Effe nababbelen over de voetbalquiz 2019

23 mei 2019

Deze tiende, en dus feestelijke editie, voldeed voor het overgrote deel weer aan de verwachtingen van de deelnemende teams zo vernam het webredactieteam afgelopen vrijdagavond direct na afloop van de quiz. En de dag erop kwamen er ook nog een vijftal mailtje binnen met daarin bedankjes voor de leerzame en gezellige avond.

Daar zijn wij natuurlijk zeer verheugd over, want zoals we al veel vaker hebben benadrukt, het gaat jullie en ons om een gezellige avond, en meedoen is belangrijker dan winnen. En bovendien hopen we ook dat het ‘vermaeck’ ook nog ter lering dient voor alle triviale voetbalzaken die de revue hebben gepasseerd.
Maar ook vielen er enkele kritische, opbouwend bedoelde, opmerkingen te noteren. De belangrijkste daarvan was dat het te lang duurde. Een gelukkig veel kleiner gedeelte vond de combinatie van taalspelletjes, zoals de paardensprong, rebussen en rijtjes completeren, in combinatie met het edele voetbalspel, niet zo’n gelukkige keuze.

Boetekleed
Voor wat betreft het laatste is gebleken dat juist al die vragen bijzonder goed zijn gemaakt, waarbij een rijtje namen aanvullen er bijzonder goed uitsprong. Er waren daarin zeer weinig fouten of niet gegeven antwoorden te ontdekken, dus aan de moeilijkheidsgraad lag het niet. Daartegenover stond dat we van andere deelnemers daarover de complimenten kregen omdat zij dit juist een zeer leuke en originele variant vonden van het vragenstellen.
Zo zie je maar weer je kunt nooit iedereen voor de volle 100% tevreden stellen.
De duur van de quiz, dat geven we achteraf volmondig toe, was inderdaad te lang. Reden daarvan o.a. het via het rad van fortuin bepalen van de bonuspunten en de 10 extra vragen t.o.v. de eerdere edities. Maar een nog grotere tijds belemmerende factor was bij diverse vragen de grote hoeveelheid tekst.
Uw quizmaster, presentator en schrijver van dit artikel, trekt daarbij het boetekleed aan, want de inschatting van de tijdsspanne die de 100 vragen zouden gaan vergen bleek een behoorlijk beetje te kort door de bocht. Mijn nederige excuses daarvoor en een goede reden om het bij een nieuwe editie iets anders te gaan inkleden. Maar aan de andere kant hoop ik, en dat bleek ook wel, dat er toch wel een paar leuke vrij onbekende voetbalanekdotes tot jullie zijn gekomen.


Als de nieuwe bestuurders, Robert de Vries (l.) en Barry van de Lagemaat onze club net zo goed gaan besturen als dat ze kunnen quizzen, dan zit dat wel snor met G.V.V.V. in de toekomst.

Discussie
Net als vorig jaar toen over de samenstelling van De Alpenzusjes een discussie ontstond en voormalig samensteller van de vragen Ard van de Bovenkamp het wel bij het rechte eind had, waren er nu twee vragen die daarvoor in aanmerking kwamen. Bij de vraag welke speler de meeste doelpunten maakte in een wedstrijd was de vraagstelling niet correct. Dit had moeten zijn Eredivisie, maar er werd gevraagd in het betaalde voetbal in Nederland. En tot het betaalde voetbal behoort ook de Eerste Divisie. Alfonso Alves maakte er zeven voor SC Heerenveen, maar Johan Voskamp maakte er voor Sparta in augustus 2010 acht in de met 12-1 gewonnen wedstrijd tegen Almere City FC. Beide antwoorden zijn dus goed gerekend.
Het tweede dispuut ontstond over welke buitenlandse doelman in de Spaanse Primera Division altijd met rugnummer 13 speelde. Jan Oblak van Atlético Madrid werd bedoeld, maar ook onze eigen Jasper Cillessen, hoewel hij weinig tussen de palen staat bij FC Barcelona, draagt dat zogenaamde ongeluksgetal. Ook hier zijn daarom beide namen goedgekeurd als die waren ingevuld.

