Even nakaarten over de voetbalquiz editie 2018

24 mei 2018

Zoals mederedacteur Jeroen van Barneveld afgelopen vrijdagavond al constateerde toen hij een artikeltje en de uitslag publiceerde over de negende editie van de Vallei & Rijn/G.V.V.V. voetbalquiz, is deze weer zeer succesvol verlopen. De bevestiging daarvan kregen wij als organiserend webredactieteam ook van diverse deelnemers te horen op de avond zelf. Een team schreef zelfs op de achterkant van het antwoordenformulier van deel 3: ‘Bedankt, het was weer ontzettend gaaf’.

Naast al de mondelinge bevestigingen kregen we ook via de mail een bericht met daarin deze tekst: “Het waren leuke, originele vragen. De snelheid zat er goed in, pauzes niet te lang, kortom goed georganiseerd, dus top”!!

Daar zijn wij natuurlijk zeer verheugd over, want zoals we al veel vaker hebben benadrukt, het gaat jullie en ons om een gezellige avond, en meedoen is belangrijker dan winnen. En bovendien hopen we ook dat het ‘vermaeck’ ook nog ter lering dient voor alle triviale voetbalzaken die de revue hebben gepasseerd.

Maar naast al die positieve geluiden was er ook een kritisch opbouwend geluid te horen van dezelfde mailers. “Op het laatst wat rommelig met de prijsuitreiking, wellicht volgend jaar gelijk met de eerste plaats beginnen en dan de 2de, 3de enz”.

Excuus
Deze opmerking was geheel terecht en die zullen we dan ook zeker ter harte nemen. De rommeligheid kwam door een stomme rekenfout van uw presentator en ondergetekende. Door het verkeerd uitdelen van de op het laatste moment toegevoegde messensets, die Marcel Rou van Dr. Oetker als extra prijzen ter beschikking had gesteld.
Die waren bedoeld voor de koppels 16 t/m 20 terwijl ik deze uitdeelde aan de nummers 21 t/m 25. Er waren tien van deze sets beschikbaar dus twee per duo en ik ben op dat moment uitgegaan van 10 extra prijzen en dat was dus gewoon een behoorlijk beetje dom.
Excuses daarvoor aan een ieder, maar bovenal aan Mark van den Berg, Kevin de Quay, Gijsbert en Bart Juffer, Hans en Wilbert van Eden, Ruuth Verhoef, Paul Hartog en Robbert en Jermo van der Laan, want dat waren de eigenlijke prijswinnende duo’s, is dan ook niet meer dan op zijn plaats. Hopelijk is dat voor deze koppels geen reden om een volgende keer niet meer present te zijn.


Ben Wolters en Hans Ravenhorst, beide leden van de kascommissie, eindigden keurig in de middenmoot.

Klein dispuut
Maar nu over tot de orde van de dag, die een kleine week geleden tot verhitte hoofden leiden die ondertussen zijn afgekoeld, en de opgetrokken kruitdampen, het nakaarten over de drie vragenronden zelf.
Er was een klein dispuut over de vraag waarin naar cultvoetballers werd gevraagd, en specifiek die over de Alpenzusjes. Patrick Pothuizen vormde die zogenaamde Alpenzusjes in zijn NEC periode met Marcel Koning, omdat beide toen een paardenstraat droegen. Michel Abbing, de man van VI, die samen met Carlos Starink de derde plek veroverde dacht dat René van Rijswijk het juiste antwoord was. Een veronderstelling die we ons levendig kunnen voorstellen omdat Van Rijswijk ook lange tijd zo’n haartooi droeg. Ook maakten 35 andere duo’s dezelfde fout en twee dachten dat Cees Lok juist zou zijn.
Maar meerdere bronnen geven echter aan dat Marcel Koning het juiste antwoord was. Het duo maakte zelfs nog een plaatopname met als titel: Wij zijn de zusjes en dragen een paardenstaart (door op de titel te klikken kunt u zelf dit nummer van de cultvoetballers nog eens beluisteren).

