Tweede divisie roep om meer spanning

27 februari 2017

'Te gek voor woorden dat we om één prijs spelen'

Tweede divisie valt in de smaak bij regionale clubs. Wel moet de KNVB het debuutseizoen kritisch evalueren en de promotie- en degradatieregeling tegen het licht houden.
 

NIJMEGEN - Met de tweede divisie legde de KNVB afgelopen zomer een brug tussen het profvoetbal en de amateurwereld. Het debuutseizoen van de landelijke competitie - het derde niveau van Nederland - is nu bijna driekwart onderweg. Tijd voor een tussenbalans met de deelnemende clubs uit de regio.

Nick de Bondt (De Treffers, aanvaller):
,,Het niveau van deze competitie is hoog. Vergelijkbaar met de onderkant van de eerste divisie. Als oud-speler van Go Ahead Eagles en FC Dordrecht kan ik dat wel vaststellen. In de tweede divisie wordt er veel vrijer gevoetbald dan in de eerste divisie. Het spel is minder gericht op het fysieke aspect en lange ballen. In vergelijking met de topklasse is de tweede divisie een stap hoger."

,,Ik vind alleen de opzet slecht. De spanning in de top van de ranglijst is nu al verdwenen, de nummers twee tot en met acht zijn uitgespeeld. Die kunnen niet meer promoveren en niet meer degraderen. Er is maar één promotieplek en die gaat naar Jong AZ. We kunnen nog wel een periodetitel winnen, maar die levert slechts directe plaatsing voor de KNVB-beker op. Die prijs zorgt niet echt voor een enorme motivatie. Als sportman streef ik het hoogste na, maar de druk van buitenaf is er nu wel af. Erg jammer. De KNVB moet kritisch evalueren. Er moeten volgend jaar meer promotieplekken zijn."

Nico Wagenvoort (FC Lienden, bestuurslid):
,,We hebben in de winterstop onze selectie van aanvallende impulsen voorzien, omdat we hoe dan ook in de tweede divisie willen blijven. Als we degraderen dan komen we niet meer terug in deze competitie. Dat moeten we niet willen, want met FC Lienden op iets lager niveau acteren heeft geen zin. We kunnen dan beter op regionaal niveau gaan spelen. De tweede divisie is buiten de beloftenteams een erg mooie competitie. Elke wedstrijd is een finale. De spanning is groter dan in de topklasse. Zo strijden we nog met negen teams tegen degradatie. Dat is veel. De degradatieregeling staat alleen niet in verhouding met de eredivisie en eerste divisie. Uit de tweede divisie kunnen vier teams degraderen."

,,Jarenlang hebben we gepleit voor een competitie met zaterdag- en zondagclubs. Ik ben blij dat die er nu is. Alleen had ik meer publiek verwacht. Onze bezoekersaantallen zijn in vergelijking met de topklasse gelijk gebleven. Dat komt omdat zaterdagclubs als G.V.V.V. en Katwijk toch niet zoveel fans meenemen."


Hans Kraay jr. (FC Lienden) en John de Wolf (G.V.V.V.) : twee trainers in de tweede divisie.

Sebastiaan van der Sman (TEC, doelman):
,,De tweede divisie is de top van het amateurvoetbal. Een prachtige competitie. We spelen iedere week een topwedstrijd in een schitterende ambiance en op goed niveau. Ik ben trots dat ik met een kleine club als TEC in deze competitie speel. De tweede divisie is ook veel leuker dan de eerste divisie. Al het publiek dat kort op het veld staat, de sfeeracties met vuurwerk. Dit niveau is bijna profvoetbal, maar dan net even anders. De entourage van de amateurs. Met een frietje en kroketje na de wedstrijd, een biertje in de kantine. De KNVB moet alleen nog goed kijken naar de promotieregeling. De discussie over de beloftenteams moet maar eens ophouden. De weerstand tegen die teams is onwetendheid. Bij Jong Vitesse moeten ze elke week puzzelen om een team op de been te krijgen."

,,In de laatste vier jaar zijn we drie keer gepromoveerd. Net als in de voorgaande seizoenen moesten we wennen aan het niveau. De vijf spelers die in de winterstop zijn gekomen, geven ons het laatste duwtje. We zijn stabieler geworden. Die kwaliteitsimpuls hadden we nodig om op dit niveau te blijven, maar ze zijn niet alleen gehaald om te handhaven. Bij TEC zit er een filosofie achter. We kunnen uitgroeien tot goede middenmoter."

John Lammers (Jong Vitesse, trainer):
,,Vitesse is heel tevreden over de tweede divisie. De ontwikkeling van onze talenten gaat sneller dan in de beloftencompetitie. Zij spelen nu 34 topwedstrijden. Ik begrijp wel dat andere profclubs willen instappen. Vorig jaar speelden we wedstrijden in lege stadions en nu op een sportpark met veel publiek, waar toeschouwers spelers beïnvloeden. Daarnaast staan we tegenover ervaren, fysiek sterke en volwassen voetballers. Dan is het niet alleen maar lekker voetballen. Jonge jongens willen nog vaak met 100 kilometer per uur gaan, maar in de afgelopen maanden hebben ze al geleerd dat je slimme overtredingen moet maken, rustmomenten moet pakken en resultaatgericht moet spelen."

,,Voor volgend jaar zullen we een grotere basis moeten hebben. Met een selectie van dertien man kom je er niet, zo hebben we dit seizoen wel gemerkt. Door vijf blessures was het immer passen en meten, spelers terughalen vanuit het eerste elftal en doorschuiven vanuit de jeugd. Vandaar dat ik dit seizoen al vijftig spelers heb gebruikt. Dat is heel erg veel."

John de Wolf (G.V.V.V., trainer):
,,Ik zie verschillende verbeterpunten, maar mij hoor je niet klagen. Dit is pas het eerste seizoen van de tweede divisie en daarin loop je tegen enkele zaken aan. Het is belangrijk dat we straks met de KNVB onze ervaringen delen en de plussen en minnen op een rijtje zetten. Een van de nadelen die ik met G.V.V.V. ondervind, is dat niet alle wedstrijden tegelijkertijd worden gespeeld. De ene keer spelen we zaterdags om half drie, de andere keer om drie uur, half vier of zelfs zes uur. Voor een amateurvereniging is het bijzonder dat een wedstrijd live wordt uitgezonden, maar als we allemaal op hetzelfde moment spelen, kan FOX Sports daarop inspelen en een schakelprogramma maken."

,,Het is te gek voor woorden dat we slechts om één prijs spelen. Aan de periodetitel zit nu te weinig vast. De competitie moet spannender worden gemaakt. Misschien met een nacompetitie voor de nummers twee tot en met vijf? We spelen nu alleen voor onze eigen ontwikkeling en voor de eretitel 'the best of the rest'."
 

Door: DOMINIQUE PICHEL