Sportpark Panhuis

Het sportpark Panhuis in Veenendaal is gesitueerd tussen de spoorlijn Utrecht-Rhenen, Rondweg West en De Wiekslag/Pionier. Het complete complex kent een noordelijke- en zuidelijke helft en wordt door drie voetbalverenigingen en een schietvereniging gebruikt. Aan de zuidelijke kant speelt voetbalvereniging DOVO haar wedstrijden in de hoofdklasse van het zaterdagvoetbal. Voetbalvereniging Unitas '48 speelt op seniorenniveau geen prestatiegericht voetbal meer. Schietvereniging Prins Hendrik beheert een overdekte schietbaan welke ook door politie-eenheden wordt gebruikt voor trainingen.
 

Aan de noordkant van het complex is onze vereniging G.V.V.V. gehuisvest. De club heeft de beschikking over vier velden waarvan er twee bestaan uit kunstgras en twee nog zijn voorzien van natuurgras. Rondom het hoofdveld zijn verschillende tribunes geplaatst; een lange overdekte staantribune, een zittribune met mediabalkon en naast deze zittribune aan beide zijden treden teracing. Achter één van beide doelen is het clubhuis gesitueerd met een royaal terras waar op wedstrijddagen een groot gedeelte van de blauwe aanhang zijn / haar domicilie heeft.

 

Sportpark Panhuis vanuit de lucht bekeken.

Voor een uitgebreide routebeschrijving klikt u hier!


Geschiedenis accommodaties G.V.V.V.
Tot 1964 speelde G.V.V.V. op het veld aan de Buurtlaan (waar nu de speeltuin ligt). Het nieuwe sportpark Panhuis was toen al aangelegd maar G.V.V.V. speelde eerst nog een seizoen op het veld van NSVS aan de Spoorlaan. In 1965 moest worden verhuisd naar het sportpark Panhuis. Dit sportpark, inclusief kantine en bestuurskamer, moest worden gedeeld met andere clubs, voetbal, hockey, atletiek en honkbal.

De straatnaam Panhuis, in het verlengde van de Zandstraat in Veenendaal, is volgens Peter Will  van de Historische Vereniging Oud Veenendaal afgeleid ‘van een met dakpannen gedekte bierbrouwerij', ten westen van de kruising ’t Sant (de huidige Zandstraat), met de Gortsteeg (nu Gortstraat) Korte Molensteeg (nu Korte Molenstraat), en ingetekend in een eeuwenoude kaart uit 1705. Staat beschreven in het boekje ‘Veenendaal, straat in, straat uit’.


In 1974 kreeg G.V.V.V. weer de beschikking over een eigen locatie, een lang gekoesterde wens ging eindelijk in vervulling. Het sportpark Panhuis werd opgesplitst en G.V.V.V. kreeg de beschikking over de noordkant van het sportpark Panhuis. Hier werd voor G.V.V.V. een geheel eigen voetbalcomplex aangelegd met eigen velden, eigen kleedkamers, en een zelf gebouwde kantine. Al snel kwam er een initiatief op gang om ook een tribune bij het hoofdveld te realiseren. Diverse acties (o.a. oud papier actie OPA) werden op touw gezet en op 14 mei 1975 werd de tribune officieel in gebruik genomen. Het G.V.V.V.-deel van het sportpark Panhuis is in de volksmond stadion Panhuis gaan heten toen er een nieuwe staantribune werd gebouwd. De opening van deze 100 meter lange tribune was op 25 juli 1998. Dit gebeurde voorafgaande aan de vriendschappelijke wedstrijd G.V.V.V.-FC Barcelona door de toenmalige Barcelonatrainer Louis van Gaal.
 
In 2009 werd op het hoofdveld van G.V.V.V. kunstgras aangelegd (al eerder gebeurde dat op veld 2, het Arie Blankenspoorveld, genoemd naar de helaas veel te vroeg overleden jeugdsecretaris). De aanleg van het veld werd door de gemeente Veenendaal uitbesteed en de sproei-installatie door het G.V.V.V.-bestuur. Een aantal van 18 vrijwilligers heeft het gebeuren rondom het veld aangepakt inclusief de bouw van een open staantribune.
 


sportpark Panhuis (noordzijde)  1967

 

sportpark Panhuis (noordzijde) 1968

 

sportpark Panhuis (G.V.V.V.-zijde) 2004