SD SPORTSWEAR Beloften Competitie Midden Nederland 2019-2020

7 augustus 2019

Ook komend seizoen wordt er een SD SPORTSWEAR Beloftencompetitie Midden Nederland georganiseerd, het is alweer de negende editie. Waar in het verleden, eerst FC Utrecht en later Sjaak van den Helder, de initiatiefnemers waren, is ons bestuurslid Voetbal Technische Zaken, Loek Budding, voor de vijfde keer de ‘kartrekker’ van dit uitstekende opleidingstraject voor de jonge talenten van de diverse voetbalclubs.

In de afgelopen maanden is er wederom hard gewerkt om deze competitie opnieuw vorm te geven en zullen er vanaf oktober tot en met mei volgend jaar weer heel wat duels worden uitgevochten om te bepalen wie de opvolger wordt van Jong USV Hercules, de winnaar van editie 2018 - 2019.

 

Afvallers en nieuwkomers
Dat deze SD SPORTSWEAR Beloftencompetitie Midden Nederland voorziet in een grote behoefte is ondertussen wel duidelijk. Ooit begonnen met acht deelnemende voetbalverenigingen, is dit de voorgaande paar seizoenen al uitgebreid tot twaalf participanten. En twee jaar geleden kwamen daar nog vier nieuwkomers bij die graag eens kennis willen maken met dit fenomeen beloftencompetitie.
Deze nieuwkomers waren toen: De Bataven uit Gendt, R.K.H.V.V. uit Huissen en VVOG uit Harderwijk, en dat zijn allen blijvertjes gebleken. De vierde, Breukelen FC, haakte na een seizoen weer af. Dat deden ook onze rode buren DOVO vorig jaar, om hen moverende redenen, terwijl zij voordien altijd aanwezig waren geweest met hun talententeam. Maar met de komst van DHSC uit Utrecht en Argon uit Mijdrecht was de competitie toen weer compleet.
Argon is nu ook weer vertegenwoordigd, maar helaas gaf DHSC er tijdens de vorige jaargang alweer de brui aan waardoor de poule met drie deelnemers werd uitgespeeld. Datzelfde gold ook voor de poule waar Hoogland in uit kwam, want ook zij trokken zich tussentijds terug.
Gelukkig keerden onze mede Panhuisbewoners op hun schreden terug en daarom zijn zij er nu wel weer bij. Het andere hiaat wordt opgevuld door Sparta Nijkerk als nieuwkomer en daardoor zijn er opnieuw 16 deelnemende voetbalclubs.

Zelfde opzet
Daarom wordt er nu, net als vorig seizoen, door 16 teams gespeeld in vier regionale poules. Dit was tevens een mooie gelegenheid om iets meer te mixen, zodat diverse clubs nu te maken krijgen met nieuwe tegenstanders waarin in het verleden nog niet tegen was gespeeld.
Iedere regio heeft vier ploegen die een complete competitie afwerken. In totaal per club dus altijd minimaal 6 wedstrijden. De winnaars van de vier poules en alle nummers 2 spelen daarna een knock-out kruisfinale, waarbij de winnaar van de poule het thuisvoordeel heeft en altijd speelt tegen een team dat als tweede is geëindigd.
De winnaars van de kruisfinales plaatsen zich voor de halve finale en daarbij is in het reglement vastgelegd wie er thuis mag spelen. De halve finale winnaars plaatsen zich uiteraard voor de finale en daarvoor zal worden geloot welke vereniging op ‘eigen grond’ mag spelen. Voor zowel de kruis- halve- als finale geldt dat er direct na de reguliere speeltijd bij een gelijkspel penalty’s komen om de winnaar vast te stellen.

De thuisspelende club is verantwoordelijk voor de aanstelling van een scheidsrechter en zijn beide assistenten, die zoveel als mogelijk moeten worden gerekruteerd uit de lokale en/of regionale scheidsrechtersvereniging.  

