer te zijn van de technische commissie. De remises tegen Barendrecht (0-0) en Excelsior Maassluis (1-1), de wedstrijd die live wordt uitgezonden door FOX Sports, zijn acceptabel, al had er stiekem meer ingezeten. De bekerblamage bij Scheveningen (5-2 nederlaag) wil iedereen het liefst zo snel mogelijk vergeten.
 
De gemeente Veenendaal zet de C1 in het zonnetje na het behaalde kampioenschap in de Derde Divisie. Sportwethouder Frits Beckerman nodigt de spelers en stafleden uit voor een ontmoeting op het gemeentehuis en reikt hen een sportoorkonde uit. Youri van Doorn loopt in de tussentijd stage binnen het hoofdbestuur van de vereniging.
 
De spelers en stafleden van de C1 op bezoek bij sportwethouder Frits Beckerman.
 
September – Start Voetbal Academie, sterke reeks
Het succes van de Voetbal Academie blijkt bij aanvang van het derde seizoen nog lang niet uitgewerkt. Ruim zeventig kinderen staan op vrijdag 2 september met de bal aan de voet klaar voor de aftrap van een nieuw jaargang. 
 
Een dag later doet het eerste elftal uitstekende zaken met een 3-1 zege op grootmacht De Treffers (3-1 zege), FC Lienden is een week later voor het oog van de camera’s van FOX Sports een prooi voor de ploeg van trainer John de Wolf, die aan het begin van deze maand is versterkt met aanvallers Paddy John en Joey Steenbergen: een late 1-2 zege. Bijna onbegrijpelijk is het doelpuntloze gelijkspel tegen de beloften van FC Twente, een wedstrijd waarin G.V.V.V. kans na kans creëerde, maar die net zo makkelijk om zeep hielp. De Veenendalers staan dan wel tweede op de ranglijst, een klassering die ver boven verwachting is. Een week later geeft Jong Vitesse G.V.V.V. een lesje in effectiviteit (4-1 nederlaag).
 
De spelers vieren een feestje na de 3-1 van Frank Tervoert (9).
 
Oud-eerste elftalspeler Elzo Scholts heeft een mooi presentje in huis. De rasechte G.V.V.V.’er schenkt de vereniging een collage met prachtige foto’s uit het heden, maar vooral uit het roemrijke verleden.
 
Morgen (vrijdag) volgt een terugblik op de laatste maanden: oktober, november en december.
 
 
Tekst: GVVV.nl/Jeroen van Barneveld
Fotografie: GVVV.nl/Dick Gijsbertsen