Onder De Wolf zijn randzaken passé

17 oktober 2015

Cultheld van Feyenoord hoopt zelfvertrouwen bij Veenendaalse topklasser snel te herstellen.
 

VEENENDAAL - Met John de Wolf (52) haalt G.V.V.V. een interim-trainer binnen die vooral bekend geworden is als voetballer van Feyenoord. Een speler, die onverzettelijkheid uitstraalde, nooit een duel uit de weg ging en maar één doel voor ogen had: winnen. Het hoe en waarom deed niet ter zake, alleen winst telde.

Mede op basis van die instelling kreeg De Wolf de voorkeur boven de twee andere kandidaten Michel Langerak en Jan Veldhuizen, die ook in beeld waren om de vorige week ontslagen Erik Assink op te volgen.

Foto: Dick Gijsbertsen

"Ik heb op de vacature gereageerd, omdat de club G.V.V.V. me aansprak. Ik heb me verdiept in het wel en wee van het team in de afgelopen jaren en daaruit kwam duidelijk naar voren dat er veel potentie in het elftal zit. Erik Assink heeft iets heel moois neergezet, waar, door omstandigheden, een beetje de klad in was gekomen. Helaas moeten dan vaak trainers vertrekken, maar zo gaat dat nu eenmaal in de voetballerij", luidt gistermorgen een eerste reactie van De Wolf.
 

"Voordat ik woensdag met de technische commissie van G.V.V.V. ging praten, heb ik alle competitiewedstrijden op de site teruggezien. Ook de interviews met staf en spelers. Daaruit heb ik een beeld gevormd en weet ik wat er zo'n beetje in de groep leeft. Met die bagage ga ik aan de slag om een draai te geven aan allerlei negatieve zaken. Het moet bij G.V.V.V. weer over voetbal gaan, niet over randzaken. Achterom kijken heeft geen zin, we moeten met z'n allen vooruit", benadrukt De Wolf.
 

Vorig seizoen was hij acht wedstrijden interim-coach bij Excelsior Maassluis en behoedde de club voor degradatie naar de hoofdklasse. "Ik heb toen aan de topklasse geroken en dat beviel me prima. Het is een mooie competitie, met veel no-nonsens clubs. Een beetje back tot he basics. Zo ben ik als voetballer opgegroeid bij FC Groningen, maar ook bij Feyenoord. Ik zie niet achter elke boom een vijand maar ben open en benaderbaar. Zo steek ik in elkaar."
 

Het is De Wolf ten voeten uit. Hij maakt er ook geen punt van dat Jan Diepeveen als assistent-trainer aanblijft. "Ik heb er alle begrip voor dat Jan in zijn functie blijft. Hij is een clubman, een cultuurbewaker. Dat vind ik prima. Ik had wel een eigen assistent kunnen meenemen, maar ik ben geen trainer in het betaalde voetbal, waarin dat gebruikelijk is. Nee, laat Jan mooi zijn ding doen. Daar heb ik ook baat bij."
 

Diepeveen zit vanmiddag, als G.V.V.V. in en tegen Scheveningen speelt, ook nog op de bank als eindverantwoordelijke. De Wolf kijkt toe als toeschouwer en staat maandag als trainer voor de groep. Dan kan hij gaan werken aan de doelstelling, die hij zich met G.V.V.V. heeft gesteld. "Samen met de spelers wil ik de eerste zeven bereiken en promoveren naar de tweede divisie."
 

Scheveningen - G.V.V.V. (14.30 uur, sportpark Houtrust, Scheveningen). G.V.V.V., geblesseerd: Simon Brouwer (knie).

Paspoort John de Wolf

♦ Geboren: 10 december 1962 in Schiedam.
♦ Clubs als voetballer: Sparta (1983-1985), FC Groningen (1985-1989), Feyenoord (1989-1994, Wolverhampton (1994-1996), VVV-Venlo (1996-1997), Hapoel Ashkelon (1997-1998), Helmond Sport (1998-2000) en Zwart-Wit'28 (2000).

Successen: Met Feyenoord won hij drie nationale bekers, de eerste editie van de Johan Cruijff Schaal, één landskampioenschap en haalde hij de halve finale van de Europacup II 1991/92.

♦ De Wolf speelde zes wedstrijden voor Oranje, waarin hij twee keer scoorde.
♦ Clubs als trainer: Trainer/speler Zwart-Wit '28, trainer/speler, RKSV Halsteren, trainer/speler SVVSMC, Haaglandia (ontslag), Türkiyemspor (ontslag), interim-trainer Voorschoten '97, WKE (ontslag), vv Sliedrecht (ontslag), Sparta Rotterdam (ontslag samen met Gert Kruys), interim-trainer Excelsior Maassluis. Hij loodste Excelsior van de laatste plaats naar de tiende plek en behoedde de club voor degradatie uit de topklasse.

Door: Eit Hendriks