Wedstrijd terugzien via video-opnames

12 september 2019

Eind vorige maand mochten we melding maken van het feit dat VoetbalTV in gebruik was genomen bij onze club. Een mooi hulpmiddel zoals ons hoofd jeugdopleidingen Jacko Stuivenberg daarbij liet weten.
In een gisteren gepubliceerd artikel in dagblad De Gelderlander mocht Stuivenberg vertellen over de aanleiding, de keuze en de voordelen van VoetbalTV. Hieronder het integrale interview.


Steeds meer amateurclubs installeren camera's waarmee wedstrijden van hoog tot laag worden vastgelegd. Leuk voor spelers, handig voor coaches.

G.V.V.V. beschikt sinds kort over een videocamera op veld 2, waarmee alle wedstrijdbeelden worden vastgelegd, die er zaterdags op dat veld worden gespeeld. Hoofd jeugdopleiding Jacko Stuivenberg is de initiator van het project bij de Veeendaalse tweededivisionist.

,,We waren met een paar clubmensen op een bijeenkomst bij Lyra in De Lier en kwamen daar met het fenomeen video-opnames in aanraking. We hoorden lovende verhalen en werden meteen enthousiast. Er volgde een presentatie van verschillende aanbieders en voor ons kwam VoetbalTV daar als beste uit'', licht Stuivenberg de keuze van G.V.V.V. voor die aanbieder toe.


Jacko Stuivenberg is initiatiefnemer om videocamera's te plaatsen langs veld 2 bij G.V.V.V.

,,Allereerst door de nauwe samenwerking van VoetbalTV met de KNVB, waardoor alle duels in Sportlink automatisch worden opgenomen. Daarnaast is de AVG (Algemene Verordening Gegevensbescherming, EH) door de KNVB afgedekt en krijgen we geen problemen met de privacy-wetgeving. Maar ook de kwaliteit van de beelden is gegarandeerd goed.
VoetbalTV is een onderdeel van Talpa/KNVB.''

G.V.V.V. koos er bewust voor om de camera aan een lichtmast op veld 2 op te hangen, stelt Stuivenberg. ,,Op dat veld worden veel jeugdwedstrijden gespeeld. Ook van lagere teams. Wij wilden de camera per se in de breedte inzetten en niet alleen voor selectieteams. Nu kunnen ook ouders, opa's en oma's de verrichtingen van hun kinderen en kleinkinderen terugzien als ze dat willen. Het sociale aspect woog voor ons heel er mee."

Natuurlijk gaan ook de coaches gebruik maken van de beelden, zegt Stuivenberg. ,,De trainers van de selectieteams moeten er zelf mee gaan werken. Het is het tijdperk van de beelden. Kinderen groeien er van jongs af mee op. Beelden zeggen vaak veel meer dan woorden en zijn een prima hulpmiddel om de bedoeling van de trainer duidelijk te maken. Bovendien wijzen ze ook precies aan waar het in een wedstrijd fout ging en wat de verbeterpunten zijn."

In eerste instantie gaat G.V.V.V. deze competitie van start met één camera, vooral bedoeld voor de jeugd. Ook lagere seniorenteam en de vrouwenteams kunnen er gebruik van maken als ze op veld 2 spelen.

,,Maar ook Niek Oosterlee, de trainer van het eerste elftal, is er in geïnteresseerd. Dus wie weet, komt er binnen afzienbare tijd ook een camera op het hoofdveld. En als het een succes wordt ook op de achterste velden. Dan kan iedereen bij de club later nog een keer zijn wedstrijd of zijn wereldgoal terugzien. Natuurlijk ook de blunders, die horen er uiteraard ook bij", merkt Stuivenberg met een lach op.

Gerelateerd artikel: VoetbalTV in gebruik genomen bij G.V.V.V.

Bron: De Gelderlander/Eit Hendriks
Foto: Herman Stöver