Jonge Panhuis derby prooi voor buren [Update]

19 november 2019

De traditie, die het ‘grote’ G.V.V.V. en DOVO tijdens het laatste seizoen (’09-’10) dat ze tegen elkaar speelden, namelijk uit winnen en thuis verliezen, kreeg vanavond een eerste vervolg. Want in een redelijk aantrekkelijk, en in grote delen gelijkwaardig duel wist Jong DOVO met 1-2 winst de punten mee te nemen naar de overkant van het sportpark Panhuis.

Fris en fruitig

Met drie A-, vier B- en acht JO19-selectiespelers, die gezamenlijk een gemiddelde leeftijd hadden van 18,7 jaar, begon Jong G.V.V.V., analoog aan die leeftijd, fris en fruitig aan deze jonge uitvoering van de Panhuis derby. Met leuke combinaties, afgewisseld met diep gespeelde ballen werd de rode defensie aardig onder druk gezet. Dit alles leverde in het eerste kwartier mogelijkheden op voor Justin Spies, Job Mboyo en Quentin van Veenendaal, die geen van allen doeltreffend konden worden afgerond. Ook captain Jesper Gerritsen was dicht bij de openingstreffer via een afstandsschot, maar doelman Brussaard kon met een uiterste krachtinspanning de harde knal nog tot hoekschop verwerken.

Deksel op de neus
Met een prachtige solo van Justin Spies ingezet vanaf de middellijn - de dynamische middenvelder liet meerdere malen zijn latente talenten zien - leek Jong G.V.V.V. op weg om alsnog de score te openen. Een paar meter buiten ‘the box’ werd zijn opmars onreglementair gestuit, met een vrij trap als gevolg en een gele kaart voor de boosdoener. De prachtig genomen vrije trap van Quentin van Veenendaal verdiende een beter lot dan via de onderkant van de lat weer het veld in te stuiteren en de gasten daarmee in balbezit te brengen.
Via twee tussenstations werd rechtervleugelaanvaller Gloire da Rosa in het bezit van de bal gebracht en met zijn snelheid kon hij opstomen richting het doel van Joshua van den Berkt. Wail Kada trachtte de uitbrak nog te voorkomen, maar deed dat zo ongelukkig en in de ‘zestien’ dat Da Rosa neerging. Voor scheidsrechter Holtus, en de meeste van het in aardige getale opgekomen publiek, een schoolvoorbeeld voor een strafschop. Voor middenvelder Van Hasselt, die afgelopen zaterdag voor het eerst in de basis begon van DOVO 1 een mooie manier om de 2-6 nederlaag tegen Excelsior ’31 van zich af te spoelen. Hij faalde niet en schoot de penalty onberispelijk binnen, waarmee het initiatiefrijke Jong G.V.V.V. de deksel op de neus kreeg.

Initiatief weg
Die tegenslag kwamen de gastheren voor de thee niet meer te boven, zeker niet toen zes minuten later de 0-2 op het scorebord verscheen. Balverlies bij het uitverdedigen was de oorzaak dat Tarik el Khoulati, samen met Gloire da Rosa de beste speler van de buren, vanaf een meter of twintig schuin voor de goal fantastisch kon uithalen. Goalie Van den Berkt zag kansloos de bal in de winkelhaak verdwijnen.
Op een 1 op 1 situatie na, van Van Veenendaal t.o.v. doelman Brussaard die daarin winnaar was maar wel een behandeling van de verzorger nodig had, was het nu Jong DOVO wat de duimschroeven aandraaide. Daarin onderscheidde vooral Da Rosa zich. Gezegend met snelheid en een verfijnde techniek was hij regelmatig een plaag voor de blauwe defensie. Tot geluk van de gastheren ontbrak bij hem de finesse of begrepen zijn ploeggenoten de bedoelingen niet, daarom bleef het bij de 0-2 achterstand.  

