Van Gent & Van Rijswijk pakken kwartet overwinningen bij voetbalquiz

18 mei 2019

Kees van Gent bekend als ‘professor Feyenoord’ en Marc van Rijswijk verslaggever bij FOX Sports, verdedigden hun titel als koningen van de businessclub Vallei en Rijn/G.V.V.V. voetbalquiz gisteravond met verve. Het duo wat parate voetbalkennis met een zeldzaam gemak uit hun breinen schudt was voor de vierde achtereenvolgende keer de sterkste in een deelnemersveld van 47 teams.

En juist dat aantal deelnemende duo’s was het enige teleurstellende aspect van deze weer uiterst gezellige, leerzame en tiende feestelijke editie van deze voetbalbreinkraker. Want van de 54 opgegeven teams hadden er zich een 6-tal in de afgelopen week afgemeld vanwege (over)werk, ziekte, of een later verwacht vaderschap. Allemaal uiteraard zeer plausibele redenen, maar toch klein beetje jammer. Een team kwam in het geheel niet opdagen, iets wat wij als organiserend webredactieteam zelden tot nooit hadden meegemaakt.
Maar ondanks de niet geheel volle bak genoten de bijna 100 deelnemers toch volop van de dit keer met een tiental uitgebreide vragen - i.v.m. de tiende editie - van de in totaal 100 gestelde voetbalkwesties. Daarmee waren dus maximaal 100 punten te verdienen, die voorafgaande via 10 slingers aan het rad van avontuur nog konden worden uitgebreid met 10 bonuspunten.

Top vijf
Kees van Gent en Mark van Rijswijk behaalden 87 van de maximaal 110 punten en lieten daarmee iedereen achter zich. Michel Abbink, de man van de statistieken van het blad VI, en zijn maat Carlos Starink verbeterden hun positie met één plaats t.o.v. de vorige editie. Vorige keer derde nu runner-up met 85 punten.
Een meer dan eervolle vermelding verdient onze eigen blauwe Ino Diepveen. Vorig jaar eindigde hij met Marc Prins als vijfde, nu met Edwin van Appeldoorn aan zijn zijde veroverde dit team de derde plaats met 82 punten. Dit was wel een dubbeltje op zijn kant want de nummers twee van editie 2018, Steven van Santen en Marcel Heuts behaalden ook datzelfde aantal punten, maar de barragevraag, wanneer de allereerste bekerfinale werd gespeeld in Nederland (7 mei 1899), gaf de doorslag. Ino en Edwin benaderden die datum dichter dan Steven en Marcel.
Rian Rosendaal die nu Ferry Hakstege als medestander had meegenomen, i.p.v. Floris Scholten, verbeterde zich ook spectaculair. Zijn team werd vijfde tegenover vorig jaar negende met 77
punten.


Kees van Gent (l.) en Mark van Rijswijk wonnen voor de vierde maal in successie de voetbalquiz.

The best of the rest
Een nog grotere sprong maakten vader en zoon Gijsbert en Bart Juffer, vorige keer zeventiende, nu zevende met een totaal van 73 goed beantwoorde vragen.
Daar precies boven eindigde een nieuw samengesteld team. Jeroen Verhaaf deed al eerder mee, maar had nu collega rechercheur Edwin Radstaat meegenomen. Edwin, ook medewerker aan de website voetbal247, zal wellicht de vragen over de Tweede- Derde Divisie en topklasse goed hebben weten te beantwoorden en dat leverde de beide heren met 76 punten en dus de zesde plaats op.     
Jaco Koster moest nu samen met Benno Vincent, i.p.v. Finn Koster, een plaatsje inleveren. Vorige keer zevende, nu achtste met 70 behaalde punten.
Mark van den Berg en Kevin de Quay, respectievelijk leider en trainer bij onze club, maakten ook een enorme sprong omhoog. Dit illustere duo steeg van de zestiende stek naar de negende, door de 68 bijeen gesprokkelde punten.
Marc van der Pijl en Alex van Maastrigt behaalden ook datzelfde aantal goede antwoorden, maar ook hier was de barragevraag doorslaggevend, en zij eindigden daardoor een plekje lager. Maar ook zij stegen van vijftien in 2018, naar nu de laatste plaats in de top tien.
Marc Prins en Evert Davelaar, vorige keer beide met een andere teamgenoot, eindigden toen respectievelijk als vijfde en zesde. Dat niveau haalde beide heren gezamenlijk nu niet. Met 67 correct opgeloste voetbalvraagstukken werd positie elf ingenomen.
Het laatste prijswinnende koppel was het team wat zich als allereerste had opgegeven en daarom speelde met ‘rugnummer’ 1. Harold Verwoert en Jos Dekker voldeden daarmee aan het Bijbelse gezegde dat vele eersten de laatsten zullen zijn. Met 66 juiste antwoorden moest dit koppel vier plaatsen inleveren t.o.v. 2018. Toen achtste, nu dus twaalfde, maar natuurlijk wel weer in de prijzen gevallen.