Statistiek
Het is gebleken dat de eerste ronde veruit het beste werd gemaakt door de 52 deelnemende duo’s.
1560 (30x52) punten - 1 punt per juist antwoord - waren er te verdelen en in totaal leverde de beginronde er 1035 op. Dat is een slagingspercentage van 66,3% en een gemiddelde van 19,9 vragen goed van de 30.
Wellicht zal het te maken hebben gehad met de 13 meerkeuzevragen (25% kans), en de drie vragen waarin alleen maar ‘meer of minder’ hoefde te worden ingevuld en er dus 50% kans op een goed antwoord was. Ook zal iedereen nog fris en fruitig geweest zijn en vol goede moed.
Dat deze eerste ronde het ‘gemakkelijkst’ was werd ook nog eens onderstreept door het feit dat de prijswinnende koppels Mark van Rijswijk & Kees van Gent (1) en Michel Abbink & Carlos Starink (3) daarin geen enkele fout maakten. Dat kunstje werd alleen geëvenaard door Marcel Heuts & Steven van Santen (2) in de tweede ronde.
 
In de tussenronde kwamen dan weliswaar minder multiple choice vraagstukken voor, maar nog steeds waren dat er 11 stuks. En toch liep hierin de totale score aanzienlijk terug tot 790 goede antwoorden, en dat betekende een percentage van bijna 51% en een gemiddelde van 15,2.
En waar je dan zou denken dat de slotronde het moeilijkst zou worden met maar liefst 24 open vragen en de hersencellen toch al waren overgelopen van vermoeidheid, werd die veronderstelling gelogenstraft. Want ronde drie werd zelfs nog een fractie beter gemaakt dan de voorgaande, met 794 punten. Maar in percentage en gemiddelde scheelt dat nauwelijks met ronde twee.


Brenda Dekker eindigde dan wel met haar oom Bram op de laatste plaats, maar ze schreef wel geschiedenis, als eerste vrouwelijke deelnemer ooit. Hopelijk is Brenda een voorbeeld voor meer dames om een volgende keer mee te doen.

Makkelijk en moeilijk
Opvallend in de eerste ronde was dat vraag 27, over de favoriete club van Tom Egbers (Heracles) en vraag 30, wie meer interlands speelde Ruud Gullit (66) of Marco van Basten (58), beide door slechts twee teams fout werden beantwoord. Daarentegen ging het bij de andere twee vragen over ‘meer of minder’: KNVB bekers van AZ meer of minder dan drie (meer 4x), en of Jordi Cruijff meer of minder dan 10 interlands speelde (minder 9 stuks), toch behoorlijk mis ging met het gokken. 32 duo’s gaven het foute antwoord over AZ, en 18 over Cruijff jr.
Het aller moeilijkste vraagstuk bleek nummer 15 te zijn: Wat de gezamenlijke club was van Marcus Allbäck, Jari Litmanen en Oliver Neuville (Hansa Rostock), die eerst vanaf de foto’s moesten worden herkend. Maar liefst 44 koppels bleven daarop het goede antwoord schuldig. Heel vaak werd FC Liverpool genoemd, maar zowel de Zweed als de Duitser speelden nooit voor die Engelse club.
Op een goede tweede plaats qua moeilijkheidsgraad kwam vraag 4, waarop geantwoord moest worden waar de bij de SLM-ramp omgekomen Fred Patrick speelde (PEC Zwolle ’82). Hierop wisten 40 teams niet het juiste antwoord te geven.
Als derde eindigde ex-aequo met de hierboven al genoemde AZ kwestie, de vraag over de topscorer van Sparta in ’04-’05 (Danny Koevermans). Dus ook hier 20 van de totaal 52 tweetallen die het bij het rechte eind hadden.

