Webredactie neemt afscheid van Jeroen van Barneveld

9 juni 2018

Youri van Doorn, sinds kort in een nieuwe functie actief binnen het commercieel team voor G.V.V.V., was in oktober 2012 de initiatiefnemer van het opzetten van een Twitter account voor onze vereniging. Dat kreeg een paar maanden later een vervolg door G.V.V.V. ook op Facebook een gezicht te geven.

Gouden greep
Daarmee waren de social media kanalen van onze club geboren, maar die dan staan of vallen met het actueel zijn en blijven. Tijdens Youri’s studie aan het CLV in Veenendaal was Jeroen van Barneveld een van zijn klasgenoten en hij wist dat Jeroen na het behalen van het HAVO-diploma aan een studie journalistiek aan de Hogeschool te Ede zou gaan beginnen. Omdat een en een twee is, en het goed boterde tussen die twee, slaagde Youri erin om Jeroen van Barneveld, van huis uit toch een VRC-er, mede na het bezoeken van de wedstrijd G.V.V.V. – Spakenburg, over te halen samen met hem die pas gestarte mediakanalen naar een hoger plan te tillen.
Het bleek een gouden greep, want binnen de kortste keren waren er 1000 volgers op Twitter en de likes op Facebook groeiden ook alsmaar.
Nu, ruim vijf later, zijn we bijna 20.000 tweets verder, met een kleine 7200 volgers, en op Facebook staat de teller op bijna 3500 volgers.
Kortom een instant succes, want zonder Youri van Doorn tekort te willen doen, is dat hoofdzakelijk  te danken aan de inspanningen van Jeroen van Barneveld. Die met korte krachtige en aantrekkelijk grafisch vormgegeven boodschappen G.V.V.V. in dat medialandschap op de kaart heeft gezet. Het zal u dan ook niet verwonderen dat toen Instagram aan een opmars begon, Jeroen hier G.V.V.V. ook aan toe voegde.

Duizendpoot
Al snel bleek dat deze student journalistiek niet alleen een kanjer was op social media gebied, hij ontpopte zich als een zeer initiatiefrijke en bovenmatig ijverige duizendpoot bij alle mediazaken waarmee onze club te maken heeft.
U heeft namelijk in de afgelopen vijf jaar een flink aantal wedstrijdverslagen van zijn hand kunnen lezen, alsmede interviews met spelers als voorbeschouwing, en gesprekken met trainers als nabetrachting, op een duel. Ook de transfers van komende en gaande spelers kwamen vaak uit zijn toetsenbord rollen, alsmede divers overig (media)nieuws. Ook de samenvattingen van Fox Sports op ons YouTube kanaal zetten en de gehele wedstrijd doorspelen aan de staf ter analyse nam hij voor zijn rekening.
Daarnaast maakte Jeroen zich ook nog verdienstelijk als fotograaf bij de voetbalacademie, en als er voor een (jeugd)team een belangrijke wedstrijd op het programma stond was hij niet te beroerd om ook daar plaatjes van te schieten alsmede van de diverse georganiseerde toernooien.


De ingelijste fotocollage met Jeroen in vele facetten van zijn media werkzaamheden voor G.V.V.V.

Presentatiegids
Maar daarmee zijn de activiteiten van de ‘bv Jeroen’, zoals hij het zelf omschreef in zijn afscheidsboodschap, nog niet allemaal in kaart gebracht. Want op verzoek van het algemeen bestuur werd hij een aantal seizoenen geleden betrokken bij de jaarlijks te verschijnen presentatiegids, wat hij opnieuw in eendrachtige samenwerking deed met Youri van Doorn.
En ook daaraan heeft hij zijn vingers meer dan blauw getikt zoals aanstaand collega Jeroen van der Veer van de Veenendaalse Krant dat eens plastisch omschreef in een interview over zijn werkzaamheden voor de club in de serie clubgezichten van die krant (klik nog maar eens op de link om dat artikel te lezen).
En ook in die hoedanigheid, liet Van Barneveld zien dat hij heel veel in zijn mars heeft en ondertussen en echte blauwe is geworden, met oog voor clubiconen zoals Anton Leppers en Floris Hol, maar ook van alle andere info daarin maakte hij een leesbaar en smeuïg geheel.
Dus ook die media-uitingen gingen hem meer dan voortreffelijk af en daarmee zijn we aanbeland bij zijn laatste klus, namelijk de presentatiegids voor het aanstaande nieuwe seizoen. Die is hij samen met Youri nog aan het maken en als die van de persen is gerold dan zit zijn vrijwilligerswerk voor G.V.V.V. erop.

