Piepjong Jong G.V.V.V. moet hoofd buigen in Gendt (update)

30 oktober 2018

Onder erbarmelijke weersomstandigheden, met een striemende wind schuin over het natuurgrasveld gelardeerd met mistachtige regenvlagen, en dat gedurende 90 minuten lang, moest een door omstandigheden piepjong Jong G.V.V.V. het hoofd buigen voor Jong De Bataven. Een magere gespeelde eerste helft bezorgde de jongemannen van coach Jacko Stuivenberg een verdiende 2-0 achterstand. Na de thee kroop de ploeg uit haar schulp en waren er zeker mogelijkheden en kansen op meer dan de eretreffer na een 3-0 achterstand. Maar in de slotfase sloegen de Gendtenaren nog tweemaal toe, waardoor er een 5-1 eindstand op het scorebord stond.
 

JO19 hofleverancier
Studieperikelen van een tweetal geselecteerde spelers en een duimblessure van de doelman Van den Berkt bezorgde coach Stuivenberg problemen om zijn selectie samen te stellen. Maar na diverse belletjes en appjes lukte het uiteindelijk toch om 15 jongemannen in de bus naar Gendt te krijgen. Hofleverancier was met negen spelers de JO19, aangevuld met twee uit de JO17 en vier uit de A- en B-selectie. Dit alles hield in dat de gemiddelde leeftijd behoorlijk jong was, en daarmee ook de ervaring een stukje minder was dan bij de openingswedstrijd van deze beloften competitie.

Achterstand
Hoewel onze JO19-1 in de competitie uitstekend presteert, ze zijn sinds zaterdag alleen koploper in de hoofdklasse, bleek al snel dat de meesten nog een flink leerproces voor de boeg hebben. Met de linies veel te ver uit elkaar ontstond er een groot spelveld, waarmee de tegenstander met snelle en handige jongens in de gelederen wel raad wisten. Het was te danken aan de uitstekende reflexen van doelman Olaf Weima, een van de twee uit de JO17, dat Jong G.V.V.V. niet al snel tegen achterstand aankeek. Met alleen twee kansen voor Wout Blasman, naast en voorlangs, was het eigenlijk wachten op de voorsprong voor de gastheren wat die bepaalden het spel.
Die kwam er dan ook doordat Robert van ’t Foort, weliswaar lichtjes aan de noodrem trok, maar dat was net voldoende om z’n tegenstander in kansrijke positie uit z’n evenwicht te brengen. En in ‘the box’ betekent dat maar een straf, namelijk een penalty, en die werd feilloos benut.

Capriolen
Alleen door enkele rare capriolen van de Bataafse keeper, bij vrije trappen en hoekschoppen,  ontstonden er uit de rebounds mogelijkheden voor de bezoekers. Maar beide malen wist middenvelder Bas de Roo daar niet van te profiteren. Ondertussen waren de Jonge Bataven via een meesterlijk snelle combinatie al wel op een 2-0 voorsprong gekomen. Tevens hadden de blauwen het geluk dat een schitterende solo die op de middenlijn begon en eindigde in het vijfmetergebied, niet de afronding kreeg die het verdiende. De slalomspecialist prikte het speeltuig naast het doel. Jong G.V.V.V. stond erbij en keek er (met bewondering?) na.

Puntjes op de i
De 2-0 ruststand was dan ook een dik verdiend gezien de spelverhoudingen. Gelukkig bleek de theepauze een goed moment te zijn geweest om nog eens even met elkaar de boel door te spreken en de puntjes op de i te zetten. Want in het tweede bedrijf zagen we een veel feller attaquerend en korter op elkaar spelend Jong G.V.V.V. Waarbij spits Wout Blasman veelal met woord en gebaar aangaf wanneer dat moest gebeuren. Eigenlijk zou aanvoerder Robin Segers daarin het voortouw moeten nemen, maar de jonge A-selectie speler zat totaal niet in de wedstrijd en worstelde veel meer met zichzelf dan met z’n team.

