G.V.V.V. behaalt certificaat voor lokale jeugdopleiding

27 oktober 2017
G.V.V.V. heeft van de KNVB het certificaat ‘Lokale Jeugdopleiding’ ontvangen. Het is een erkenning voor het beleid dat de Veenendaalse club in haar jeugdopleiding heeft gevoerd.
 
G.V.V.V. behoort daarmee tot een select groepje amateurclubs die de status van lokale jeugdopleiding hebben vergaard. Van de ruim 3.000 amateurverenigingen in Nederland beschikken ruim 60 clubs over het certificaat.
 
‘Mooie impuls’
Jeugdvoorzitter René van Maasakkers reageert verheugd op de certificering van de KNVB. „Dit is een mooie impuls voor de jeugdopleiding en de vereniging. We hebben het afgelopen jaar veel werk verzet om de opleiding naar een hoger plan te tillen en zijn daar met dank aan het kader en trainers van de jeugdafdeling in geslaagd. We willen de komende tijd meer aandacht schenken aan de ontwikkeling van talent, scouting en de opleiding en ontwikkeling van gediplomeerde trainers. Ook het meisjesvoetbal zal hier een prominente plaats bij innemen.”  
 
Jeugdopleiding doorgelicht
In samenwerking met sportadviesbureau NMC Bright heeft G.V.V.V. de afgelopen maanden de complete jeugdopleiding doorgelicht en tal van verbeteringen aangebracht. Zo beschikken alle selectietrainers over een erkend KNVB diploma, is een eensluidend jeugdbeleidsplan opgesteld en een jeugdscouting op poten gezet. NMC Bright nam tussentijds interviews af met trainers uit de jeugdopleiding en gaf een presentatie aan alle leden uit het jeugdbestuur over alle zaken die bij een jeugdopleiding komen kijken. 
 
Han Buitenhuis van de KNVB en Rene van Maasakkers poseren voorafgaand aan het duel met IJsselmeervogels met het certificaat.
 
Audit
Op 18 april voerde NMC Bright samen met de KNVB een audit uit.  G.V.V.V. voldeed op 61 van de 64 onderzochte punten aan de gestelde norm op Lokaal niveau. Een afwijking op 4 punten is toegestaan door de KNVB. 
 
Geen samenwerkingsverband
Een van de punten waaraan G.V.V.V. niet voldeed is die van een samenwerkingsverband met een profclub. Het jeugdbestuur kies er zelf voor een hoogwaardige jeugdopleiding op te zetten, waarbij jaarlijks talenten worden gescout door de diverse clubs zoals FC Utrecht, Vitesse, NEC,  De Graafschap, FC Twente, Heerenveen, PSV en Ajax.
 
Waarderingsstelstel KNVB
De KNVB heeft een waarderingsstelsel gemaakt voor de opleidingstrajecten van alle clubs. Clubs worden ingeschaald in ‘Lokale jeugdopleiding’, 'Regionale jeugdopleiding' en 'Nationale voetbalacademie'. Topclubs als Ajax en Feyenoord hebben de hoogste status, die van 'Internationale voetbalacademie'. Clubs in de Tweede Divisie dienen volgens de licentievoorwaarden over een ‘lokale’ jeugdopleiding te beschikken.