Dit zijn de tegenstanders in de Tweede Divisie

23 mei 2016
Het Brabantse UNA plaatste zich zondag in navolging van zeventien andere clubs voor de nieuw te vormen Tweede Divisie. Voor het eerst sinds mensenheugenis spelen zaterdag- en zondagamateurclubs in één competitie tegen elkaar, promotie naar de Eerste Divisie is vanaf nu een verplichting. Maar wie zijn in die nieuwe competitie de tegenstanders van G.V.V.V.? Een overzicht.
 
AFC – De roemrijke zondagclub uit Amsterdam presteerde dit seizoen met een zesde plaats op de eindrangschikking niet zoals het in de zomer voor ogen had, maar de roodhemden kunnen natuurlijk niet ontbreken in het rijtje Tweede Divisie-clubs. Met ruim tweeduizend leden en jeugdteams die zich wekelijks meten met de nationale top is AFC een club die één en al voetbal ademt en past op het hoogste amateurniveau. En ook geen onbekende voor G.V.V.V. In 2012 bereikten de Veenendalers ten koste van AFC de volgende ronde van de districtsbeker, dankzij een doelpunt van huidig aanvoerder Roy Terschegget.
 
Jong AZ – De beloften van de eredivisionist uit Alkmaar liepen in de slotfase van de beloftencompetitie ‘promotie’ naar de Jupiler League mis. Niet getreurd. In de duels met Jong AZ kunnen de toeschouwers misschien wel een voorproefje nemen op de grootste talenten uit de fabriek van een club die spelers op relatief jonge leeftijd een kans durven te geven. Oud-prof Denny Landzaat en Martin Haar zwaaien de scepter bij Jong AZ. 
 
BVV Barendrecht – Onder de bezielende leiding van trainer Adrie Poldervaart bereikten de Bongerdbewoners tamelijk eenvoudig het nieuwe walhalla voor topamateurclubs. Met een vermenging van technisch vernuft en fysieke kracht kunnen de Barendrechters hoge ogen gooien. Dat heeft G.V.V.V. dit seizoen wel ondervonden.
 
Excelsior Maassluis – Het Leicester City van het amateurvoetbal. Behoedde onze coach John de Wolf de tricolores vorig jaar nog op miraculeuze wijze van degradatie, dit seizoen ontstond er een nog groter sprookje aan de Lavendelstraat. Oerdegelijk, maar met ook met de nodige souplesse van Ahmad Mendes Moreira bewandelde de equipe van trainer Jeroen Rijsdijk de weg naar de eeuwige roem van het kampioenschap. En komend weekend lonkt ook nog het Algehele Amateurkampioenschap voor Excelsior Maassluis. Genoeg stof tot schrijven voor de geschiedschrijvers in Maassluis.
 
 
HHC Hardenberg – Het schoolvoorbeeld van een club waar alles uitstekend geregeld is. Zowel het complex als de clubcultuur is iets om jaloers op te zijn. Kwam dit seizoen één punt tekort voor een beslissingswedstrijd om de titel in de zaterdagtopklasse, maar eens komt er een dag dat ook HHC met de schaal in handen staat.
 
Katwijk – De club die jaarlijks om de prijzen speelt. Het was daarom ook niet zo gek dat Katwijk zich als eerste topklassevereniging plaatste voor de Tweede Divisie. Met een meer dan uitgebalanceerde selectie, een trainer (Dick Schreuder) die wel van wanten weet en een trouwe supportersschare, zijn bij de kustbewoners alle ingrediënten aanwezig om hoge ogen te gooien in de Tweede Divisie.
 
Koninklijke HFC – Traditie voert de boventoon bij de oudste voetbalvereniging van Nederland, opgericht in 1879. Spelers en bedrijven die zich aan willen sluiten, moeten eerst door een ballotage. Krachttermen horen er absoluut niet thuis. Een echte herenclub, met duidelijke normen en waarden. Heren die ook nog eens goed kunnen voetballen, blijkt uit de derde plaats in de zondagtopklasse dit seizoen.
 
Kozakken Boys – De Werkendammers zijn door de jaren heen een begrip in de top van het amateurvoetbal geworden. Gelegen in het nietige Werkendam, onder de rook van Gorinchem, maar aan voetbal zeker geen gebrek. Met topspits Raily Ignacio, die overkomt van Rijnsburgse Boys, in de gelederen een ploeg waar ook dit jaar rekening mee gehouden moet worden.
 
FC Lienden – Over nietig gesproken. Het dorp Lienden telt nog geen zesduizend inwoners, maar heeft door de voetbalsuccessen van de plaatselijke FC veel bekendheid in het hele land geworven. KNVB-voorman Michael van Praag keek vorig jaar zijn ogen uit toen hij voor het uitreiken van de kampioensschaal in het Betuwse dorp neerstreek. Geen grote parkeerplaatsen, luxe businesseats of kasten van tribunes. Nee, gewoon normaal. Tot komend seizoen de vaste sparringpartner van G.V.V.V. in de zomerse voorbereiding. Die oefenwedstrijden trokken al veel publiek, dus wie weet wat FC Lienden en G.V.V.V. straks wel niet te wachten staan.
 