Stukje geschiedenis
Waar Jong G.V.V.V. in het seizoen '13-'14 winnaar was van deze competitie, bereikten zij in de drie jaargangen daarop nog wel de halve finale als de beste nummer twee. Maar alle keren was dat ook tegelijkertijd het eindstation.
In ’14-’15 legden ze het daarin (3-0) af tegen de latere winnaar Jong DVS '33.
In jaargang ’15-’16 ging dat verhaal opnieuw op, want Jong Elinkwijk vermorzelde onze ‘Jonge Blauwen’ in eigen huis met maar liefst 9-1, om later de andere finalist Jong Hoogland via een 3-2 zege met lege handen naar huis te sturen.
En ook in een derde poging slaagden onze jonge talenten er niet in om de finale te bereiken. Begin april 2017 was Jong Houten in eigen huis met 3-2 te sterk, maar konden de Houtenaren  niet bewerkstelligen wat DVS ’33 en Elinkwijk wel lukte. In de finale verloren ze van Jong Bennekom met 3-1.

In de nieuwe opzet van 16 deelnemende ploegen die dus vorig jaar haar ouverture kende, slaagden de ‘Jonge Blauwen’ er nog wel in om de kruisfinale te halen door als tweede in de poule te eindigen achter winnaar Jong Bennekom, maar vonden zij haar Waterloo in Ermelo, waar DVS ’33 in de absolute slotfase van de kruisfinale de gelijkmakende treffer scoorde (1-1) en via strafschoppen uiteindelijk Jong G.V.V.V. de baas was.
IJsselmeervogels, Bennekom, Huizen en DVS ’33 plaatsten zich uiteindelijk voor de halve finale, waaruit een finale tussen Bennekom en IJsselmeervogels tevoorschijn kwam. Daarin slaagde Jong Bennekom op het eigen sportpark De Eikelhof er niet in om de titel te prolongeren, de ‘rooien van De Westmaat’ waren met 2-5 te sterk.

In het afgelopen jaar kon Jong G.V.V.V. geen enkele pot breken, 1x winst, 2x gelijk en drie verliespartijen was ruimschoots onvoldoende voor een plaats in de kruisfinales. De vier winnaars van de poule t.w. IJsselmeervogels, DVS ’33, Hercules en Bennekom lieten in de kruisfinales zien dat ze niet voor niets de beste waren en plaatsten zich alle voor de halve finale.
De rode Spakenburgers verloren daarin van Hercules (2-3), en Bennekom, winnaar in de poule met G.V.V.V., liet in Ermelo zien dat zij voor de derde keer op rij tot de beste beloftenploeg behoorden. Ze versloegen DVS ’33 met 4-6.
Derhalve volgde een finale tussen USV Hercules en Bennekom, waarbij de Utrechters door loting het thuisvoordeel hadden. Met nog twee minuten te spelen stonden de bezoekers op een 1-2 voorsprong en zat een herhaling van seizoen ’16-’17 in de lucht voor Bennekom. Maar Hercules toonde enorme veerkracht en boog die achterstand in die laatste 120 seconden om in een 3-2 winst, waardoor er wederom een nieuwe winnaar werd bijgeschreven.

Eerdere winnaars:

Seizoen

’11-‘12

’12-‘13

’13-‘14

’14-‘15

’15-‘16

’16-‘17

’17-‘18

Winnaar

A.R.C.

De Meern

G.V.V.V.

DVS’33

Elinkwijk

Bennekom

IJsselmeervogels

Seizoen

’18-‘19

’19-‘20

 

 

 

 

 

Winnaar

Hercules

???????

 

 

 

 

 


Geen prolongatie
Opvallend is dus dat sinds het bestaan van deze competitie geen enkele winnaar er in is geslaagd om haar titel te prolongeren of deze voor een tweede keer te winnen. Hier ligt dus een mooie uitdaging voor de voormalige winnaars waarvan alleen A.R.C. niet meer van de partij is.
Dit geldt dus ook voor de jeugdige talenten van G.V.V.V. die dit aankomende seizoen de uitdaging moeten aangaan om de mindere prestatie van vorig jaar weg te poetsen. 