Aanjager Spies
Ondanks alle goede intenties, waren de eerste kansen toch weer voor De Bataven. Een snelle aanval via meerdere schijven eindigde tot geluk van alles wat blauw was nog op de lat, maar opnieuw een geweldige solo, die nu wel werd afgerond, betekende de 3-0. Gelukkig legde de Stuivenberg equipe zich niet neer bij deze bijna onoverbrugbare achterstand, maar bleven ze proberen om het beste uit zichzelf naar boven te halen. Die instelling verdient een groot compliment. Aanjager daarbij was middenvelder Justin Spies, onvermoeibaar probeerde hij waar dat maar kon zijn defensie en aanvallers te ondersteunen. Samen met keeper Olaf Weima verdiende Spies aan G.V.V.V. zijde de titel ‘man of the match’.
Het was dan ook niet verwonderlijk dat hij juist de aansluittreffer produceerde. Goed storen van Blasman bracht hem balbezit en met een subliem passje werd Justin Spies weggestoken. Het fraaie lobje over de doelman onderstreepte ook nog eens het fijne balgevoel van de aanjager.

Kansen niet benut
Op de een of andere manier gaf die treffer de gasten toch een aardige boost, zeker toen goalie Weima kort daarna opnieuw tweemaal achtereen met prachtige reddingen de 4-1 voorkwam. Want in het laatste kwartier, was het optisch gezien eerder wachten op de 3-2, dan een vergroting van de voorsprong. Zeker vier grote kansen vielen er te noteren. Twee voor invaller Brent van Ruler, die zelf had moeten schieten in plaats van voorgeven en daarna de pech had dat, toen hij wel schoot, de paal in de weg stond. Maar ook Blasman die zijn schot net van richting zag veranderd door een puntje van een schoen, en Job Mboyo die tegen de doelman aanschoot in plaats van een stiftje te wagen, waren dichtbij een tweede treffer. Het lukte dus niet.
Via een strak schot vanaf de rand zestien met een vervelende stuit scoorde de Jonge Bataven alsnog, en in de dying seconds was de verder prima leidende scheidsrechter, zeer vrijgevig door een overduidelijke overtreding op Robert van ‘t Foort door de laten gaan waardoor ook invaller doelman Wiebe Hendriks nog een keer moest vissen en er daarom een 5-1 eindstand op het scorebord kwam.

Op de winst van Jong De Bataven viel helemaal niets af te dingen zij toonden zich in alle facetten van het voetbalspel een stuk volwassener, maar dat de hoogte van de score toch wat geflatteerd was, zeker gezien de tegenstand die Jong G.V.V.V. bood in het tweede bedrijf, is volgens uw verslaggever een lichtpuntje voor het verdere verloop van deze beloftencompetitie.
Daarin staat op 20 november en 11 december het tweeluik te wachten met Jong Bennekom. In november staat het bezoek aan sportpark De Eikelhof op de rol en in december de return op het Panhuis.  

Jong De Bataven – Jong G.V.V.V. 5-1 (2-0)
 

Scoreverloop: 17. Jong De Bataven 1-0 (strafschop), 25. Jong De Bataven 2-0, 70. Jong De Bataven 3-0, 73. Justin Spies 3-1, 79. Jong De Bataven 4-1, 90. Jong De Bataven 5-1.

Opstelling Jong G.V.V.V. : Olaf Weima (80. Wiebe Hendriks), Doriano Landman (34. Tom Ariesen), Joachim Loggers (46. Tom Mulder), Robert van ’t Foort, Wail Kada, Justin Spies, Robin Segers, Bas de Roo, Jaidy van Meegdenburg (64. Brent van Ruler), Wout Blasman, Job Mboyo.

PS.
Voor wie de voorbeschouwing heeft gelezen is de conclusie dat de stand tussen ‘meester’ en ‘leerling’ nu dus 1-0 is in het voordeel van de laatste.

 

 

Tekst: GVVV.nl/Bas van Capelleveen