Journalist in de dop
Is Jeroen dan uitgekeken op G.V.V.V. of is er discrepantie ontstaan tussen bestuur en/of webredactie? Nee, gelukkig niets van dat alles, het stoppen van Jeroen van Barneveld heeft een hele praktische en zeer plausibele redenen. Eind deze maand, begin juli hoopt hij zijn scriptie af te ronden en daarmee dan in augustus/september het diploma journalistiek in de binnenzak te kunnen steken.
Dit betekent dus dat 21-jarige Veenendaler in zijn eigen levensonderhoud zal moeten gaan voorzien en dus op jacht zal moeten gaan naar een baan, het liefst in de sportjournalistiek natuurlijk, want dat heeft zijn grote interesse en voorkeur. En aangezien heel veel sport meestal in het weekeinde plaatsvindt wil hij zijn handen vrij hebben om ongebonden te kunnen gaan solliciteren. En dus is het zeer logisch dat hij alle voornoemde werkzaamheden voor onze club tot onze zeer grote spijt zal moeten gaan staken.

Scorebordjournalistiek
Dat geldt trouwens ook voor zijn ‘scorebordjournalistiek’. Hopelijk zal hij daar in zijn journalistieke loopbaan niet van worden beticht zoals verslaggever Frank Snoeks die kreet om zijn oren kreeg in 2003 van AZ coach Co Adriaanse na de met 1-5 verloren thuiswedstrijd tegen Roda JC.
Nee, hier geldt dat Jeroen, ook weer samen met Youri, na de aanschaf van het elektronische scorebord in januari 2016 er voor heeft gezorgd dat dit gadget is en wordt voorzien van alle informatie inzake spelers en sponsors. Maar ook dat Jeroen tijdens de thuiswedstrijden achter de knoppen zat om alle relevante informatie tijdens die ontmoetingen op dat scorebord tevoorschijn te toveren.

Op naar een vaste job
Tijdens zijn stage werkte Jeroen van Barneveld al voor de Volkskrant, en voor het AD Utrecht Nieuwsblad schreef hij op freelance basis al diverse sportverslagen van voornamelijk hockey duels van de dames- en heren hoofdklasse en de Euro Hockey League. Dus een stuk ervaring is er al en wellicht ook daarmee wat ijzers in het vuur op een vaste job, waarbij alle werkzaamheden voor onze club een mooi referentiekader vormen.
Wij als webredactieteam, en dat doen we mede namens zeer veel blauwen die al het werk van Jeroen zeer waardeerden, wensen hem heel veel succes in zijn zoektocht naar z’n favoriete baan. En als hij dat doet met dezelfde inzet en ijver die hij voor G.V.V.V. tentoonspreidde moet dat vast en zeker gaan lukken.   

Cadeaus
Natuurlijk hebben wij Jeroen van Barneveld niet laten gaan zonder een toepasselijk afscheid met de daarbij behorende presentjes. Dat gebeurde afgelopen vrijdagavond op het jaarlijkse webredactieteam etentje, dit keer bij Martins in Apeldoorn, de woonplaats van de geestelijk vader en senior redactielid van deze website Paul van de Lustgraaf.
Het andere senioren lid van de redactie Bas van Capelleveen vatte bovenstaande in vogelvlucht samen en bedankte Jeroen voor de geweldige bewezen diensten, waarna de cadeaus werden uitgereikt.Als eerste kreeg hij een shirt met daarop alle handtekeningen van spelers en staf van de A-selectie. Het was de bedoeling dat zij dat zelf zouden doen op de afscheidsavond op 29 mei jongstleden, maar helaas was Jeroen toen verhinderd en daarom werd de webredactie gevraagd dit namens hen te doen, want ook staf en selectie wisten al zijn bijdragen hogelijk te waarderen.
Als tweede kwam er en mooie ingelijste fotocollage als aandenken tevoorschijn, gemaakt door onze huisfotograaf Dick Gijsbertsen, waarop Jeroen in diverse facetten van zijn dienstbaarheden aan G.V.V.V. is uitgebeeld, met een grote duim omhoog als blikvanger.
En als laatste kreeg hij namens het webredactieteam en algemeen bestuur een tweetal (studie)boeken overhandigd met als titels: Wereld Voetbal Recordboek 2018 en Corners moet je kort nemen, de statistieken bewijzen het.
Vooral die laatste kan misschien nog van pas komen, want zijn afstudeerscriptie heeft als onderwerp ‘statistiek en sport’. Alleen nog een waarschuwing Jeroen, pas op voor plagiaat!!!

Jeroen nogmaals super bedankt, het waren vijf fantastische jaren die we met jou door hebben gebracht en we nemen dan ook met heel veel pijn in ons hart afscheid van je. Maar hopelijk zien we je toch nog met een zekere regelmaat verschijnen op de blauwe zijde van het sportpark Panhuis.

Namens het webredactieteam,

Nadia Auteri-Berton, Bas van Capelleveen, Youri van Doorn, Dick Gijsbertsen en Paul van de Lustgraaf.