Eerste uitwedstrijd voor Jong G.V.V.V. in beloftencompetitie

28 oktober 2018

Net als vorig seizoen is Jong De Bataven in de tweede ronde van de poulefase van de Acerbis beloftencompetitie de tegenstander van Jong G.V.V.V. Alleen toen kwamen de voetballers uit Gendt (bij Nijmegen) op bezoek in Veenendaal. Nu is dat andersom een gaan onze jonkies op reis met als doel sportpark Walburgen in deze stad.
Ja Gendt verdient deze kwalificatie echt, want het kreeg in 1233 stadsrechten van de Graaf van Gelre.


Op 1 januari 2001 fuseerde het stadje met Huissen en Bemmel en kreeg deze gezamenlijke gemeente begin 2003 de naam Lingewaard. Maar ondanks het samengaan behield het ruim 7000 inwoners tellende stadje haar eigen identiteit, met twee muziekverenigingen, een volleybalclub en natuurlijk als sinds 1932 de voetbalvereniging De Bataven.
Het vlaggenschip van deze club is sinds de eeuwwisseling veelal actief geweest op het zondag hoofdklasse niveau, zo ook heden, maar moest in die periode ook tweemaal een stapje terug doen naar de eerste klasse.

Bekenden
De meest bekende voetballer die Gendt heeft voortgebracht is zonder twijfel Stijn Schaars. De momenteel van een dubbele beenbreuk herstellende SC Heerenveen speler begon zijn voetballoopbaan in de jeugd van De Bataven, voordat Vitesse hem oppikte. Daarna vervolgde de middenvelder zijn voetbalcarrière bij AZ, Sporting Lissabon en PSV, om tenslotte bij de Friezen te belanden. In totaal speelde Schaars ook nog 44 interlands, 20 voor Jong Oranje en 24 bij de ‘grote jongens’.
Ook geboren Gendtenaar Erik Wegh ging vanuit de jeugd van De Bataven naar Vitesse, maar deze middenvelder debuteerde in het betaald voetbal voor NEC. Vandaar ging het via AGOVV, FC Volendam, SC Cambuur en TOP Oss, in 2011 weer terug, naar toen de hoofdmacht van de club, waar hij zijn eerste stappen op voetbalgebied zette. In 2013 hing Wegh de voetbalschoenen, v.w.b. spelen op hoog niveau, in de wilgen.
Een andere bekende, althans in onze blauwe ogen, die De Bataven diende is Frans Koenen. De voormalig speler en trainer van G.V.V.V. stond van 1997 t/m 2004 aan het roer van de hoofdmacht van de oranje-zwarte formatie. Koenen beleefde waarschijnlijk zijn ‘finest moment’ in Gent in 1999 toen hij de club, via een kampioenschap, voor de derde keer in de geschiedenis naar de hoofdklasse leidde.

Openingswedstrijd
Voor Jong De Bataven, wat vorig seizoen voor de eerste keer haar opwachting maakte in deze beloftencompetitie, is de wedstrijd tegen Jong G.V.V.V. ook de openingswedstrijd in dit nieuwe seizoen. Want het eerder geplande uitduel bij Jong Bennekom werd om ons onbekende redenen uitgesteld.
Het zal er de jonkies van de club dan ook alles aan gelegen zijn om de eerste klap een daalder waard te laten zijn. Mede omdat er ook hoogstwaarschijnlijk intenties zullen zijn om het beter te doen dan bij het debuut. Toen eindigde Jong De Bataven op de laatste plaats in de poule, waarbij wel moet worden aangetekend dat het verschil tussen de vier deelnemers niet heel erg groot was. Poule winnaar Jong Bennekom veroverde 10 punten uit zes duels, tegenover Jong De Bataven 7 punten.
Voor de volledigheid: Jong G.V.V.V. behaalde toen met 9 punten de tweede plek en daarmee kruisfinale en Jong R.K.H.V.V. eindigde met 8 punten als derde. 

Correctie
Zo’n eerste klap hebben de jongemannen van de trainers Jacko Stuivenberg en Dennis van Meegdenburg al uitgedeeld, want op 9 oktober jl. werd op het sportpark Panhuis Jong R.K.H.V.V. met maar liefst een 5-0 nederlaag terug naar Huissen gestuurd.
Daarover moet nog een correctie worden gemaakt, want de kop van het verslag van dat duel was: Uitstekende start Stuivenberg boys
Die dekte, zo bleek later, niet helemaal de lading. Want in het kader van de trainersopleiding van onze oud coryfee van het eerste elftal, Dennis van Meegdenburg, had de hoofdverantwoordelijke Jacko Stuivenberg de wedstrijdbespreking, het maken van de opstelling, en het coachen tijdens de wedstrijd volledig over gelaten aan zijn assistent. En dus had daar Van Meegdenburg boys moeten staan. Maar hoe dan ook, deze eendrachtige samenwerking bracht wel instant succes en als het een examen zou zijn geweest voor Dennis the menace was hij zonder meer glansrijk geslaagd.

Krijgt goede start een vervolg?
Komende dinsdagavond moet Stuivenberg het wel alleen doen, want dan is de voormalig goaltjesdief zelf leerling op het theoretische deel van de trainerscursus en moet daarom verstek laten gaan. Hopelijk is de ‘meester’ net zo bedreven als de ‘leerling’ en kunnen onze jonkies een vervolg geven aan de uitstekende start.
Maar dat is op voorhand geen sinecure gezien de onderlinge resultaten van vorig seizoen. Toen hielden over twee wedstrijden de beide kemphanen elkaar volledig in evenwicht. In Veenendaal werd het 4-2, op sportpark Walburgen waren de gastheren met 3-1 de sterksten. Kortom de wedstrijdpunten werden eerlijk verdeeld met ook hetzelfde doelsaldo.
Alles bij elkaar een mooie uitdaging voor onze jonge talenten om hun beste beentje voor te zetten en te gaan proberen nu wel één, of liefst drie, punten mee te nemen uit de stad Gendt.

De wedstrijd tussen Jong De Bataven en Jong G.V.V.V. op sportpark Walburgen, Nijmeegsestraat 65b te Gendt begint om 20.00 uur.