Acerbis Beloftencompetitie Midden Nederland 2018-2019

16 juli 2018

Ook komend seizoen wordt er een Beloftencompetitie Midden Nederland georganiseerd, het is alweer de achtste editie. Waar in het verleden, eerst FC Utrecht en later Sjaak van den Helder, de initiatiefnemers waren, is ons bestuurslid Voetbal Technische Zaken, Loek Budding, voor de vierde keer de ‘kartrekker’ van dit uitstekende opleidingstraject voor de jonge talenten van de diverse voetbalclubs.

In de afgelopen maand is er wederom hard gewerkt om deze competitie opnieuw vorm te geven en zullen er vanaf oktober tot en met mei volgend jaar weer heel wat duels worden uitgevochten om te bepalen wie de opvolger wordt van Jong IJsselmeervogels, de winnaar van editie 2017 - 2018.

 

Afvallers en nieuwkomers
Dat deze Acerbis Beloftencompetitie Midden Nederland voorziet in een grote behoefte is ondertussen wel duidelijk. Ooit begonnen met acht deelnemende voetbalverenigingen, is dit de laatste paar seizoenen al uitgebreid tot twaalf deelnemers. En in de vorige jaargang kwamen daar nog vier nieuwkomers bij die graag eens kennis willen maken met dit fenomeen beloftencompetitie.
Deze nieuwkomers waren toen: De Bataven uit Gendt, R.K.H.V.V. uit Huissen, VVOG uit Harderwijk en Breukelen FC. Alleen laatstgenoemde voetbalvereniging haakte helaas na een seizoen alweer af, en dat deden ook onze ‘rode buren’ DOVO om hen moverende redenen, terwijl zij voordien altijd aanwezig waren geweest met hun talententeam. Maar met de komst van DHSC uit Utrecht en Argon uit Mijdrecht is deze competitie weer compleet gemaakt.

Zelfde opzet
Daarom wordt er nu, net als vorig seizoen, door 16 teams gespeeld in vier regionale poules (Oost, West, Zuid en Midden). Dit was tevens een mooie gelegenheid om iets meer te mixen, zodat diverse clubs nu te maken krijgen met nieuwe tegenstanders waarin in het verleden nog niet tegen was gespeeld.
Iedere regio heeft vier ploegen die een complete competitie afwerken. In totaal per club dus altijd minimaal 6 wedstrijden. De winnaars van de vier poules en alle nummers 2 spelen daarna een knock-out kruisfinale, waarbij de winnaar van de poule het thuisvoordeel heeft en altijd speelt tegen een team dat als tweede is geëindigd.
De winnaars van de kruisfinales plaatsen zich voor de halve finale en daarbij is in het reglement vastgelegd wie er thuis mag spelen. De halve finale winnaars plaatsen zich uiteraard voor de finale en daarvoor zal worden geloot welke vereniging op ‘eigen grond’ mag spelen. Voor zowel de kruis- halve- als finale geldt dat er direct na de reguliere speeltijd bij een gelijkspel penalty’s komen om de winnaar vast te stellen.

De thuisspelende club is verantwoordelijk voor de aanstelling van een scheidsrechter en zijn beide assistenten, die zoveel als mogelijk moeten worden gerekruteerd uit de lokale en/of regionale scheidsrechtersvereniging.  

Stukje geschiedenis
Waar Jong G.V.V.V. in het seizoen '13-'14 winnaar was van deze competitie, bereikten zij in de drie jaargangen daarop nog wel de halve finale als de beste nummer twee. Maar alle keren was dat ook tegelijkertijd het eindstation.
In ’14-’15 legden ze het daarin (3-0) af tegen de latere winnaar Jong DVS '33.
In jaargang ’15-’16 ging dat verhaal opnieuw op, want Jong Elinkwijk vermorzelde onze ‘Jonge Blauwen’ in eigen Utrechtse huis met maar liefst 9-1, om later de andere finalist Jong Hoogland via een 3-2 zege met lege handen naar huis te sturen.
En ook in een derde poging slaagden onze jonge talenten er niet in om de finale te bereiken. Begin april 2017 was Jong Houten in eigen huis met 3-2 te sterk, maar konden zij niet bewerkstelligen wat DVS ’33 en Elinkwijk wel lukte. In de finale verloren ze van Jong Bennekom met 3-1.

In de nieuwe opzet van 16 deelnemende ploegen die dus vorig jaar haar ouverture kende, slaagden de ‘Jonge Blauwen’ er nog wel in om de kruisfinale te halen door als tweede in de poule te eindigen achter winnaar Jong Bennekom, maar vonden zij haar Waterloo in Ermelo, waar DVS ’33 in de absolute slotfase van de kruisfinale de gelijkmakende treffer scoorde (1-1) en via strafschoppen uiteindelijk Jong G.V.V.V. de baas was.
IJsselmeervogels, Bennekom, Huizen en DVS ’33 plaatsten zich uiteindelijk voor de halve finale, waaruit een finale tussen Bennekom en IJsselmeervogels tevoorschijn kwam. Daarin slaagde Jong Bennekom op het eigen sportpark De Eikelhof er niet in om de titel te prolongeren, de ‘rooien van De Westmaat’ waren met 2-5 te sterk.

