Het jaar 2017 in 12 foto's

29 december 2017
Vlak voordat 2018 wordt ingeluid kijkt de webredactie met twaalf foto's terug op 2017, een jaar met een lach en successen, maar ook een met droevige en verrassende wendingen.
 
Sportploeg van het jaar
De vereniging vierde al vroeg in het nieuwe jaar een primeur. Tijdens het Veenendaalse Sportgala in Sporthal West werd de hoofdmacht uitgeroepen tot Sportploeg van het jaar. De trofee was te danken aan de bewerkstelligde promotie naar de Tweede Divisie, het hoogste amateurniveau van Nederland. Loek Budding kreeg uit handen van sportwethouder Engbert Stroobosscher het beeldje uitgereikt. De A-selectie verbleef op dat moment in het Spaanse Marbella. De JO15-1, genomineerd voor de titel jeugdsportploeg van het jaar, grijpt naast de prijs.
 
 
Traan
De lach maakte in allerijl plaats voor een traan. Op 9 januari overleed Piet van Dijk, een zeer trouwe supporter van de hoofdmacht bij thuis- en uitwedstrijden, zes dagen later ontviel Coen van den Bovenkamp de vereniging. Coen speelde jarenlang met de illustere Van de Bovenkampen (Jan (†), Piet, Gerard en Thijs) in de hoofdmacht en toonde zich ook na zijn spelerscarrière een hondstrouwe blauwe door als jeugdtrainer aan te blijven en de wedstrijden van het eerste te bezoeken. Het overlijden van de 14-jarige jeudgspeelster Nikita van Dijk op 8 februari liet een diepe sporen na op de vereniging, die al haar activiteiten stillegde en een minuut stilte in acht nam voor iedere wedstrijd. Een gevoel van onwerkelijkheid voerde de boventoon. Later komt ook vrijwilliger Bert Diepeveen te overlijden.
 
 
Danny van Brenk
Het boek met overledenen kreeg op 8 maart een nieuwe, zwarte bladzijde. Voormalig speler Danny van Brenk, voormalig aanvoerder van de hoofdmacht, overleed op 35-jarige leeftijd na een lang ziekbed aan de gevolgen van galwegkanker. Bij Van Brenk werd in juni 2014 de zeldzame vorm van kanker geconstateerd. Hij toonde zich een vechter door na een inzamelingsactie naar de Verenigde Staten af te reizen voor speciale behandelingen, die vooral dienden om zijn leven met in het gezelschap van zijn geliefden langer op te rekken. Hij hield het drie jaar langer vol, een indrukwekkende prestatie die strookt met zijn oogstrelende traptechniek op het veld. Hoe wrang dat ook klinkt.
 
 
Bep Valkenburg schrijft historie
Tijd voor een lach en een historisch moment. De 76-jarige Bep Valkenburg schrijft op de medewerkersavond op 10 maart een primeur op zijn naam: hij is op dat moment liefst 65 jaar lid van de vereniging en daarmee ook het langstzittende lid. Valkenburg blijft een trouwe supporter van de hoofdmacht. Tijdens de bekerwedstrijd tegen Cambuur op 19 december stond hij trouw in het bezoekersvak in Leeuwarden.
 
 
Afsluiting met een kater
Het eerste sluit het seizoen 2016/2017 af met een kater door in eigen huis met 2-5 te verliezen van de beloften van Sparta. De afgesloten tiende plaats op de eindrangschikking is geen schande en de bovenste plaatsen in de Tweede Divisie vertegenwoordigen toch weinig waarde, maar na een flitsend begin met 30 punten uit 16 wedstrijden voelde de tweede seizoenshelft als een deceptie.
 
 
Verrassende mededeling
Op 14 juni volgt een verrassende mededeling vanuit de technische staf van de hoofdmacht. Trainer John de Wolf besluit ondanks een doorlopend contract van twee jaar en zonder de club te informeren in te gaan op de lokroep van het gedegradeerde Spakenburg. De technische leiding is ‘not amused’, maar krijgt in ruil daarvoor wel een afkoopsom.
 
