Loek Budding benoemd tot Lid van Verdienste

16 november 2019

Voor een plaatsje tussen de jubilarissen die vanwege hun 40- of 65-jarig lidmaatschap gisteren op de medewerkersvond werden gehuldigd, moet Loek Budding nog een jaartje geduld uitoefenen. Want pas op 1 juni 2020 gaat zijn 60-jarig lidmaatschap in. Maar het algemeen bestuur van onze vereniging besloot wel, geheel terecht en ontzettend verdiend, om deze op en top blauwe tot Lid van Verdienste te benoemen op diezelfde avond.

Als je geboren bent in het voormalig Gelders deel van Veenendaal, onze club heet niet voor niets Gelders Veenendaalse Voetbal Vereniging, en gezegend bent met het nodige voetbaltalent is het een logische keuze dat je lid wordt van de club die het dichtstbij huis te vinden is. Zo gebeurde het destijds dus ook met toen nog, Loekie Budding. Op 1 juni 1960 werd de 6-jarige Budding ingeschreven als lid van G.V.V.V. en zijn naam is sindsdien niet meer weg te denken binnen alle geledingen die G.V.V.V. door de loop der jaren rijk is.
Van speler tot trainer, en van scheidrechter tot bestuurslid, het zijn maar enkele facetten waarin Loek Budding een belangrijke rol en heel veel verdiensten heeft gehad, en nog steeds heeft, in de geschiedenis van G.V.V.V.Voorzitter Barry van de Lagemaat nam in zijn benoemingspeech de loopbaan van Loek Budding bij G.V.V.V. in vogelvlucht door, en deze ziet er wat uitgebreider en analoog in de tijd zo uit:

1960 – 1976
Op jeugdige leeftijd doorliep Loekie alle jeugdselectieteams en werd daarna vier jaar speler van het eerste en tweede elftal. Helaas moest, de met verfijnde techniek en overzicht gezegende, Budding al op 22-jarige leeftijd zijn actieve voetballoopbaan staken vanwege een ernstige knieblessure.

1976 – 1991
Ja, als je zelf niet meer kunt ballen, maar je bent en blijft liefhebber van het edele voetbalspelletje, dan is het een voor de hand liggende keuze om trainer te worden. Dat deed Loek dan ook. Hij behaalde zijn trainersdiploma’s en werd vervolgens oefenmeester van de A1 (7 jaar), B1 (4 jaar), en C1 (2 jaar). Ook nam hij de B-selectie nog twee jaar onder zijn hoede.

1991 – 2003
Met zoveel voetbalervaring op zak en natuurlijk door het ouder worden ook veel levenslessen, was het bijna onvermijdelijk dat die kwaliteiten ook op bestuurlijk vlak prima gebruikt konden worden. Het beroep op Loek was wederom niet tevergeefs, want in bovengenoemde periode was hij bestuurslid seniorenvoetbal (3 jaar), en bestuurslid voetbal technische zaken (6 jaar).
Als klap op de vuurpijl volgde het voorzitterschap van de club in 2000. Een functie die kalme en altijd bedachtzame Budding drie jaar bekleedde. Daarmee trad hij in de voetsporen van, z’n helaas al overleden oudere broer Bram, die G.V.V.V. van 1979 t/m 1989 leidde, en vanwege die verdienste werd benoemd tot erelid van de vereniging.

2003 – 2010
Halverwege 2003 kwam er noodgedwongen een einde aan het voorzitterschap van Loek Budding. Onenigheid tussen het algemeen bestuur en de sponsorclub (SGV) zorgde voor chaos en crisis binnen de club, waardoor het complete bestuur aftrad. Een dieptepunt en drama voor G.V.V.V., maar nog meer persoonlijk voor Loek Budding die onnodige beschadiging opliep. En dat gold ook voor zijn toenmalige medebestuursleden.
Het was de tijd voor retraite en bezinning en even afstand nemen van de club die je zo lief is.
Maar het blauwe bloed kroop toch waar het eigenlijk niet gaan kon en in dit tijdvak werd opnieuw niet een tevergeefs beroep op Loek gedaan om tweemaal als interim jeugdvoorzitter te gaan fungeren. Tevens zal hij als gediplomeerd scheidsrechter in deze en vorige perioden ongetwijfeld nog wel diverse thuiswedstrijden van jeugd- en seniorenteams hebben geleid.
Ook was hij regio afgevaardigde bij de KNVB. Vanwege alle voornoemde inzet/activiteiten m.b.t. de voetbalsport ontving Loek in 2003 de zilveren speld van de KNVB.

2010 – heden
Gelukkig heelt tijd alle wonden en kon zijn bestuurlijke en voetbaltechnische expertise niet gemist worden. In 2010 werd hij dan ook opnieuw gevraagd als bestuurslid voetbal technische zaken, en nee zeggen tegen G.V.V.V. is voor Budding hetzelfde als ontkennen dat de kleur blauw bestaat.
Deze functie bekleed hij nog steeds en vanaf begin 2019 is hij tevens vice voorzitter van die afdeling. Daarnaast heeft G.V.V.V. met de komst van de Tweede Divisie in 2016 een Stichting Topvoetbal opgericht waarvan Loek Budding ook voorzitter is.
Maar nog is de koek niet op v.w.b. al het vrijwilligerswerk. Want in september 2018 toen Theo Leushuis zijn afscheid aankondigde als voorzitter en er nog geen nieuwe preses was gevonden, nam Budding op interim basis die vacante positie over.


v.l.n.r. het kersverse Lid van Verdienste Loek Budding, Barry van de Lagemaat (voorzitter) en Youri van Doorn (woordvoerder).

Nog meer
Buiten G.V.V.V. om was de nu 65-jarige Loek Budding ook nog betrokken bij de oprichting en organisatie van de Stichting De Veense Straat die een straatvoetbaltoernooi regelt voor alle Veense jeugd van 8 t/m 12 jaar op de laatste vrijdag van de herfstvakantie. En ook is deze zeer bezige bij vanaf 2014 tot op heden de grote animator van de SD Sportswear Beloften Competitie, die tot doel heeft het opleiden van jonge spelers (onder 23 jaar) naar een hoger niveau.   

Al met al dus een gigantisch cv waarmee Loek Budding een uitstekend voorbeeld vormt voor vele leden en/of alle liefhebbers van het voetbalspel bij andere clubs.
Dat de benoeming tot Lid van Verdienste van G.V.V.V. niet meer dan terecht en geheel verdiend is, is dan ook een open deur in trappen.
Vanaf deze plaats feliciteren wij als webredactieteam, uiteraard mede namens allen die G.V.V.V. een warm hart toedragen, Loek Budding van harte met deze eretitel en hopen dat hij nog vele jaren zijn beste krachten zal geven aan de voetbalclub die hij en wij zo lief hebben.

PS
Of Loek Budding in de verre toekomst opvolging zal krijgen van zijn familieleden ligt uiteraard nog in de sterren verborgen. Maar wel heeft hij zijn kleinzonen Nathan (5) en Collin (1) van Ommeren vanaf de dag van hun geboorte lid gemaakt van G.V.V.V. wat uiteraard is vastgelegd via dit digitale huis.
Daarmee bracht Opa Budding tweemaal het jongste lid aan, waarbij bij de geboorte van Nathan nog een zeer grappig moment ontstond wat zelfs op de website van Voetbal Op Zaterdag breed werd uitgemeten. Nieuwgierig geworden? Klik hier om de aanmeldingen en het geintje daarbij nogmaals te lezen.


Fotografie: Erwin Gerritsen

Voor een compleet overzicht van het erepodium van onze club klik hier.