‘Moeten bij de les blijven tegen Kozakken Boys’

18 april 2016
Trainer John de Wolf wil morgen (dinsdag) tijdens de hervatting van de wedstrijd tegen Kozakken Boys niet als een ‘kip zonder kop’ aanvallen om de driepunter in de wacht te slepen.
 
,,We moeten ervoor zorgen dat we minimaal een punt meenemen uit Werkendam om op gelijke hoogte te komen met Rijnsburgse Boys. Dan houden we de promotie naar de tweede divisie in eigen hand”, vertelt de trainer in aanloop naar het duel met Kozakken Boys, dat op zaterdag 9 april in de 84ste minuut werd stilgelegd vanwege wanordelijkheden langs de kant. De KNVB bepaalde daarop dat het restant van de wedstrijd, zeven officiële minuten plus minimaal vier minuten blessuretijd, dinsdagavond om 20.30 uur op Sportpark De Zwaaier moet worden uitgespeeld.
 
Belang
De Wolf was daar allerminst blij mee en noemde de beslissing ‘competitievervalsing’, ook nu hij een trainingsdag moet inleveren ter voorbereiding op de wedstrijd tegen FC Lisse, aanstaande zaterdag. ,,Ik sta nog steeds achter die uitspraken. Ik las overal dat het in het belang van de KNVB en in het belang van de topklasse was dat de wedstrijd snel uitgespeeld moest worden. Maar ik kon nergens het belang van G.V.V.V. vinden. Dit zijn theorieregeltjes. Elke praktijkjongen weet dat je benadeeld wordt door deze beslissing. Daarom wilden wij en Kozakken Boys ook de wedstrijd uitspelen.”
 
,,De laatste twintig minuten hadden we controle over de wedstrijd -  daarvoor was Kozakken Boys wel een paar keer levensgevaarlijk - en was het wachten op een doelpunt voor ons”, vervolgt de hoofdtrainer. ,,Dat wil niet zeggen dat ik er honderd procent van uit was gegaan dat we daadwerkelijk gescoord zouden hebben. Laat ik het zo zeggen, de kans was groter dat we anderhalve week geleden gescoord zouden hebben, dan morgen. Omdat de spelers van Kozakken Boys morgen fitter zijn.”
 
,,We hebben een punt in de tas als we bij de les blijven."
 
'Geen moment verslappen'
Spelers moed inspreken voor een wedstrijd die hoogstens een kwartier duurt, daar moet De Wolf niet aan denken. ,,Als ik de spelers voor deze wedstrijd moet oppeppen, dan blijf ik liever thuis. We zijn het hele seizoen bezig met de zevende plaats en kunnen geen moment verslappen. Het zou kwalijk zijn om de spelers juist nu te motiveren.”
 
‘Niet als een kip zonder kop aanvallen’
Voordeel voor de Veenendaalse topklasser is dat Kozakken Boys met tien spelers aan de aftrap verschijnt, omdat aanvaller Madjer Lukoki eerder met een rode kaart moest inrukken. ,,Maar het nadeel is dat een fris en fruitig Kozakken Boys alles of niets gaat spelen om de drie punten te pakken, omdat ze op vier punten kunnen komen van koploper Katwijk. We gaan er alles aan doen om in die elf minuten te laten zien waar we de laatste 25 minuten mee bezig waren, namelijk kansen creëren. En hopelijk een doelpunt maken." 
 
,,We hebben een punt in de tas als we bij de les blijven, maar we moeten niet als een kip zonder kop aanvallen waardoor we straks misschien wel met lege handen staan. Dan worden we dubbel gestraft. Of de wedstrijd van morgen na één doelpunt beslist is? Daar ga ik wel van uit. Degene die scoort, die verdedigt de voorsprong met man en macht en wint. Het lijkt me sterk dat er meerdere goals vallen. Als je dat de 83 minuten daarvoor al niet deed... Voetbal is desondanks onvoorspelbaar. Daarom is het ook zo leuk”, besluit de oefenmeester.
 
Het restant van de wedstrijd, die om 20.30 uur in beweging wordt gebracht onder leiding van arbiter Ron Karremans, is via het Twitter-account van @GVVV live te volgen.
 
Tekst: Jeroen van Barneveld
Fotografie: Dick Gijsbertsen