Statistiek
Opvallend is dat ronde twee, waar trouwens geen enkele bonusvraag in voorkwam, die werden eerlijk met vijf om vijf verdeeld over ronde één en drie, als beste werd gemaakt. Dit ondanks de aanwezigheid van slechts acht multiple choice vragen. Deel één had er, met de echt- of nepnieuws stellingen over Salah meegerekend, 11. En de slotronde tenslotte had 13 meerkeuze vragen.
In het middelste deel konden in totaal 1551 (47x33) punten worden veroverd. Met 847 goede antwoorden is dat een slagingspercentage van 54,6%, ofwel gemiddeld 18 vragen van de 33 goed.
De startronde gaf overduidelijk aanloopproblemen. Hierin konden 1833 ((34+5)x47)) punten worden verzameld. Dat lukte in net iets minder dan de helft met 907 juiste antwoorden. Percentagewijs is dat 49,5%.
Geestelijke vermoeidheid speelde na 67 vragen nauwelijks een rol, want de slotronde werd afgesloten met 53,6% goed gegeven antwoorden. Slechts 1% minder dan de ronde daarvoor. In cijfers uitgedrukt 1786 ((33+5)x47)) mogelijke punten, en 957 correcte reacties.
In tegenstelling tot in 2018, toen drie teams erin slaagden om een foutloze ronde te spelen, lukte dat nu geen enkel koppel.


Ino Diepeveen (l.) en Edwin van Appeldoorn presteerden uitstekend met hun derde plek.

Top 3 moeilijk
De aller moeilijkste vraag bleek vraag twee te zijn. Hoeveel wedstrijden Dirk Kuijt speelde voor Quick Boys voordat hij naar FC Utrecht verkaste. De tip was dat je een kans van 1 op 10 had. Maar als je dan 0 of 26 invult, dan ben je natuurlijk bij voorbaat kansloos. Vader en zoon Juffer waren de enige van de 47 duo’s die dit wisten, of misschien goed gegokt hadden.
Op plaats twee van de breinbrekers eindigde de kwestie over de tweede nationaliteit van de Braziliaan Maxwell. Dat was de Nederlandse, die alleen door Opa Dekker en kleinzoon Niek en de winnaars Kees van Gent en Mark van Rijswijk juist werd beantwoord.
Als derde, ook slechts met drie goede antwoorden, eindigde in deze top drie vraag 45. Welke wedstrijd bedoelen we met De Schollekoppen versus De Haantjes? Dat Scheveningen de bijnaam De Schollekoppen heeft wisten heel veel teams nog wel, maar dat De Haantjes symbool staan voor de Haagse Voetbal- en Cricketvereniging Quick ontging de meeste. Alleen Harrie Dekker & Rien van Nieuwamerongen, Jan Diepeveen & Niek Oosterlee en Jeroen Verhaaf & Edwin Radstaat hadden dit juist. Alleen Quick was al goed, maar Verhaaf & Radstaat hadden zelfs ze volledige naam HV & CV Quick op hun antwoordformulier staan.

Zeer goed te doen
Er was geen enkele vraag bij die iedereen goed had, maar zoals reeds gezegd werden rebussen in deel twee en de taal- en cultuurspelletjes aan het einde van de rit over het algemeen zeer goed gemaakt. De paardensprongen waren voor de meeste geen enkel probleem en de rijtjes evenmin. Al werd bij het gedicht van Wilmink waar Arnold Mühren het juiste antwoord moest zijn toch wel een aantal malen broer Gerrie ingevuld. En het liedje van Daniël Lohues ‘Hier kom ik weg’ werd toch wel een aantal keren in verband gebracht met Roda JC i.p.v. FC Emmen.
Heel opvallend was ook dat de derde stelling over Mo Salah, over wat hij met zijn geschonken villa had gedaan, heel veel goede antwoorden kende, terwijl de twee voorgaande beweringen over waar of niet waar, maar ongeveer een dertig procent goede beantwoordingen had.
Dat Niek Oosterlee, de vraag waarin hij lijdend voorwerp was, goed had hoeft natuurlijk geen verder betoog. Maar dat uiteindelijk velen, met de aanwijzingen dat ook detecteerden, was toch wel enigszins verrassend. Hoewel ook diverse koppels zijn maat bij de quiz en assistent-coach in het veld, Jan Diepeveen hadden opgeschreven.
Uit de rubriek de oude doos, werd ook opvallend veel de naam van oud Ajax trainer Jack Reynolds correct beantwoord

Struikelblokken
Met diverse trainers en leiders in de zaal, waarvan je mocht veronderstellen dat die het blokje van vijf spelregelvragen wel tot een aardig einde zouden gaan brengen, is gelijk het grootste struikelblok genoemd. Alleen de gebroeders Wim en Karel Vos staken op dat onderdeel met kop en schouders boven iedereen uit. Zij hadden er slechts één fout, waarvoor hulde. Een enkel team kwam tot drie, maar de meeste mochten al blij zijn met twee of één goed antwoord.
Een ander struikelblok was Purrel Fränkel, nu spelend voor DUNO. Zijn achternaam werd nog best een flink aantal malen ingevuld, alleen zijn leeftijd en rugnummer (41) klopte niet. Dat was ook het geval met het kampioenschap van FC Twente, onder Michel Preud’homme. De naam heel veel goed maar het seizoen fout.
Zo’n zelfde geval bij de volledige naam van Cristiano Ronaldo. Dos Santos wisten best een redelijk aantal koppels nog in te vullen maar Aveiro wat er nog achter moest komen werd op diverse manieren verstoethaspelt dat het niet kon worden goed gerekend. Ook bij de vraag over de voornamen van de Franse spelers Mendy, werd Benjamin vaak genoemd, maar Ferland ontbrak dan weer.