Zelfs experts maken fouten
Bij de tussenronde bleek de laatste vraag het grootste struikelblok. Slechts twee duo’s wisten het goede antwoord te geven op wie Messi was komen vervangen tijdens Nederland – Argentinië in 2006 (Julio Ricardo Cruz). Een groot deel vulde hier Carlos Tevez in, net als het als derde geëindigde team van de cracks Michel Abbing & Carlos Starink. Zij gingen ook, net als de winnaars Kees van Gent & Mark van Rijswijk in de fout bij vraag 40. Welk team 10x achtereen kampioen werd van DDR-Oberliga (Dynamo Berlin). Ook geen schande want maar liefst 42 tweetallen vulden bijna allemaal Dynamo Dresden in. Een exact gelijk aantal fouten zagen we bij kwestie 46. Van wie Riyad Mahrez werd overgenomen door Leicester City (Le Havre).

WK en frikandel met
De een na grootste val in deze ronde waren twee vragen over het WK van 1990. Wie de tweede plaats innam op de topscorerslijst daarvan (Tomáš Skuhravý 5 goals), en welke twee Roda JC spelers bondscoach Beenhakker destijds selecteerde (Henk Fraser en John van Loen). Op beide vragen lieten 47 teams het afweten. Daarentegen was de beginvraag over dit onderwerp waar dit WK werd gehouden (Italië) de een na simpelste van de 30 stuks. Slechts twee duo’s wisten dit niet, of gokten verkeerd. En maar één deelnemend team ging in de fout bij het cv van Rafael van der Vaart, wat daarmee dus het ‘makkie’ van deze ronde was.
Opvallend was ook dat heel veel deelnemers bij de ‘frikandellen met vraag’, Theo Janssen als antwoord gaven, maar ook kwam Jhon van Beukering natuurlijk voor. Niet verwonderlijk uiteraard als je weet dat z’n bijnaam ‘Jhon van de Burgerking’ is. En Ruud Gullit werd erg vaak genoemd als cultspeler van HFC Haarlem tijdens de wedstrijd tegen Spartak Moskou in 1982, waar Piet Keur het juiste antwoord moest zijn.

Open doel
In de slotronde verzuimden maar liefst 25 koppels het cadeautje uit te pakken wat werd geschonken in vraag 3. Daar werd de bijnaam van Andoni Goikoetxea al beschreven als ‘de slager van Bilbao’ en in vraag 80 werd naar deze bijnaam gevraagd. De meeste kwamen niet verder dan ‘De slager’, of ‘De slager van Baskenland’ terwijl duidelijk naar de volledige bijnaam werd gevraagd. Om in voetbaltermen te blijven, een gemiste kans voor open doel voor bijna de helft van de deelnemers. Die andere bijnaam die geraden moest worden, die van Joeri Nikiforov (de slager van Odessa), was ook een groot raadsel voor bijna iedereen. Slechts vijf teams hadden dit goed genoteerd.
Maar de grootste hersenbreker bleek de vraag over de Oranje basis die vorig jaar tegen Zweden aantrad, met vier spelers uit de Feyenoord B1 die in ’10-’11 kampioen waren geworden. Drie van deze vier, Nathan Aké, Karim Rekik, Tony Vilhena en Vincent Janssen, moesten worden opgeschreven. Maar twee duo’s wisten dit correct te doen en het zal u niet verwonderen dat deze uit de top drie kwamen. Sterker nog, zelfs de winnaars hadden er maar twee correct en kregen dus een rood kruisje op het formulier.


De experts, kanjers, cracks, of zo u wilt wandelende encyclopedieën, in de volgorde v.l.n.r. 3-1-2, gezamelijk nakaartend en uitrustend op de bank. 

Buiten categorie
Dit was dan ook een vraag in de ‘Hors Categorie’, en datzelfde gold ook voor de opgave waar Bertin Ebwelle en Yves Belle-Belle, Kameroense internationals, in ’90-’91 zouden gaan spelen (FC Wageningen). Dit wisten slechts 9 teams.
Twee andere kwesties die moeilijk bleken waren de aan Rotterdam verknochte Eddy Ridderhof, waarop heel vaak Eddy Treijtel werd geantwoord. Maar de Feyenoord doelman speelde nooit voor Excelsior, Sparta en SVV. De andere ging over de dubbele nationaliteit van de gebroeders Vieri. Christian speelde zoals was gegeven voor Italië, maar Massimiliano voor Australië. Ook hier hadden respectievelijk 42 en 41 teams het antwoord fout.

