Terugblik op 2016: oktober tot en met december

30 december 2016
2016 is bijna voorbij. Het jaar waarin G.V.V.V. op de laatste speeldag van de competitie promoveerde naar de nieuwe Tweede Divisie, landelijke bekendheid verwierf en op meerdere terreinen enorme winsten boekte. GVVV.nl blikt tot 31 december terug op het jaar dat bijna achter de rug is. Vandaag de laatste aflevering: de maanden oktober, november en december.
 
Clubliefde is het meest misbruikte woord in de sport, zeker in het voetbal. Een lucratievere aanbieding bij de concurrent sla je niet zomaar af, er moet immers ook brood op de plank komen. De poen is soms te aanlokkelijk om af te slaan. Maar er zijn uitzonderingen, ook in het voetbal, vooral in het amateurvoetbal. En misschien dat juist die uitzonderingen de regel bevestigen. Maar clubliefde bestaat soms echt.
 
Oktober – Winnen, verlengen en stichting
In de maand oktober volgen de successen zich in rap tempo op, zowel bij het eerste elftal als bij de vereniging. G.V.V.V. wint in deze herfstmaand al haar competitiewedstrijden, niet van de minste clubs. De Koninklijke HFC (3-1 zege), UNA (1-4 zege), VVSB (2-0 zege), de eerste officiële thuiswedstrijd die live te volgen is op de nationale televisie, en rivaal Spakenburg (late 0-1 zege), waarin Bart Hulsbos zijn tweehonderdste wedstrijd speelt, zijn een prooi voor de ploeg van trainer John de Wolf, die daarmee de koppositie deelt met de beloften van AZ Alkmaar. Het onderwerp Jupiler League komt zowaar ter sprake. Op de burelen van de vereniging als in de media.
 
Matchwinner Martin van Eck staat na zijn twee doelpunten tegen VVSB FOX Sports te woord.
 
Jupiler League of niet, de A-selectie blijft bouwen op de fundamenten die vijf jaar geleden in de hoofdklasse gelegd zijn. Aanvoerder Roy Terschegget, gewild als altijd in het topamateurvoetbal, verbindt zijn toekomst aan de vereniging door zijn contract met twee jaar te verlengen. Rodny Hofman, Taoufik Adnane, Danny de Leeuw, Johan Jansen, Martin van Eck en clubtopscorer Robin Mulder volgen zijn voorbeeld. Bart Hulsbos blijft een jaar langer op Panhuis. Gezamenlijk goed voor meer dan duizend wedstrijden in het eerste elftal.
 
De Algemene Ledenvergadering geeft in deze maand toestemming aan het hoofdbestuur voor het oprichten van een stichting die de financiële en technische portefeuilles van het eerste elftal krijgt. Ook wordt Youri van Doorn na een stageperiode verkozen tot bestuurslid communicatie. Met zijn 20 jaar is hij het jongste bestuurslid ooit in de historie van de vereniging.
 
November – De Wolf verlengt, de klad erin
De maand november begint met heugelijk nieuws voor de vereniging. Trainer John de Wolf staat nog twee jaar langer aan het roer van het eerste elftal. Onder het bewind van de inwoner van Leiden promoveerden de Veenendalers naar de nieuwe Tweede Divisie, waarin het vriend en vijand verrast met een gedeelde eerste plaats.
 
Trainer John de Wolf verlengt zijn contract met twee jaar.
 
Die plaats raken de blauwhemden een week later kwijt. De nederlaag tegen AFC (1-3) is het startsein voor een periode waarin de klad erin komt. G.V.V.V. voetbalt zeker niet slecht, maar vergeet op beslissende momenten de trekker over te halen voor het vijandelijke doel. Zo zijn onder meer de nederlagen tegen AFC en Jong AZ te omschrijven, al toont G.V.V.V. zich wel effectief in de wedstrijd tegen Kozakken Boys (2-3 winst). De dikke nederlaag bij TEC Tiel, waarin Roy Terschegget zijn tweehonderdste wedstrijd speelt, vat zich samen als een totale off-day. 
 
Niemand die zich ernstig zorgen maakt, de toppositie is immers nog altijd iets om trots op te zijn. De technische commissie verlengt bovendien de contracten met Laurens van der Voort (twee jaar) en Caifano Latupeirissa (één jaar), waardoor er liefst tien spelers vastliggen voor het volgende seizoen.
 
De goede prestaties van het eerste elftal blijven ook niet onopgemerkt. De thuiswedstrijden tegen AFC en Jong AZ worden live uitgezonden door FOX Sports, een gegeven wat niet onopgemerkt blijft bij de sponsoren. In 123installatieshop.nl vindt de vereniging samen met de businessclub een extra shirtsponsor. Ook nomineert een jury de A-selectie voor de titel Veenendaals sportploeg van het jaar. De C1, vanaf dit seizoen JO15-1, wordt vanwege het kampioenschap in de derde divisie genomineerd voor jeugdsportploeg van het jaar.
 
G.V.V.V. en businessclub Vallei en Rijn vinden in 123installatieshop.nl een extra shirtsponsor.
 
December – Eerste aankoop, wisselvalligheid troef
De 1-0 overwinning op Katwijk aan het begin van deze maand geeft G.V.V.V. weer wat kleur op de wangen na een mindere periode. De 3-1 nederlaag op Het Kasteel tegen de beloften van Sparta Rotterdam (de 200ste wedstrijd van Rodny Hofman) zorgt voor een diepe teleurstelling, met de 0-0 remise tegen HHC Hardenberg, de laatste wedstrijd van het jaar, kunnen de supporters wel leven. De knappe eerste seizoenshelft wordt dan niet in stijl afgesloten, G.V.V.V. staat nog altijd op de vijfde plaats, met een punt achterstand op runner-up Katwijk.
 
Jeremy de Graaf is de eerste aankoop die de technische commissie voor het nieuwe seizoen presenteert. De centrumspits van VVOG is de nieuwe man die voor doelpunten moet gaan zorgen, nu Frank Tervoert besluit naar concullega Katwijk te vertrekken.
 
De speelsters van de vrouwenploeg organiseren een Bierproeverij waarbij de opbrengsten gaan naar cadeaus voor de minder bedeelde mensen onder ons. Ook wordt in de persoon van Matthy Spies een vertrouwenspersoon aangesteld en starten twintig trainers de cursus pupillentrainer.
 
 
Het jaar 2016 wordt afgesloten met het nieuws dat Wouter Bonke zijn contract met een jaar verlengt. Ook Dennis van Meegdenburg en Jan Diepeveen blijven als assistenten een jaar langer verbonden aan de vereniging die hun zo lief is.
 
Dit was de laatste aflevering van de ‘Terugblik op 2016’. Hieronder kunt u de andere delen rustig teruglezen.
 
 
Tekst: GVVV.nl/Jeroen van Barneveld
Fotografie: GVVV.nl/Dick Gijsbertsen