Dat meedoen belangrijker is dan winnen kwam goed uit voor vader Bert (r.) en zoon Albert van de Loosdrecht, want zij vielen met de laatste positie alsnog in de (poedel)prijzen.

Opvallend veel dezelfde foute antwoorden
Als ‘Maxwell van de veenkoloniën’ zagen we vaak de naam van Jan Mulder i.p.v. Johan Derksen voorbij komen.
Het stadion Stamford Bridge van Chelsea werd heel veel verward met dat van Tottenham Hotspur.
De quote van Fritz Korbach over zijn stinkend rijke voorzitter wat dus Jan Smit was, daar zagen we een redelijk aantal malen Riemer van de Velde staan.
Op de voornaam van Pummy/Pummie Bergholtz werd opvallend veel als antwoord Pim gegeven, waar Gerard juist was.
Bij Sonny en Gino Bosz kwam tamelijk veel als vader Theo Bos of Edward Sturing uit de bus rollen.
De laatste topscorer van Eredivisie die meer dan 30 goals maakte was Bas Dost, maar hier zagen we veelvuldig Vincent Janssen verschijnen.
Datzelfde gebeurde wie Barcelona opvolgde met de reeks van 38 ongeslagen wedstrijden. Het was Real Sociedad, maar Deportivo La Coruña werd een behoorlijk aantal keren ingevuld.

Tips
Tijdens de quiz geven we nog wel eens een tip, en dat willen we nu achteraf nog een keer doen. Je hebt er nu niets meer aan, maar wellicht toch wel voor een volgende keer.
Het is gebleken dat de eerste ingeving in ongeveer 75% van de gevallen de juiste is, zogenaamde verbeteringen zijn dan alsnog fout.
Ook een aandachtspunt is het geven van een voornaam als deze wordt gevraagd, het staat zelfs onder het antwoordenstreepje wat moet worden ingevuld. Dus Dost werd niet goed gerekend Bas Dost wel.
Er waren ook drie antwoordformulieren waarop een meerkeuzevraag in het geheel niet was ingevuld. We zeggen het vaak als je het niet weet, vul altijd wat in, je hebt dan toch nog 25% kans.
Rekenen is ook een kunst!! De barragevraag ging over de bekerfinale. Vorig jaar is de 100ste editie gespeeld en iedere voetballiefhebber weet dat zo’n finale een eenmalige jaarlijkse happening is. De eerste, wat de vraag was, moest dus sowieso voor 1919 zijn gespeeld. Maar als je dan b.v. 1950 invult Wim en Michael, of 1925 Fred en Rinie, of 1930 Loek en Gert, of 1956 Harrie en Rien, of 1958 Tijmen en Rob, of 1925 Robin en Jesper, dan maak je geen kans.

Dank
Tot slot willen wij nogmaals het bestuur van G.V.V.V. en de businessclub Vallei en Rijn bedanken voor hun optimale medewerking en financiële bijdragen, waardoor we deze voetbalquiz nog steeds gratis kunnen organiseren. Die dank is ook verschuldigd aan alle kantinemedewerkers, sponsor BergEijk Media Solutions voor het schrijfgerei en de beschikbaar gestelde prijzen. Als ook gaat onze dank uit naar de juryleden Dirk van Binsbergen, Gert van de Pavert en Henk Verhaaf die het webredactieteam bijstonden.
Bijzonder erkentelijk zijn wij ook Rob Hocque voor het helpen met het maken van de kopietjes, het jureren, en de verdere technische ondersteuning.  

Wij als organisatie hebben genoten en hopelijk jullie als deelnemers ook. Daarom op naar editie 11 die volgend jaar wel weer ergens eind april of begin mei zal gaan plaatsvinden.

Namens het webredactieteam,
Bas van Capelleveen.

Een fotoreportage van de hand van Dick Gijsbertsen is te zien door hier te klikken.