Toch aansluiting
De peptalk die in de rust ongetwijfeld zal zijn gehouden door de coaches Kevin de Quay en Anass Lakhal leken in eerste instantie niet te zijn aangekomen, want Jong DOVO ging onverdroten door op de ingeslagen weg en creëerde een drietal kansjes in het eerste kwartier. Door goed ingrijpen van Joshua van den Berkt werd verdere schade voorkomen.
Maar beetje bij beetje kwam het besef dat er meer energie gestoken moest worden in het duel om nog een kans te maken op een beter resultaat. Spits Mboyo gaf het goede voorbeeld door een actie te maken en zich vrij te spelen. Zijn tegenstander zag dat ook en kon hem alleen tegenhouden door Job neer te trekken. Absoluut binnen de ‘zestien’, dus bal op de stip zou je denken. Maar referee Holtus had het anders gezien en legde het speeltuig op de lijn van dat gebied voor een vrije trap. Wail Kada schoot hard en strak voor waardoor de beste Jong G.V.V.V.-er Justin Spies de aansluitingstreffer kon binnenlopen. Gerechtigheid voor de niet gegeven penalty. Een minuut later ontsnapte de thuisploeg aan een grotere achterstand toen Da Rosa na een individuele actie de paal trof.

Nauwkeurigheid weg
Daarna ontstond een beetje een spelletje van ren je rot, waarbij beide teams in alle haast alle nauwkeurigheid uit het oog verloren. Slordige passes en dom balverlies waren schering en inslag, maar niemand kon direct profiteren van de fouten van een ander. Alleen Melvin van de Haar met een schot dat net voorlangs ging, en een schitterende solo van Doriano Landman die werd afgerond met knal die rakelings over de lat zeilde, waren nog dicht bij de gelijkmaker.
Ook de geforceerde hoekschoppen brachten geen soelaas.
Aan de overkant had Van der Berkt nog een uitstekende redding nodig om een grotere achterstand te voorkomen en speelde Jong DOVO in de slotminuut een overtal situatie slecht uit. Daardoor bleef de 1-2 staan en zijn en blijven onze jonge buren de ongeslagen koploper in deze poule van de SD Sportwear beloftencompetie met de maximale winst.
 

Actuele stand poule regio 2:

 

Gespeeld

W

G

V

Punten

Voor

Tegen

+/-

Jong DOVO

3

3

0

0

9

9

3

+6

Jong G.V.V.V.

3

1

1

1

4

6

5

+1

Jong R.K.H.V.V.

3

1

1

1

4

9

9

0

Jong De Bataven

3

0

0

3

0

4

11

 -7

 

Hopelijk kunnen onze talenten, indachtig aan de alinea waarmee dit verslag begon, over drie weken al sportieve revanche nemen, want op dinsdagavond 10 december staat de return van deze jonge derby op het programma. Aanvang dan opnieuw 20.00 uur, maar dan op de rode zijde van het sportpark Panhuis

Jong G.V.V.V. – Jong DOVO 1-2 (0-2)

Scoreverloop: 21. Sam van Hasselt 0-1 (strafschop) 0-1, 27. Tarik el Khoulati 0-2, 63. Justin Spies 1-2

Opstelling Jong G.V.V.V. : Joshua van den Berkt, Patrick Prosper Fini, Doriano Landman, Joeri Potjes, Wail Kada, Jesper Gerritsen (56. Bas de Roo), Jaidy van Meegdenburg, Justin Spies, Job Mboyo (75. Bilal Tmim), Quentin van Veenendaal (75. Ruben Ravesloot), Melvin van de Haar.

Opstelling Jong DOVO: Martijn Brussaard, Sjoerd van den Heuvel (24 Rick Achterberg), Bart Henken, Max den Boer, Maarten van Ginkel, Noah Staal, Tarik el Khoulati, Sam van Hasselt (46. Milan Wijnstok), Pepijn van der Wissel, Sam Schoeman, Gloire da Rosa.

Scheidsrechter: M. Holtus
Toeschouwers: 175

Tekst: Bas van Capelleveen