De Leeuw: ‘Komende twee wedstrijden cruciaal’

9 december 2015
Na een even onnodige als onverdiende nederlaag tegen Kozakken Boys (1-2) bereidt G.V.V.V. zich voor op de duels met FC Lisse (zaterdag) en ONS Sneek (19 december). Volgens middenvelder Danny de Leeuw zijn die wedstrijden cruciaal voor de Veenendaalse topklasser.
 
De ranglijst doet vermoeden dat G.V.V.V. al wekenlang niet speelt zoals in het verleden veel roem werd vergaard, maar afgelopen zaterdag tegen koploper Kozakken Boys waren de contouren van de succesformatie van twee jaar geleden in de eerste helft beetje bij beetje zichtbaar. Snel combinatievoetbal werd afgewisseld met veel werklust, alleen de beloning bleef wederom uit. De Veenendalers kwamen via Olivier Pilon al snel op een 1-0 voorsprong, die in de slotfase van het meer dan aantrekkelijke duel werd weggeven aan de landskampioen.
 
Zuur
,,We vergaten de 2-0 te maken in een goede eerste helft. We zetten Kozakken Boys goed vast op hun eigen helft en hadden de controle”, memoreert De Leeuw aan het duel van zaterdag. ,,Na rust werden ze een stuk dreigender en konden we het niet meer belopen, omdat iedereen een stapje achteruit deed. De ruimtes op het middenveld werden een stuk groter. Het was alleen extra zuur dat de winnende treffer in de slotfase viel.”
 
Kansen missen
,,Het is eigen hetzelfde verhaal als tegen Capelle”, vervolgt de Utrechter. ,,We missen te veel kansen, waardoor we de tegenstander in leven laten. Hoe dat komt? Dat is natuurlijk een stukje kwaliteit, maar we hebben ook veel pech gehad. Vorig seizoen wonnen we met 5-0 van Kozakken Boys, omdat we vijf kansen wisten om te zetten in vijf doelpunten.”
 
Stanley Husen (l) en Juriën Gaari (r) van Kozakken Boys kijken toe hoe Danny de Leeuw zijn actie inzet.
 
Linkshalf
De Leeuw staat de laatste weken op zijn geliefde linkshalfpositie geposteerd. Daar maakt hij zijn bekende kap- en draaiacties, knap voor iemand met zo’n lange gestalte als De Leeuw. Het is het handelsmerk van de middenvelder. ,,Ik vind het wel lekker om die acties te maken. Op de linkshalf kan ik daar optimaal gebruik van maken.” 
 
Cruciaal
Met FC Lisse (uit) en ONS Sneek (thuis) op het programma is de missie voor de ploeg van trainer John de Wolf evident: zes punten. ,,De komende twee wedstrijden zijn cruciaal voor ons. De enige manier om nog enigszins positief de winterstop in te gaan, is door beide duels te winnen. Laten we hopen dat we zaterdag wel de goals maken. Dat voetbalt een stuk makkelijker.”
 
Tekst: Jeroen van Barneveld
Fotografie: Dick Gijsbertsen