‘Moeten ons niet gek laten maken’

25 augustus 2015
Voor Wouter Bonke (30) is WKE geen onbekende. De centrale verdediger speelde in het shirt van Be Quick 1887 geregeld tegen de huidig zondagtopklasser uit Emmen en weet wat G.V.V.V. woensdag te wachten staat.
 
Loyaal en hondstrouw passen bij de persoon en voetballer Bonke. Sympathiek buiten de lijnen, in het veld een solide verdediger die zijn mannetje wel staat. Niet de grootste en zeker niet de bonkigste speler in de Topklasse. Bonke lost het voetballend op en moet het hebben van zijn spelinzicht. 
 
Dat doet hij al vanaf 2011 bij G.V.V.V., toen hij besloot Gronitas in te ruilen voor een avontuur bij de zaterdagtopklasser. Sindsdien miste de Utrechter maar twee competitiewedstrijden in dienst van de Veenendalers, zonder ook maar echt op te vallen. ,,Ik ben nooit een speler geweest die echt opvalt. Gelukkig maar. Een verdediger die wel opvalt zal waarschijnlijk veel gele en rode kaarten pakken. Ik ben meer een speler die de controle houdt.”
 
Wouter Bonke wil  tijdens het duel met Katwijk een vrije trap snel nemen.
 
Toch was de 30-jarige rechtspoot zaterdag onderwerp van gesprek, toen hij zijn directe tegenstander Donny van Oijen in de slotfase van het duel met Katwijk een zet in de rug gaf en zo een strafschop veroorzaakte. Geen actie die je zou verwachten van een verdediger als Bonke. ,,Het was geen black-out. In de zestienmeter ben je altijd aan het duwen en heb je contact met je tegenstander. Dat gebeurt altijd. Ik vond mijn actie zwaar bestraft, maar het was zeker niet slim. Ik geef hem (de scheidsrechter, red.) de aanleiding om een strafschop te geven.”
 
Robbert Susan liet het kansje niet onbenut en zette vanaf elf meter de 1-1 op het bord, nadat Adnan Alisic eerder voor de openingstreffer zorgde. G.V.V.V. liet het spel over aan de promovendus en loerde vanuit een strakke organisatie op de counter. ,,We hebben met de snelheid van Olivier (Pilon, red.) een nieuw wapen”, aldus Bonke. ,,We kunnen vanuit de organisatie hem met een lange bal bedienen. Daardoor hebben we een breed scala aan keuzes en zijn we iets minder voorspelbaar als voorgaande jaren. Daar moeten we nu gebruik van maken.”
 
Of dat nieuwe strijdplan ook mogelijk is in het bekerduel met WKE woensdag, weet Bonke niet, ondanks dat de zondagtopklasser geen onbekende is voor de centrale verdediger. ,,Ik heb in mijn tijd bij Be Quick regelmatig tegen ze gespeeld. Uit het team van nu ken ik een enkeling. Het gaat er altijd hard op, maar we moeten ons niet gek laten maken. We beseffen ons goed wat er op het spel staat. Vooral met de mogelijke thuiswedstrijd tegen FC Den Bosch in het achterhoofd.”
 
Tekst: Jeroen van Barneveld
Fotografie: Dick Gijsbertsen