Brouwer: ‘Verstand voert de boventoon tijdens revalidatie’

18 november 2015
Simon Brouwer (30) is op de weg terug van een ernstige knieblessure die hem sinds halverwege september aan de kant houdt. De werklustige aanvoerder van G.V.V.V. wil héél graag, maar gebruikt zijn verstand tijdens de revalidatieperiode die tot de winterstop duurt.
 
Dinsdagavond. Een ouderwetse herfstwind raast over het hoofdveld van de Veenendaalse topklasser. Ballen, tassen en pionnen vliegen van hot naar her. Tussen alle stormwinden door werkt de A-selectie een pittige loopoefening af, waar sinds kort ook Simon Brouwer aan kan meedoen. De middenvelder mag weer, na wekenlang letterlijk in de schaduw van het eerste elftal te hebben gestaan.
 
Want dat was bijna anderhalve maand het beeld tijdens een midweekse training van de blauw-witte formatie. Simon Brouwer, herstellende van een ingescheurde knieband, en diens lotgenoten werkten samen met verzorger Jan van Pommeren en fysiotherapeut Sander van de Hoef aan hun herstel in een uithoek van het kunstgrasveld. Nog geen twintig meter verder stoomde de rest van de groep zich klaar voor de volgende tegenstander in de competitie. Zó dichtbij, maar ook zó ver weg.
 
Simon Brouwer vorig seizoen in actie tegen Excelsior Maassluis (1-0).
 
Dat is inmiddels verleden tijd. Brouwer doet mee aan het merendeel van de oefeningen en zegt zelf geen pijn meer te voelen. ,,Dat is wel lekker, ja. Ik mag zelf bepalen welke oefeningen ik uitvoer. Als ik mijn knie tijdens een oefening moet forceren, sla ik die over. Samen met Sander van de Hoef en Jan van Pommeren bekijken we week voor week wat ik wel en niet kan doen. Tot nu toe gaat het naar wens.”
 
Shockwavetherapie
Brouwer krijgt buiten het veld onder meer shockwavetherapie, een behandeling waarbij de pijn zonder geneesmiddelen of chirurgie wordt bestreden. ,,Ik krijg schokken op de binnenband van mijn knie. Het doel is om het kapotte weefsel sneller te laten herstellen. Dat hebben we tot nu toe drie keer gedaan. Als de echo van volgende week laat zien dat het weefsel goed genezen is, kunnen we daar rustig op voortborduren.”
 
De nummer 10 beseft desondanks dat hij nog een lang weg heeft te gaan. ,,Ik weet dat de revalidatie lang duurt. De winterstop zie ik steeds dichterbij komen, maar dat maakt het niet minder lastig. Het is een kwestie van geduld hebben, zeker ook nu het team nog weinig resultaat heeft geboekt. Dan wil je er bij zijn, belangrijk zijn voor je team. Dat lukt nu gewoon niet.”
 
Winterstop
De aanvoerder pint zich vast op de winterstop, waarin hij zijn rentree wil maken. Tot die tijd gaat hij zijn geblesseerde linkerknie niet forceren. ,,Het kan straks ook zo maar fout gaan, dus is het belangrijk om naar je lichaam te luisteren. Het verstand voert bij mij de boventoon. Tot aan de winterstop focus ik me volledig op de revalidatie. Daarna wil ik weer topfit zijn.”
 
 
Tekst: Jeroen van Barneveld
Fotografie: Dick Gijsbertsen