Geen districtsbeker meer voor topamateurclubs

14 januari 2016

ZEIST - De beste clubs in het amateurvoetbal doen vanaf komend seizoen niet meer mee in het toernooi om de districtsbeker. De KNVB heeft bepaald dat deze teams, net als de profclubs uit de eredivisie en eerste divisie, alleen nog in het nationale bekertoernooi uitkomen.
 

De voetbalbond heeft dit besluit genomen vanwege de volle speelkalender van de topamateurs. Teams die straks actief zijn in de tweede divisie of in een van de twee topklassen spelen volgend jaar 34 competitiewedstrijden, vier meer dan dit seizoen in de topklasse. Alle ploegen uit de nieuw in te voeren tweede divisie en de beide topklassen zijn straks automatisch geplaatst voor de voorronde van de KNVB-beker.
 

Doordat er meer teams zijn ingeschreven voor de KNVB-beker, komt er volgend seizoen een extra voorronde. Deze zogenaamde kwalificatiefase wordt gespeeld op woensdag 17 augustus. Een week later staat de eerste ronde al op het programma. De profclubs stromen pas in de tweede ronde in.
 

Komend jaar is daarvoor een tussenperiode. In 2016-2017 zullen er achttien extra clubs uit het amateurvoetbal meedoen aan de KNVB Beker. Wel zullen flink wat clubs twee rondes moeten overleven om mogelijk tegen een profclub aan te treden.
 

Voorronde
De halve finalisten van de districtsbeker moeten beginnen in de voorronde, net zoals de winnaars van de nacompetitie in de Hoofdklasse en twee clubs uit de Topklasse van dit seizoen. In principe zal dit de nummer veertien van zowel de Topklasse Zaterdag als Topklasse Zondag zijn. De twee kampioenen en drie periodewinnaars stromen direct in de tweede ronde in. De negen daaropvolgende clubs schuiven in de eerste ronde binnen. De eerste ronde is gevuld met daarnaast de achttien winnaars uit de voorronde en de zes kampioenen van de Hoofdklasse. De 35 clubs uit de Jupiler League en Eredivisie komen de tweede ronde binnen.

Bronnen: De Gelderlander en www.topklasser.nl