Simpel
De zogenaamde simpele antwoorden in deze slotronde bleken het cv van Jan Mulder, de come back van Edwin van der Sar bij zijn oude club vv Noordwijk, en de fabriek Dial Square, waarbij de verhuizing naar Highbury hoogstwaarschijnlijk doorslaggevend, was om op FC Arsenal te komen. Totaal hadden zes teams deze drie vragen fout beantwoord of open gelaten. De vraag over de optische fabriek Carl Zeiss, waar Carl Zeiss Jena uit ontsprong, leverde nog wel een paar hilarische antwoorden op b.v.: Karl Heinz, Jena Worst, Karel Zeis, Hans Anders en Pearl, maar ook Kodak kwam eenmaal voor.
En zo konden alle juryleden wel vaker een glimlach tevoorschijn toveren als men werkelijk geen idee had en daarom maar een lollig antwoord invulde. Wellicht een idee om de volgende keer maar een originaliteitsprijs in te stellen.

Want dat de tiende, en dus jubileum editie, er gaat komen daar kunnen jullie van op aan. Een flink deel van de nieuwe vragen is al verzonnen, en het ons zo geliefde spelletje heeft zoveel geschiedenis en breidt ook nog iedere dag uit, dat de bronnen waaruit geput kan worden nooit opgedroogd raken. Reken maar op een vrijdagavond ergens in mei 2019.

Tips
Tijdens de quiz geven we nog wel eens een tip, en dat willen we nu achteraf nog een keer doen. Je hebt er nu niets meer aan, maar wellicht toch wel voor een volgende keer.
Het is gebleken dat de eerste ingeving in ongeveer 90% van de gevallen de juiste is, zogenaamde verbeteringen zijn dan alsnog fout. Er was zelf een duo, we zullen geen namen noemen Gert en Chris, die tweemaal het goede antwoord opschreven, deze doorhaalde en de derde keer het fout hadden. Wellicht mede daarom eindigde dit illustere team, die vaak als beste blauwen eindigden, nu in de subtop. De eer van het beste echte G.V.V.V.-team ging nu naar Ino Diepeveen en Marc Prins op de vijfde stek, waarvoor hulde.
Ook een aandachtspunt is het geven van een voornaam als deze wordt gevraagd, het staat zelfs onder het antwoordenstreepje wat moet worden ingevuld. Dus Diliberto bij de vraag op de NFL-kicker is fout, met Silvio ervoor of erachter goed.  

Dank
Tot slot willen wij nogmaals het bestuur van G.V.V.V. en de businessclub Vallei & Rijn bedanken voor hun optimale medewerking en financiële bijdragen, waardoor we deze voetbalquiz nog steeds gratis kunnen organiseren. Die dank is ook verschuldigd aan alle kantinemedewerkers, sponsors BergEijk Media Solutions en Dr. Oetker, juryleden Dirk van Binsbergen en Henk Verhaaf die het webredactieteam bijstonden. Bijzonder erkentelijk zijn wij Rob Hocque voor het helpen met het maken van de kopietjes, het verbouwen van de kantine tot een speelzaal en weer terug, en de verdere technische ondersteuning.

Bijzondere dank
En lest best, gaat bijzonder grote dank uit naar Ard van den Bovenkamp, de geestelijk vader van deze quiz. Hij kwam in 2009 met het idee, en nam ook tot en met de editie van 2016 altijd het voortouw in organisatie en presentatie. Om hem moverende redenen heeft Ard besloten te stoppen en was daarom ook nu niet aanwezig, maar de 90 vragen waren deze keer nog wel van zijn hand en daar heeft iedereen weer heel veel plezier aan beleefd, getuige de reacties in de kop van dit artikel.