Prominenten
Die laatste prijs was ook weer op het nippertje, want onze nieuwbakken voorzitter en penningmeester, Barry van de Lagemaat en Robert de Vries, die gezamenlijk een duo vormden, behaalde ook 66 punten. Maar ook hier gaf de barragevraag de doorslag waardoor zij geen gebruik konden maken van de door het algemeen bestuur gesponsorde prijzen. Het werd dus geen vestzak broekzak. Hoewel voorzitter Van de Lagemaat vooraf met een grote grijns op zijn gezicht nog een soort van poging waagde om uw presentator te verleiden alvast wat antwoorden prijs te geven. Maar u weet ondertussen dat wij als webredactieteam net zo betrouwbaar zijn als de Rabobank, de werkgever van Barry, en hoofdsponsor van onze vereniging.   
Van de andere prominente teams eindigde de trainersstaf van ons eerste elftal Niek Oosterlee en Jan Diepeveen als hoogste op plek 19, gevolgd door Simon Brouwer en Matthijs Muller op 24. Erwin Gerritsen die samen met voormalig voorzitter Theo Leushuis een duo vormde namen plaats 30 in. Loek Budding, samen voormalig secretaris Gert van de Haar, sloot die rij met positie 38.

Poedelprijzen
Poedelprijzen, in de vorm van boekjes met 1001 voetbalvragen, werden veroverd door het zwagerteam Martijn Verhaaf & Danny Stark, en vader en zoon Bert & Albert van de Loosdrecht, die met respectievelijk 37 en 31 juist opgeloste voetbalvraagstukken de twee onderste plaatsen innamen. Met dat studiemateriaal in handen moeten ze een volgende keer maar gaan bewijzen dat het nu een incident was om als hekkensluiters te eindigen.


De onmisbare schakel van de quiz, juryleden die geconcentreerd de antwoordformulieren aan het nakijken zijn.

Daarmee kwam tegen 24.00 uur een einde aan de wederom succesvolle en feestelijke tiende editie die weer veel vermaak en discussie opleverde. Dat alleen al is een reden om te beloven dat er in 2020 een elfde uitgave zal gaan komen. Want de voorraad vragen is al behoorlijk op peil en groeit iedere week als ons aller geliefde spelletje nieuwe geschiedenis voortbrengt.
In de loop van volgende week zullen we nog een soort van evaluatie gaan maken over de vragen,  waar de bottlenecks zaten en wat de zogenaamde ‘makkies’ waren etc. etc.
Hou daarvoor deze website in de gaten!!  

Het webredactieteam die deze voetbalquiz organiseert is veel dank verschuldigd aan de besturen van G.V.V.V. en businessclub Vallei en Rijn, de kantinemedewerkers, sponsoren en juryleden die op de achtergrond de antwoordformulieren nakeken. Wij hopen en verwachten dat zij ook bij een nieuwe editie weer hun medewerking zullen verlenen.

Een fotoreportage van de hand van Dick Gijsbertsen is te zien door hier te klikken.

Uitslag tiende editie van de Vallei en Rijn/G.V.V.V. Voetbalquiz
 

Pos. Teams Punten
1. Kees van Gent en Mark van Rijswijk 87
2. Michel Abbink en Carlos Starink 85
3. Ino Diepeveen en Edwin van Appeldoorn 82
4. Steven van Santen en Marcel Heuts 82
5. Rian Rosendaal en Ferry Hakstege 77
6. Jeroen Verhaaf en Edwin Radstaat 76
7. Gijsbert en Bart Juffer 73
8. Jaco Koster en Benno Vincent 70
9. Mark van den Berg en Kevin de Quay 68
10. Marc van der Pijl en Alex van Maastrigt 68
11. Marc Prins en Evert Davelaar 67
12. Harold Verwoert en Jos Dekker 66
13 Barry van de Lagemaat en Robert de Vries 66
14 Erik Roseboom en Evert van Manen 65
15 Omar Drost en Gerben Kwint 64
16 Nico van Hoeflaken en Peter ter Beek 63
17 Simon Scholten en Patrick Jägers 60
18 Elmar Obbink en Bart Rekker 59
19 Niek Oosterlee en Jan Diepeveen 57
20 Robbert en Jermo van der Laan 57
21 Ronny Hardeman en René van de Craats 57
22 Harco Dekker en Evert van den Brink 57
23 Wim van Setten en Michael van der Poel 56
24 Matthijs Muller en Simon Brouwer 55
25 Daniël van Capelleveen en Jeroen Wolff 54
26 Hans van Eijk en Geertjan Spanheim 53
27 Arie en Marco de Jager 53
28 Coen Budding en Erik Rijksen 53
29 Wim en Karel Vos 53
30 Erwin Gerritsen en Theo Leushuis 52
31 Menno Boogaard en Edwin Grutterink 51
32 Erik van Stokkum en Michiel Pater 50
33 Eddy en Wilfred Maasen 50
34 William en Tom Bouman 49
35 Christiaan van Capelleveen en Wim van Wijk 48
36 Jan-Albert van Laar en Evert van Rhee 46
37 Fred Roseboom en Rinie van de Lustgraaf 46
38 Loek Budding en Gert van de Haar 45
39 Jeroen Hendriks en Gerben van Schoonhoven 44
40 Leon Leeferink en Robert Schreur 44
41 Harrie Dekker en Rien van Nieuwamerongen 44
42 Bram Dekker en Niek van Dijk 43
43 Henk en Wout van Capelleveen 40
44 Tijmen van Capelleveen en Rob de Haan 40
45 Robin van den Berg en Jesper Gerritsen 38
46 Martijn Verhaaf en Danny Stark 37
47 Bert en Albert van de Loosdrecht 31