Adnan Alisic went aan leven als semi-prof

28 oktober 2015
De vaders en moeders op het schoolplein in Rotterdam weten inmiddels wie hij is. Adnan Alisic (31) is een bekende onder de wachtende ouders die in de middaguren op hun kinderen wachten. Natuurlijk werd hij al snel herkend als (oud-)profvoetballer, maar op het Rotterdamse schoolplein is hij gewoon vader.
 
Dat was een jaar geleden nog wel anders. Want toen de schoolbel in Rotterdam loeide, stond vader Alisic op het trainingsveld van FC Dordrecht, de eerstedivisionist aan de Krommendijk. Jaar in jaar uit was dat het geval. Totdat vorig seizoen zijn contract niet meer werd verlengd. Hij koos eind juli voor de amateurs van G.V.V.V., waarmee een profbestaan werd ingeruild voor een leven als semi-prof.
 
Stap naar de amateurs
,,Ik had in de eerste twee maanden wel moeite met die overstap”, zegt Alisic in gesprek met GVVV.nl. ,,Ik ben bijvoorbeeld niet gewend om ’s avonds te trainen. Ik heb twaalf jaar lang in de ochtend of in de middag getraind. Dat is dus wel wat anders. Je zit soms de hele dag te wachten op een training. Natuurlijk doe ik wat dingen tussendoor. Ik breng de kinderen (zoon en dochter) naar school, naar zwemles en naar voetbal. Ook ben ik aan het kijken naar een baan in de sportwereld. Maar het is allemaal wel anders.”
 
Adnan Alisic kapt de bal af in de gewonnen wedstrijd tegen SVV Scheveningen.
 
,,Je traint natuurlijk ook minder. Bij een profclub heb je als je geblesseerd bent dagelijks begeleiding”, refereert Alisic aan zijn hamstringblessure in het begin van de seizoen. ,,Hersteltraining, massage, dat heb je bij de amateurs niet. Dat moet ik zelf meer regelen. Dat is ook weer anders. Maar het bevalt me wel hoor. Ik heb absoluut geen spijt van de stap naar de amateurs.”
 
Ook niet na de slechte resultaten in de eerste periode van de competitie? ,,Het is niet wat ik voor ogen had toen ik hier kwam. Ik had gedacht dat we er beter voor zouden staan in het begin. We hebben pech gehad met blessures, ook dat de trainer weg moest. Het is moeilijk om steeds met veranderingen om te gaan. Dat geldt niet alleen voor mij, ook voor het team.”
 
Nieuwe rol
Na wedstrijden als linksbuiten, centrale middenvelder en aanvallende middenvelder te hebben gespeeld, heeft Alisic onder nieuwbakken trainer John de Wolf een nieuwe rol toebedeeld gekregen. ,,Ik fungeer nu als aanspeelpunt in de spits”, verwijst de Rotterdammer naar de nieuwe 4-4-2 formatie tijdens het oefenduel met Jong FC Utrecht. 
 
,,Niet als dé pure spits dus. Ik moet de ballen afleggen op de rechts- en linkshalf, op de middenvelders en op Olivier Pilon die om mij heen speelt. Ik heb het nog niet eerder in deze rol gespeeld. Wel tijdens een paar trainingen, maar niet in een wedstrijd. Maar ik denk wel dat ik het kan. Ik heb een goede techniek. Als ik een bal ingespeeld krijg, kan ik die vasthouden en kaatsen.”
 
 
Alisic jr.
Wie dat ook aardig kan, is Alisic junior. De zevenjarige voetbalt bij het Rotterdamse LMO en lijkt het talent van zijn vader geërfd te hebben. ,,Het zit er al wel in. Je kan zien dat hij een aardig balletje kan trappen. Ik zie mezelf in hem als voetballer. Dat is schitterend om te zien. Hij neemt elke dag een bal mee naar school en gaat in de pauzes op het plein voetballen. Hij gaat de kant van zijn vader op.”
 
Tekst: Jeroen van Barneveld
Fotografie: Dick Gijsbertsen