Eerdere winnaars:

Seizoen

’11-‘12

’12-‘13

’13-‘14

’14-‘15

’15-‘16

’16-‘17

’17-‘18

Winnaar

A.R.C.

De Meern

G.V.V.V.

DVS ‘33

Elinkwijk

Bennekom

IJsselmeervogels


Nieuwe trainer
Opvallend is dus dat sinds het bestaan van deze competitie geen enkele winnaar er in is geslaagd om haar titel te prolongeren of deze voor een tweede keer te winnen. Hier ligt dus een mooie uitdaging voor de voormalige winnaars waarvan alleen A.R.C. niet meer van de partij is.
Dit geldt dus ook voor de jeugdige talenten van G.V.V.V. die dit aankomende seizoen onder leiding zullen staan van het kersverse hoofd jeugdopleiding Jacko Stuivenberg die Moslin Adnane is opgevolgd. Assistent trainer Dennis van Meegdenburg blijft zijn functie net als vorig seizoen vervullen. Om nog beter beslagen ten ijs te komen is besloten om op maandag met de kerngroep van Jong G.V.V.V. een aparte trainingsavond te houden, die hopelijk zijn vruchten gaat afwerpen.


Jacko Stuivenberg gaat als hoofd jeugdopleidingen ook Jong G.V.V.V. onder zijn hoede nemen.

De prijzen
Natuurlijk gaat in de eerste plaats om de sportieve eer, maar er zijn ook weer schitterende prijzen te winnen voor de finalisten van deze beloftencompetitie die beschikbaar zijn gesteld door FC Utrecht en SD Sportswear/Acerbis Sports.

1. Een rondleiding door het stadion van FC Utrecht met een hapje/drankje en het bijwonen van een thuiswedstrijd van FC Utrecht ) voor de winnaar (i.o.m. René van der Linden.
2. Door
SD Sportswear/Acerbis Sports: Een cheque ter waarde van €1.000,- incl. BTW die aan materialen/kleding etc. (naar vrije keuze) mag worden besteed door de winnaar. De verliezer ontvangt  zo’n cheque ter waarde van €250,-
Acerbis Sports wordt voor de Benelux geïmporteerd door SD Sportswear. Een vooruitstrevend kledingmerk voor vrijwel alle teamsporten.

Deelnemers aan de editie '18-'19

West: DHSC - Huizen – IJsselmeervogels - Houten

Midden: De Meern - Hercules – Elinkwijk – s.v. Argon

Oost: DVS ‘33 - Hoogland – SDVB - VVOG
Zuid: De Bataven – Bennekom – G.V.V.V. - R.K.H.V.V.

 

De beloften van G.V.V.V. spelen op dinsdagavond 9 oktober hun eerste wedstrijd thuis tegen Jong R.K.H.V.V., aanvang 20.00 uur. Voor de overige wedstrijden klik op de agenda

 

Reglementen

De wedstrijden worden in principe gespeeld op dinsdagavond om 20.00 uur, tenzij onderling een ander tijdstip wordt overeengekomen. De wedstrijden worden op het hoofdveld gespeeld. Slechts bij hoge uitzondering wordt hiervan afgeweken. Ook het spelen op kunstgras is toegestaan. De wedstrijdduur bedraagt 2 x 45 minuten met een maximale pauze van 15 minuten.

 

Omvang selecties: Wedstrijdselecties bestaan uit maximaal 16 spelers. De spelers moeten op 1-7-2018 jonger zijn dan 23 jaar. Er mogen twee dispensatiespelers meedoen, die op 1-7-2018 nog geen 26 jaar zijn. Deze twee spelers zijn inclusief doelman.

Gedurende de wedstrijd mogen alle 16 spelers ingezet worden. D.w.z. dat er dus vijfmaal mag worden gewisseld. Spelers, die ingewisseld zijn, mogen als speler terugkeren (max. 2 spelers).

 

Eindstand in de poule: Voor de eindstand in de poule is bepalend: 1. Aantal punten; indien gelijk dan, 2. Doelsaldo; indien nog gelijk dan, 3. Doelpunten voor; indien nog gelijk dan, 4. Onderling resultaat.

 

Kruisfinales:
Wedstrijd 1: nr. 1 poule West       -  nr. 2 poule Oost
Wedstrijd 2: nr. 1 poule Oost       -  nr. 2 poule West
Wedstrijd 3: nr. 1 poule Midden  -  nr. 2 poule Zuid
Wedstrijd 4: nr. 1 poule Zuid       -  nr. 2 poule Midden

Halve finales:
Wedstrijd 1: Winnaar wedstrijd 1 - Winnaar wedstrijd 3
Wedstrijd 2: Winnaar wedstrijd 2 - Winnaar wedstrijd 4

Finale:
Winnaar wedstrijd 1 – Winnaar wedstrijd 2
Door loting wordt bepaald wie de thuisspelende club is in de finale. 
 

Speeldata

Wedstrijddag

Datum

1.

9 oktober 2018

2.

30 oktober 2018

3.

20 november 2018

4.

11 december 2018

Winterstop

 

5.

22 januari 2019

6.

12 februari 2019

Kruisfinales

12 maart 2019

Halve finales

9 april 2019

Finale

7 mei 2019