Nuchtere Pilon leeft voor zijn sport

9 september 2015
Na een kleine twee maanden moet Olivier Pilon (21) ruiterlijk toegeven dat een groot deel van zijn doelstellingen bij G.V.V.V. is behaald. De ambitieuze Amersfoorter baarde met zijn explosiviteit veel opzien, mede mogelijk door zijn ijver in het krachthonk.
 
Een kleine vijf minuten na de dinsdagtraining. De trappers van één van de twee hometrainers in het krachthonk van G.V.V.V. draaien hard door. Niet zo hard als Vuelta-ster Tom Dumoulin zou doen, maar Olivier Pilon gaat het redelijk af, al maken deze omwentelingen deel uit van het ‘uitfietsen’. Dat doet de buitenspeler na elke training en elke wedstrijd. Tien minuten lang, niet meer en niet minder. Met een shake vol proteïnen en koolhydraten in zijn hand.
 
Uitfietsen
,,Daar ben ik na mijn blessure mee begonnen”, antwoordt de pas 21-jarige rechtspoot, als gevraagd wordt sinds wanneer hij is gestart met het uitfietsen. Pilon stond bij SDC Putten vorig seizoen een half jaar aan de kant met een knieblessure. De kwetsuur ging hem niet in de koude kleren zitten. ,,Ik had moeite om me aan te passen aan het tempo. Door de blessure liep ik vaak bij de fysiotherapeut van SDC Putten. Dan praat je ook over herstel en voeding en ga je ’s avonds wat googelen. Kwamen we hier op uit. Het uitfietsen brengt me naar een hoger conditioneel niveau en het scheelt me tien procent in mijn herstel.”
 
Olivier Pilon aan de bal tijdens de oefenwedstrijd tegen Quick Boys.
 
De shake drinkt hij al wat langer. Goed voor zijn spieren, herstel en opbouw, zo zegt Pilon zelf. Als afgestudeerd sportdocent weet hij waar hij over praat. Sinds kort staat de Amersfoorter ook een paar uurtjes voor een middelbare schoolklas en is hij bezig met een LOI-cursus. Verder vult hij de dagen met oefeningen in de sportschool, en natuurlijk met het voetballen bij G.V.V.V., de vereniging die hem deze zomer overnam van SDC Putten.
 
‘Kan niet ontevreden zijn’
In Veenendaal gaat het hem vooralsnog goed af, ondanks dat de stap van de hoofdklasse naar de topklasse groot is. Pilon viel met zijn snelheid en dreiging op in de voorbereiding, en tijdens de eerste wedstrijden in de competitie. ,,Het tempo kan ik aan. Als aanvaller ben je afhankelijk van de aanvoer. Bij G.V.V.V. is het basisniveau hoog en wordt de bal op tijd ingespeeld. Tot nu toe pakt dat goed uit. Ik kan niet ontevreden zijn.”
 
Met een basisplaats en twee doelpunten in de competitie overtreft hij zijn eigen verwachtingen, al is hij nog altijd kritisch op zijn rendement. ,,Ik moet meer goals maken. De effectiviteit is te laag. Het gaat wel aardig, maar ik moet vaker één op één komen en de bal afmaken.”
 
‘Hoeven niet voor IJsselmeervogels onder te doen’
Zaterdag wacht na de nederlaag bij Rijnsburgse Boys (4-1) een nieuwe kans voor Pilon en zijn ploeg, als het altijd boeiende duel met koploper IJsselmeervogels op het programma staat. G.V.V.V. moet koste wat het kost punten pakken, om de aansluiting met de top zeven te houden. ,,We moeten uitgaan van eigen kracht en de ruimte achter de verdediging benutten”, zegt Pilon, terwijl hij zijn laatste omwentelingen op de hometrainer maakt. ,,De stand is enigszins geflatteerd. IJsselmeervogels is echt niet zo veel beter dan de ranglijst nu doet vermoeden. We hoeven absoluut niet voor ze onder te doen.”
 
Olivier Pilon scoorde zaterdag met een fraaie kopbal de 3-1 tegen Rijnsburgse Boys. 
 
Tekst: Jeroen van Barneveld
Fotografie: Dick Gijsbertsen