Namens het webredactieteam,
Bas van Capelleveen.
Foto's: Dick Gijsbertsen

Hieronder nog een keer de uitslag keurig opgesplitst in de drie ronden.
 

1 Kees van Gent en Mark van Rijswijk 30 29 28 87
2 Marcel Heuts en Steven van Santen 28 30 28 86
3 Michel Abbink en Carlos Starink 30 26 28 84
4 Gerrit Bruinewoud en Joost Bos 27 26 23 76
5 Ino Diepeveen en Marc Prins 29 20 22 71
6 Roy Diepeveen en Evert Davelaar 25 21 23 69
7 Jaco en Finn Koster 27 21 21 69
8 J. Dekker en H. Verwoert 26 23 19 68
9 Rian Roosendaal en Floris Scholten 20 24 23 67
10 Nico van Hoeflaken en Peter ter Beek 21 21 23 65
11 René van de Craats en Ronny Hardeman 24 18 22 64
12 Evert van den Brink en Harco Dekker 22 23 19 64
13 Gert Schoeman en Chris Septer 22 22 19 63
14 Menno Boogaard en Edwin Grutterink 25 16 21 62
15 Marc van der Pijl en Alex van Maastrigt 21 20 19 60
16 Mark van den Berg en Kevin de Quay 22 20 16 58
17 Gijsbert en Bart Juffer 21 16 18 55
18 Hans en Wilbert van Eden 22 15 18 55
19 Ruuth Verhoeff en Paul Hartog 21 18 13 52
20 Robbert en Jermo van der Laan 17 15 19 51
21 Jan Diepenveen en Niek Oosterlee 16 19 16 51
22 Jeroen Gaasbeek en Mario Jochemsen 21 18 12 51
23 Wim en Karel Vos 23 13 14 50
24 Erwin en Jesper Gerritsen 22 12 16 50
25 Coen Budding en Erik Rijksen 19 16 15 50
26 Gerben Kwint en Stefan Rozema 22 15 13 50
27 Simon Scholten en Patrick Jägers 24 15 10 49
28 Joost Hamstra en Johan van de Berg 23 14 12 49
29 Ben Wolters en Hans Ravenhorst 16 13 20 49
30 Arie en Marco de Jager 21 14 13 48
31 Peter van den Brandhof en Martijn van Capelleveen 22 16 10 48
32 Wilfried en Koen Bruijnzeels 17 16 13 46
33 Jeroen Wolff en Daniël van Capelleveen 21 11 13 45
34 Jeroen Hendriks en Gerbert van Schoonhoven 20 11 14 45
35 Henk en Wout van Capelleveen 16 12 15 43
36 Erik van Stokkum en Michiel Pater 16 15 9 40
37 Hans van Eijk en Geertjan Spanheim 19 6 14 39
38 Evert en Thom van Manen 17 10 12 39
39 Florian Bosman en Jaak Rosendaal 17 12 10 39
40 Rinie van de Lustgraaf en Fred Roseboom 20 11 7 38
41 Marcel Rou en Robert de Vries 15 14 9 38
42 Harry van Essen en Erik Roseboom 21 9 7 37
43 Martijn Verhaaf en Danny Stark 12 11 12 35
44 Michael van der Poel en Gertjan Veldhuizen 15 10 10 35
45 Evert van Rhee en Jan Albert van Laar 15 7 12 34
46 Christiaan Capelleveen en Wim van Wijk 13 10 8 31
47 Loek Budding en Gert van de Haar 15 6 9 30
48 Rien van Nieuwamerongen en Harrie Dekker 11 7 10 28
49 Dick van de Steeg en Arie Willemsen 14 5 9 28
50 Jeroen en Jasper Rou 10 9 6 25
51 Jan van den Berg en Jan van Capelleveen 10 5 9 24
52 Brenda en Bram Dekker 8 4 8 20