De prijzen
Natuurlijk gaat in de eerste plaats om de sportieve eer, maar er zijn naast de bokaal ook weer schitterende prijzen te winnen voor de finalisten van deze beloftencompetitie die beschikbaar zijn gesteld door FC Utrecht en SD SPORTSWEAR

1. De winnaars krijgen een rondleiding door het stadion van FC Utrecht met een hapje/drankje en het bijwonen van een thuiswedstrijd van FC Utrecht in het seizoen ’20-’21 (i.o.m. René van der Linden).
2. Door SD SPORTSWEAR: Een cheque ter waarde van €1.000,- incl. BTW die aan materialen/kleding etc. (naar vrije keuze) mag worden besteed door de winnaar.
De verliezer ontvangt  zo’n cheque ter waarde van €500,- 

SD SPORTSWEAR is een vooruitstrevend kledingmerk voor vrijwel alle teamsporten.

Deelnemers aan de editie '19-'20

Regio 1: VVOG – DVS ‘33 – IJsselmeervogels – Sparta Nijkerk

Regio 2: DOVO – De Bataven – R.K.H.V.V. – G.V.V.V.

Regio 3: Bennekom - Huizen – SDVB - Elinkwijk
Regio 4: Argon – De Meern – Hercules - Houten

 

De beloften van G.V.V.V. spelen op dinsdagavond 8 oktober hun eerste wedstrijd uit tegen Jong R.K.H.V.V., aanvang 20.00 uur. Voor de overige wedstrijden klik op de agenda

 

Reglementen

De wedstrijden worden in principe gespeeld op dinsdagavond om 20.00 uur, tenzij onderling een ander tijdstip wordt overeengekomen. De wedstrijden worden op het hoofdveld gespeeld. Slechts bij hoge uitzondering wordt hiervan afgeweken. Ook het spelen op kunstgras is toegestaan. De wedstrijdduur bedraagt 2 x 45 minuten met een maximale pauze van 15 minuten.

 

Omvang selecties: Wedstrijdselecties bestaan uit maximaal 16 spelers. De spelers moeten op 1-7-2019 jonger zijn dan 23 jaar. Er mogen twee dispensatiespelers meedoen, die op 1-7-2019 nog geen 26 jaar zijn. Deze twee spelers zijn inclusief doelman.

Gedurende de wedstrijd mogen alle 16 spelers ingezet worden. D.w.z. dat er dus vijfmaal mag worden gewisseld. Spelers, die ingewisseld zijn, mogen als speler terugkeren (max. 2 spelers).

 

Eindstand in de poule: Voor de eindstand in de poule is bepalend: 1. Aantal punten; indien gelijk dan, 2. Doelsaldo; indien nog gelijk dan, 3. Doelpunten voor; indien nog gelijk dan, 4. Onderling resultaat.

 

Kruisfinales:
Wedstrijd 1: nr. 1 poule 1  -  nr. 2 poule 2
Wedstrijd 2: nr. 1 poule 2  -  nr. 2 poule 1
Wedstrijd 3: nr. 1 poule 3  -  nr. 2 poule 4
Wedstrijd 4: nr. 1 poule 4  -  nr. 2 poule 3

Halve finales:
Wedstrijd 1: Winnaar wedstrijd 1 - Winnaar wedstrijd 3
Wedstrijd 2: Winnaar wedstrijd 2 - Winnaar wedstrijd 4

Finale:
Winnaar wedstrijd 1 – Winnaar wedstrijd 2
Door loting wordt bepaald wie de thuisspelende club is in de finale. 
 

Speeldata

Wedstrijddag

Datum

1.

8 oktober 2019

2.

29 oktober 2019

3.

19 november 2019

4.

10 december 2019

Winterstop

 

5.

21 januari 2020

6.

11 februari 2020

Kruisfinales

10 maart 2020

Halve finales

7 april 2020

Finale

6 mei 2020 (woensdag)