 
SV Spakenburg – SV Spakenburg gaat dan wel de boeken in als de beste topklasser aller tijden, dit seizoen heeft de ploeg uit het vissersdorp die status nimmer waar kunnen maken. Uitstekend aan het seizoen begonnen, maar na de winterstop was de ploeg zichzelf niet meer, resulterend in de meest ontluisterende nederlagen. De druk van heel het dorp rust op de schouders van nieuwbakken trainer Hans van de Haar (FC Lienden), die over een selectie beschikt om je vingers bij af te likken, met Olivier Pilon en Tom Oostinjen als oud-G.V.V.V.’ers.
 
Jong Sparta Rotterdam – Voor trainer John de Wolf geen onbekende tegenstander. De Leidenaar was jarenlang assistent-trainer bij de Kasteelclub en weet dus hoe de hazen lopen op Spangen. De Rotterdammers deden het hele seizoen mee om de bovenste plaatsen in de beloftencompetitie en sleepten begin mei het felbegeerde ticket voor de Tweede Divisie in de wacht. 
 
TEC Tiel – Een groeibriljant die vanaf 2014 ieder jaar een stap hogerop wist te maken. Vierde de Tielse voetbalclub twee jaar geleden nog het kampioenschap in de eerste klasse, dit jaar lonkte zelfs de titel in de zondagtopklasse. FC Lienden stak daar een stokje voor, maar de ambities van de Tielse Eendracht Combinatie laten in ieder geval niet te wensen over.
 
De Treffers – Naast Achilles’29 de tweede reus in voetbalminnend Groesbeek. De resultaten blijven altijd achter bij de zomerse verwachtingen op Sportpark Zuid, waar jarenlang wordt gesnakt naar een prijs die er toe doet. Komen de supporters komend seizoen wel aan hun trekken? G.V.V.V. heet in ieder geval al wat dosis voorkennis, aangezien de rood-zwarten jarenlang als vaste oefenpartner dienden in de zomerse voorbereiding.
 
 
Jong FC Twente – De vraag rijst of FC Twente ook door de huidige perikelen volgend seizoen met een beloftenteam in de Tweede Divisie te bewonderen is. Mochten de Tukkers een langer leven beschoren zijn, vrijdag dient het kort geding tegen de KNVB, dan is natuurlijk vraag twee of er genoeg budget is om een heel seizoen lang een tweede elftal te onderhouden.
 
UNA – De laatste club die zich schaarde in dit rijtje. Voetbalvereniging Uitspanning Na Arbeid uit het Brabantse Veldhoven presteerde twee seizoenen lang fantastisch met twee tweede plaatsen als uitspringende eindresultaten. Dit seizoen mocht het al blij zijn de Tweede Divisie bereikt te hebben. In een beslissingswedstrijd om promotie naar de nieuwe voetbalcompetitie tegen HSC’21 trokken de geelzwarten aan het langste eind: 1-0. 
 
Jong Vitesse – De grote talenten uit de Vallei zijn vaak een prooi voor de Arnhemmers. Daar kunnen Taoufik Adnane, Martin van Eck en Wilco den Hartog ook over meepraten. Het drietal speelde een of meerdere seizoenen in het beloftenteam of de jeugdopleiding van Vitesse, maar tot een doorbraak kwam het jammerlijk genoeg niet. Jong Vitesse stelde al vrij snel de instroming naar de Tweede Divisie zeker en heeft komend seizoen met Theo Janssen als assistent-trainer een ware publiekstrekker in huis. 
 
VVSB – Wie kent de bekerhelden uit Noordwijkerhout nou niet? Maikey Parami, matchwinner door het winnende doelpunt in de kwartfinale van de KNVB beker tegen FC Den Bosch, werd na de sensationele 2-3 zege in De Vliert gevraagd wat hij de volgende ochtend zou doen. ‘Stage lopen, bij de Hema’, luidde het enthousiaste commentaar van de aanvaller. Parami kon wekenlang niet onverstoord over straat. En wie leefde niet mee met Peet van der Sloot, die zijn voetbalschoenen vergat voor de halve finale tegen FC Utrecht? 
 
Daarvoor belegde Voetbal Vereniging Sint Bavo al een persconferentie in het clubhuis om aan alle mediaverzoeken te kunnen voldoen. De club was op de kaart gezet. De paars-gelen presteerden ook in de competitie naar wens met een vierde plaats op de ranglijst. Een herhaling van zetten is natuurlijk onmogelijk, maar wat zou het mooi zijn als een amateurclub het succes van VVSB nog eens dunnetjes over zou kunnen doen. 
 
Tekst: Jeroen van Barneveld
Fotografie: Dick Gijsbertsen