 
Snelle opvolger: Niek Oosterlee
De aanstelling van een vervanger is snel beklonken. Binnen een week wordt Niek Oosterlee gepresenteerd aan de blauwe zijde van Sportpark panhuis, een gelouterde trainer die zijn sporen heeft verdiend bij FC Lisse en Rijnsburgse Boys. ‘De persoonlijkheid van Niek past uitstekend bij de club’, stelt bestuurslid voetbaltechnische zaken Loek Budding na ‘goede’ gesprekken gevoerd te hebben met de inwoner van Alphen aan den Rijn.
 
 
FC Dordrecht: een eruptie van vreugde
Onder Oosterlee kent de hoofdmacht een aanloopperiode, maar begin september krijgt het de wind in de zeilen en klimt het gestaag op de ranglijst. Ook in de beker kent de ploeg successen. Na de 7-0 monsterzege op Magreb ’90 volgt op 19 september een eruptie van vreugde: de profs van FC Dordrecht worden met 1-0 verslagen, met dank aan een treffer van Soufiane Laghmouchi.
 
 
Lokale jeugdopleiding
Na maandenlang hard werken krijgt de jeugdopleiding erkenning van de KNVB. De jeugdopleiding krijgt de status van lokale jeugdopleiding en behoort ook op dat gebied tot de topamateurclubs van Nederland. Rene van Maasakkers krijgt voorafgaand aan de wedstrijd tegen IJsselmeervogels het certificaat uit handen van Han Buitenhuis van de KNVB.
 
 
70 jaar
De vereniging viert op woensdag 15 november haar zeventigste verjaardag met alle leden. Op de verjaardag staat een activiteitenprogramma voor alle jeugdleden op het menu, twee dagen later een feestprogramma voor de volwassenen. De feestavond wordt ingeluid met een wedstrijd van de G.V.V.V. Old Stars en de Gouden Generatie uit de jaren ’90, die veel bekijks trekken. Twee grandioze dagen, met dank aan het comité G.V.V.V. 70 jaar.
 
 
Jubilarissen
Johan Jansen (l), Danny de Leeuw (r) en Simon Brouwer (m) zijn vertrouwde namen in de hoofdmacht en vieren ieder dit kalenderjaar een jubileum. Jansen staat op 19 september tegen FC Dordrecht voor de 200ste keer onder de lat, De Leeuw speelt op 16 december tegen HHC Hardenberg zijn 100ste wedstrijd. De prestatie van Brouwer springt het meest in het oog: hij scoort tegen Barendrecht zijn 100ste doelpunt in het blauwe shirt. Hij had daarvoor 239 wedstrijden nodig.
 
 
Een nieuw hoofdstuk: Cambuur
Het adagium dat het beste voor het laatst wordt bewaard gaat ook voor G.V.V.V. op. Gesteund door bijna zeshonderd supporters speelt de hoofdmacht in de achtste ronde van de landelijke KNVB Beker bij en tegen Cambuur. De Veenendalers houden zestig minuten lang op lovenswaardige wijze stand, maar daarna breekt het verzet en loopt Cambuur uit naar 3-0. Niettemin voegt de selectie een nieuw hoofdstuk toe aan het geschiedenisboek van de Gelders Veenendaalse Voetbal Vereniging, dat ook in 2017 springlevend blijkt te zijn.
 
 
Compilatie
Wil je alle doelpunten uit de eerste seizoenshelft nog eens zien? Dat kan! GVVV TV heeft een compilatie gemaakt van alle doelpunten uit de eerste succesvolle maanden van het seizoen.
 
 
Tekst en samenstelling: GVVV.nl/Jeroen van Barneveld
Foto’s: GVVV.nl/Dick Gijsbertsen, Orange Pictures en de Veenendaalse Krant