Nog vier hordes naar de heilige graal

21 april 2016
Rijnsburgse Boys en G.V.V.V. zijn in een hevige strijd verwikkeld om de zevende plaats, de heilige graal dit seizoen in de topklasse. De Uien en De Blauwen verzamelden met nog vier speelronden in het verschiet allebei 38 punten, al hebben de Veenendalers een beter doelgemiddelde. Eén misstap kan dodelijk zijn. 
 
Valt de beslissing op 14 mei, als G.V.V.V. in eigen huis de regelrechte confrontatie aangaat met Rijnsburgse Boys? Of is het pleit dan al beslecht voor een de grootmachten in het zaterdagse amateurvoetbal? Analytici, kenners en supporters nemen de programma’s van de teams onder de loep. Het laatste seizoen van de traditionele topklasse wordt van een passende apotheose voorzien.
 
Op liefst drie fronten wordt er nog gestreden in de hoogste zaterdagamateurklasse van het land. Katwijk en Excelsior Maassluis, verrassend en fabelachtig tegelijk, maken uit wie de schaal in de wacht sleept. ONS Sneek, SteDoCo, Scheveningen, FC Lisse en RVVH strijden in de laatste vier wedstrijden om lijfsbehoud. En daar komt het gevecht om die felbegeerde zevende plaats dus nog bij.
 
Beslissingswedstrijd
Rijnsburgse Boys en G.V.V.V. kijken al weken naar elkaars resultaten. Denken de Veenendalers even wat lucht te hebben ten opzichte van de concurrent uit de Bollenstreek, hijgen de Uien de blauw-witten toch weer in de nek. Met als gevolg een gedeelde zevende plaats na speelronde 26, na de remise van G.V.V.V. tegen Kozakken Boys afgelopen dinsdag (0-0), en de 5-3 zege van Rijnsburgse Boys op hekkensluiter RVVH vorige week. G.V.V.V., vanaf speelronde 18 al op plaats zeven, heeft dan wel een beter doelsaldo (+7 om -1), aan het einde van de rit tellen alleen de punten. Bij een gelijke eindstand moet een beslissingswedstrijd de doorslag geven.
 
Danny de Leeuw aan de bal. Rijnsburgers Jeroen Hessing en Roderick Gielisse kijken toe.
 
De ploegen van trainers John de Wolf en Niek Oosterlee hebben desondanks promotie in eigen hand, door die laatste zinderende wedstrijd op Panhuis. Echter, geen van beide teams wil het promotielot laten afhangen van die ene confrontatie op 14 mei. En dus wordt het kijken en vergelijken: wie heeft het beste programma van de twee?
 
Licht voordeel
De Veenendalers hebben misschien een licht voordeel, met een thuiswedstrijd tegen FC Lisse (23 april) en uitduels bij Katwijk (30 april) en IJsselmeervogels (7 mei). Rijnsburgse Boys reist nog naar de hoger geklasseerden Excelsior Maassluis (23 april) en SV Spakenburg (30 april). In eigen huis is Capelle op 7 mei de volgende horde die De Uien moeten nemen. De Slotbewoners zijn uitgespeeld dit seizoen, net als IJsselmeervogels en SV Spakenburg, dat zo goed als verzekerd is van de Tweede Divisie.
 
Een blik op de eerdere uitslagen deze jaargang geeft ook geen uitsluitsel. De blauw-witten wonnen van IJsselmeervogels (2-0) en FC Lisse (1-3), en deelden de punten met Katwijk (1-1) op de eerste speeldag. Rijnsburgse Boys trok op haar beurt weer aan het langste eind tegen SV Spakenburg (3-0) en Capelle (2-1). Aan de ontmoeting met Excelsior Maassluis werd een punt overgehouden: 0-0. Op basis van die uitslagen zouden Rijnsburgse Boys en G.V.V.V. met 45 punten het strijdtoneel op 14 mei betreden, zeven punten meer dan nu. Wie dan als winnaar uit de bus komt? Rijnsburgse Boys won op 5 september van vorig jaar met 4-1 van de Veenendalers. Maar een wijs man zei ooit: de resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst. Zeker in de topklasse niet.
 
 
Tekst: Jeroen van Barneveld
Fotografie: Dick Gijsbertsen en GVVV.nl