Uitgebreide uitslag tiende editie van de Vallei en Rijn/G.V.V.V. Voetbalquiz    
 

  Pos Team 1 Bonus Tot. 2 3 Bonus Tot. Eind  
  1. Kees van Gent en Mark van Rijswijk 28 5 33 26 26 2 28 87  
  2. Michel Abbink en Carlos Starink 27 4 31 27 24 3 27 85  
  3. Ino Diepeveen en Edwin van Appeldoorn 25 4 29 25 25 3 28 82  
  4. Steven van Santen en Marcel Heuts 24 4 28 26 24 4 28 82  
  5. Rian Rosendaal en Ferry Hakstege 21 4 25 26 23 3 26 77  
  6. Jeroen Verhaaf en Edwin Radstaat 22 5 27 26 20 3 23 76  
  7. Gijsbert en Bart Juffer 19 4 23 23 23 4 27 73  
  8. Jaco Koster en Benno Vincent 23 2 25 22 21 2 23 70  
  9. Mark van den Berg en Kevin de Quay 17 1 18 23 22 5 27 68  
  10. Marc van der Pijl en Alex van Maastrigt 16 1 17 23 25 3 28 68  
  11. Marc Prins en Evert Davelaar 19 3 22 22 20 3 23 67  
  12. Harold Verwoert en Jos Dekker 20 4 24 19 22 1 23 66  
  13. Barry van de Lagemaat en Robert de Vries 18 3 21 19 22 4 26 66  
  14. Erik Roseboom en Evert van Manen 16 4 20 19 22 4 26 65  
  15. Omar Drost en Gerben Kwint 22 5 27 18 17 2 19 64  
  16. Nico van Hoeflaken en Peter ter Beek 21 3 24 19 19 1 20 63  
  17. Simon Scholten en Patrick Jägers 16 5 21 20 17 2 19 60  
  18. Elmar Obbink en Bart Rekker 18 3 21 15 18 5 23 59  
  19. Niek Oosterlee en Jan Diepeveen 15 3 18 16 20 3 23 57  
  20. Robbert en Jermo van der Laan 16 3 19 19 16 3 19 57  
  21. Ronny Hardeman en René van de Craats 15 3 18 19 19 1 20 57  
  22. Harco Dekker en Evert van den Brink 18 4 22 15 19 1 20 57  
  23. Wim van Setten en Michael van der Poel 16 3 19 18 18 1 19 56  
  24. Matthijs Muller en Simon Brouwer 20 2 22 15 15 3 18 55  
  25. Daniël van Capelleveen en Jeroen Wolff 17 3 20 17 15 2 17 54  
  26. Hans van Eijk en Geertjan Spanheim 14 2 16 17 18 2 20 53  
  27. Arie en Marco de Jager 15 1 16 17 18 2 20 53  
  28. Coen Budding en Erik Rijksen 13 3 16 21 15 1 16 53  
  29. Wim en Karel Vos 17 4 21 16 13 3 16 53  
  30. Erwin Gerritsen en Theo Leushuis 12 2 14 16 18 4 22 52  
  31. Menno Boogaard en Edwin Grutterink 18 3 21 13 17 0 17 51  
  32. Erik van Stokkum en Michiel Pater 14 3 17 17 14 2 16 50  
  33. Eddy en Wilfred Maasen 15 3 18 14 16 2 18 50  
  34. William en Tom Bouman 17 3 20 15 13 1 14 49  
  35. Christiaan van Capelleveen en Wim van Wijk 13 3 16 18 11 3 14 48  
  36. Jan-Albert van Laar en Evert van Rhee 13 4 17 15 12 2 14 46  
  37. Fred Roseboom en Rinie van de Lustgraaf 12 2 14 18 13 1 14 46  
  38. Loek Budding en Gert van de Haar 11 2 13 9 19 4 23 45  
  39. Jeroen Hendriks en Gerben van Schoonhoven 13 1 14 12 16 2 18 44  
  40. Leon Leeferink en Robert Schreur 12 3 15 13 14 2 16 44  
  41. Harrie Dekker en Rien van Nieuwamerongen 8 2 10 17 14 3 17 44  
  42. Bram Dekker en Niek van Dijk 10 3 13 13 14 3 17 43  
  43. Henk en Wout van Capelleveen 9 1 10 11 16 3 19 40  
  44. Tijmen van Capelleveen en Rob de Haan 13 3 16 15 8 1 9 40  
  45. Robin van den Berg en Jesper Gerritsen 8 2 10 15 12 1 13 38  
  46. Martijn Verhaaf en Danny Stark 8 3 11 12 11 3 14 37  
  47. Bert en Albert van de Loosdrecht 8 0 8 12 10 1 11 31