Bonke heeft vertrouwde stek weer terug

22 april 2016
Hij werd van vertrouwde basisklant wisselspeler, moest in januari eigenlijk vertrekken, totdat trainer John de Wolf zich drie maanden later inspande voor een langer verblijf. Nu is Wouter Bonke (31) weer terug op zijn vertrouwde plaats, centraal achterin. Het is een seizoen van uitersten voor de fysiotherapeut van beroep. ,,Ik heb nooit gedacht om er met de pet naar te gooien.”
 
Na weken bankzitten heeft Bonke zijn vertrouwde stek weer terug in het hart van de verdediging. Ook toen trainer John de Wolf twee weken geleden tegen Kozakken Boys over alle centrumverdedigers beschikte, kreeg de 31-jarige Utrechter de voorkeur boven Laurens van der Voort, die eerder nog de geschorste rechtsback Rodny Hofman verving. Hard werken loont, zo wil de oefenmeester naar zijn ploeg uitstralen. 
 
Want Bonke verloor na een desastreus optreden bij Spakenburg (5-1 nederlaag, red.) in november zijn basisplaats, maar knokte zich op de trainingen en tijdens invalbeurten terug in de equipe van de Veenendaalse topklasser. Tegen zowel Spakenburg als DVS’33, Capelle en Kozakken Boys, de laatste vier duels van de blauwen, maakte hij de hele wedstrijd vol. ,,Dat is natuurlijk lekker. Het past misschien wel in mijn seizoen dat de laatste maanden een positieve wending heeft gekregen.”
 
Bonke: ,,Ik heb nooit gedacht om er met de pet naar te gooien, want zo zit ik gewoonweg niet in elkaar."
 
‘Beste beentje voorgezet’
,,Die wedstrijd bij Spakenburg was natuurlijk een dieptepunt”, blikt Bonke terug op die wedstrijd afgelopen najaar. ,,Toen ik daarop mijn basisplaats verloor, heb ik altijd mijn beste beentje voorgezet en hard geknokt. Ook toen ik geen nieuw contract kreeg. Ik heb nooit gedacht om er met de pet naar te gooien, want zo zit ik gewoonweg niet in elkaar. Ik zit al vijf jaar bij G.V.V.V. Dan raak je ook gehecht aan de club, de mensen eromheen. En stel dat de club door mijn gedrag niet bij de eerste zeven zou komen? Dat zou ik niet over mijn hart kunnen verkrijgen. Ik heb het van me af kunnen zetten en ben hard blijven werken.”
 
Het leverde Bonke, nadat zijn contract in januari niet verlengd werd, in maart een nieuwe verbintenis op. Hij vormt samen met Johan Jansen, Rodny Hofman, Bart Hulsbos, Taoufik Adnane, Roy Terschegget, Martin van Eck, Wilco den Hartog, Dennis van Meegdenburg en Simon Brouwer de kern van het team dat al bijna vijf seizoenen liefde en leed met elkaar deelt. In de strijd om een plaats bij de eerste zeven kunnen ze op elkaar rekenen, verzekert Bonke.
 
,,We gaan vol door het vuur voor elkaar, helemaal nu we de Tweede Divisie willen bereiken."
 
Hecht team
,,We gaan vol door het vuur voor elkaar, helemaal nu we de Tweede Divisie willen bereiken. Daarvoor is een hecht team belangrijk”, stelt hij. ,,Maar tegelijkertijd durven we elkaar ook de waarheid te vertellen, kritisch zijn naar elkaar. We denken er echt niet te gemakkelijk over. Het is ook niet zo dat je zomaar in de basis staat. De concurrentie is sterk.”
 
Over de strijd met Rijnsburgse Boys voor een plaats bij de eerste zeven is Bonke duidelijk. ,,Als we vier keer winnen, zijn we er. Zo simpel is het eigenlijk. We hebben alles in eigen hand, maar zo zal Rijnsburgse Boys er ook over denken. De wedstrijd tegen FC Lisse is belangrijk, zoals elk duel vanaf nu, maar niet van cruciaal belang dat we door een nederlaag uitgeschakeld zijn. De strijd is dan nog lang niet gestreden, omdat we op de laatste speeldag nog thuis tegen Rijnsburgse Boys spelen. Maar zo spannend wil ik het niet maken. Hoe sneller we dat ticket bemachtigen, hoe beter.”
 
Tekst: Jeroen van Barneveld
Fotografie: Dick Gijsbertsen