Nuchtere Arnhemmer heeft plezier terug in Veenendaal

28 augustus 2015
Na twee jaar als reserve bij Jong Vitesse en Telstar wilde Roy Talsma (20) eindelijk weer aan spelen toekomen. En niet onbelangrijker: het plezier in het voetbal terugkrijgen.
 
De Arnhemmer was het zat om constant onder een vergrootglas gelegd te worden. De druk, het overspannen gedoe. Het werkte als een rem op zijn carrière, die bij Vitesse tot zijn hoogtepunt moest komen. Talsma leek na zeven jaar de jeugdopleiding te hebben doorlopen klaar voor het eerste elftal, zat zelfs bij de vertegenwoordigende elftallen van de KNVB. Tot een groep investeerders de club overnam, een blik nieuwelingen opentrok en alle talenten uit eigen kweek aan de kant schoof. Uit alle windstreken van Europa werden spelers aangetrokken. De spits werd veroordeeld tot het beloftenelftal van de Arnhemmers en tekende vorig seizoen een contract bij Telstar, waar hij ook weinig aan spelen toe kwam.
 
‘Voel me goed bij deze selectie’
Nu is hij een maand in dienst van G.V.V.V., een overstap waar hij nog geen spijt van heeft gekregen. ,,Het is wel een hele omschakeling, dat merk je aan kleine dingetjes. Maar het is wel fijn, vergeleken met het profvoetbal. Het gaat er hier een stuk relaxer aan toe. Ik voel me ook goed bij deze selectie. We dollen veel met elkaar. Dat heb ik bij andere ploegen weinig meegemaakt. Ik heb dit wel nodig om het plezier in het voetbal terug te krijgen.”
 
Twee basisplaatsen (tegen Katwijk en WKE) helpen daarbij. Talsma stond beide keren in de spits, maar zijn rol was anders dan hij gewend was. In plaats van de afmaker was hij het aanspeelpunt. ,,Ik heb de liever de bal in de diepte, want dat is de snelste weg naar de goal. Dat wil je als spits. Maar ook in deze speelwijze heb ik een aandeel gehad, als rustpunt voorin.”
 
Roy Talsma tijdens het duel met het Elite Talent Team.
 
‘Er zit een stijgende lijn in’
Talsma mag dan niet de grootste zijn, zijn ijver is groot. Hardwerkend, sleurend in het centrum, tussen twee beren van centrale verdedigers, tegen Katwijk en WKE. ,,Ik heb daar geen moeite mee”, zegt de 20-jarige aanvaller. ,,Ik hoor dat wel vaker. Bij hoge boogballen ben ik misschien dan wel kansloos, maar als ik bal in de voeten krijg, kan ik mijn actie maken. Ik ben er ook nog niet. Ik heb twee jaar weinig gespeeld, maar voel me steeds fitter. Er zit een stijgende lijn in.”
 
Tegen ONS Sneek moet G.V.V.V. het spel maken, denkt ook de Arnhemmer. ,,ONS is kwalitatief een mindere ploeg, dus we gaan meer aan de bal komen dan tegen Katwijk. Je weet alleen nooit hoe het gaat lopen. Iedereen kan van iedereen winnen in de topklasse. Daar hamert de trainer ook op. We hebben woensdag een domper gehad, maar willen dat zaterdag koste wat het kost rechtzetten. Ongeslagen zijn geeft ook een lekker gevoel”, besluit de jonge Talsma.
 
Tekst: Jeroen van Barneveld
Fotografie: Dick Gijsbertsen