Erik Assink en G.V.V.V. uit elkaar [Update]

7 oktober 2015

Tegenvallende resultaten kosten trainer, die Veenendalers naar succes leidde, de kop.
 

VEENENDAAL - Erik Assink is in zijn zesde seizoen bij G.V.V.V. gisteren voortijdig gestrand. Uit de eerste zeven duels van de competitie behaalde hij met zijn spelers slechts zes punten en belandde daardoor, na de 2-1 nederlaag van zaterdag bij Excelsior Maassluis, op een gedeeld voorlaatste plaats.
 

Meldde het bestuur maandagmorgen nog dat er geen sprake was van een crisis, later in de middag werd er met Assink wel degelijk twee en half uur gesproken op een geheime locatie.
Assink verscheen niet meer bij G.V.V.V. en assistent Jan Diepeveen kreeg op het laatste moment te horen dat hij de groep moest trainen. Er volgde later op de avond een gesprek met de spelersraad, waarna De Boer verkondigde dat er dinsdag (gisteren) verder overleg zou zijn over het wel of niet aanblijven van de trainer. Beide partijen wilden zich verder beraden.
 

De beslissing is dus negatief voor Assink uitgevallen. Daarmee is een einde gekomen aan de successtory van de coach bij G.V.V.V. die begon in het seizoen 2010/2011.
G.V.V.V. werd onder Assink kampioen van de hoofdklasse en veroverde daarmee een plek in het Walhalla van het amateurvoetbal: de topklasse.
Een vijfde, derde en een gedeelde eerste plek met Spakenburg waren daarna resultaten om op terug te kijken. Vorig seizoen kwam de klad er in en eindigde G.V.V.V. op een ietwat teleurstellende zesde plek.
Tussendoor schreef Assink met G.V.V.V. historie door steeds door te dringen in het landelijke bekertoernooi en daarin klinkende overwinningen te behalen bij Excelsior Rotterdam en Sparta Rotterdam. Ook de thuiswedstrijden tegen FC Groningen en ADO Den Haag spraken tot de verbeelding.
 

"Dat die resultaten geen garantie voor de toekomst boden, wist ik ook wel", vertelde Assink gisteren.
"Deze competitie dachten we met een op papier sterker elftal beter voor de dag te komen dan vorig seizoen. Maar het blessureleed sloeg genadeloos toe en de kwaliteit van bepaalde nieuwkomers was niet wat er van verwacht werd. Als dan ook nog spelers van de oude garde in de malaise beginnen te delen, wordt het een moeilijk verhaal", benadrukte de coach.
"Ik kon het bestuur geen garantie geven dat ik met de spelers, die ik op dit moment beschikbaar heb, wel even een aantal wedstrijden achter elkaar zou winnen. En ik wilde niet van week tot week op de resultaten beoordeeld worden. Dat is geen basis om op te werken. Verder was ik ook niet van plan om mijn speelwijze rigoureus om te gooien."
 

"Er is ook naar de meningen van de spelers gevraagd. Blijkbaar was een aantal op mij uitgekeken, een ander deel wilde wel degelijk met me verder. Maar het bestuur meende dat het met de chemie tussen de spelers en mij niet meer goed zat en heeft op die basis gemeend mij te moeten ontslaan. Jammer en kort door de bocht, naar mijn mening."
"Er waren nog 23 wedstrijden te gaan, dus nog punten genoeg te halen met een fit en wel gemotiveerd elftal", beëindigde Assink zijn betoog.Bestuur zag geen uitweg meer

VEENENDAAL - De laatste twee duels zijn Erik Assink fataal geworden. Dat kan worden opgemaakt uit de verklaring die het bestuur van G.V.V.V. gisteravond uitgaf naar aanleiding van het ontslag van de trainer.
 

"Thuis tegen SteDoCo was slecht, maar zaterdag bij Excelsior Maassluis was het spel helemaal niet om aan te zien. We zagen dat er geen enkele samenhang meer tussen de spelers was en dat het niveau waarop G.V.V.V. presteerde ver beneden het peil was dat we gewend waren van het team", voerde Loek Budding, bestuurslid technische zaken van de topklasser als één van de redenen van het ontslag aan.
Hij benadrukte verder dat het bestuur geen enkele aanwijzing had dat de chemie tussen trainer en groep weer zou verbeteren. "Daarom restte ons niets anders dan afscheid van Assink te nemen. Met hoeveel pijn in het hart we dat ook doen. Want hij heeft ons wel de grootste successen uit de historie van G.V.V.V. gebracht."
 

Op de vraag of het niet erg kort door de bocht was om Assink al na zeven duels te ontslaan, antwoordde Budding: "Daar hebben we natuurlijk over nagedacht. We weten dat er allerlei redenen aan te wijzen zijn, die van invloed zijn geweest op de slechte resultaten. Die hebben we ook meegenomen in onze besluitvorming. Maar we kregen ook signalen dat er geen eenheid in de groep meer was ten opzichte van Assink. Dat de meningen over de aanpak verdeeld waren. Dus moest er iets gebeuren."

Budding gaf toe dat er geen enkele zekerheid is dat een andere trainer de zaak wel weer op de rails kan krijgen, waardoor de beoogde promotie naar de landelijke klasse afgedwongen kan worden.
"Die was er met Assink niet en met een ander ook niet. Maar we gaan op zoek naar een geschikte opvolger voor Assink. Die moet er zo snel mogelijk komen. Tot die tijd zal de rest van de technische staf verantwoordelijk zijn", liet Budding weten.
 

Jan Diepeveen, de assistent van Assink, is daarbij de hoofdverantwoordelijke. Hij traint en coacht de A-selectie voorlopig.
 

Terschegget is onaangenaam verrast door ontslag Assink
 

VEENENDAAL - Roy Terschegget is niet blij met het gedwongen vertrek van trainer Erik Assink bij G.V.V.V.
 

De huidige aanvoerder van de Veenendaalse topklasser (eerste aanvoerder Simon Brouwer is ernstig geblesseerd) was nog graag doorgegaan met de coach.
"Ik praat alleen voor mezelf en heb ook aan het bestuur laten weten, dat ik best met de trainer verder wilde. Dat de slechte resultaten niet alleen op zijn bordje neergelegd kunnen worden, maar dat we er met z'n allen verantwoordelijk voor zijn."
"Wie zegt me dat we het met een andere trainer beter zullen doen", luidde gisteravond het commentaar van Terschegget, nadat de selectie door het bestuur over het ontslag van Assink was ingelicht.

 

Door: Eit Hendriks
Foto: Herman Stöver