Pilon begrijpt arbiter wel na gestaakt duel

11 april 2016

Hij had in de eerste helft al veel verwensingen naar zijn hoofd gekregen. Frank de Winter, zaterdag scheidsrechter bij het topklasseduel tussen Kozakken Boys en G.V.V.V., was, na het wegzenden van aanvaller Madjer Lukoki van de thuisploeg, de Kop-van-jut van het thuispubliek geworden. Niet ongebruikelijk in Werkendam, de aanhang van Kozakken Boys reageert de opgekropte frustraties regelmatig af op de scheidsrechter als het even niet meezit.

Scheidsrechter Ruud van der Wielen uit Veenendaal kan er over meepraten. Hij kreeg ook ooit bij Kozakken Boys een hele strontkar over zich heen.
Omdat hij er spuugzat van was, had De Winter zaterdag in de rust nog laten omroepen dat hij bij herhaling het duel zou staken. Blijkbaar was dat aan dovemansoren gericht, want in de 84ste minuut werd De Winter opnieuw onder vuur genomen en dat pikte de inwoner van Blaricum niet. Hij staakte bij een 0-0 stand het duel.

"Ik kan zijn reactie wel begrijpen", vond Olivier Pilon na afloop. "Hij stond ook in zijn recht. Maar voor ons kwam het heel slecht uit. We waren juist volop aan het pressen en de spelers van Kozakken Boys liepen op hun laatste benen. Het was wachten op een doelpunt voor ons."
Hoewel Pilon het ook heel dapper van De Winter vond, baalt hij dat G.V.V.V. nu nog een keer voor zeven minuten naar Werkendam moet en dan tegenover tien fitte spelers komt te staan.
"Daardoor wordt het voor ons veel moeilijker om in die korte periode een doelpunt te maken", vervolgt de topscorer van G.V.V.V. "Kijk, aan strafmaatregelen tegen Kozakken hebben we niets. Wat telt voor ons is de zevende plek en die was niet in gevaar gekomen bij een overwinning. Nu moeten we nog maar zien of dat lukt."

Winst in het restant is hard nodig, want intussen is Rijnsburgse Boys over G.V.V.V. heen gewipt en staat nu met een punt voorsprong op de zevende plek. En die zevende plaats betekent het laatste startbewijs in de nieuwe tweede divisie.

Welke maatregelen de KNVB ten opzichte van Kozakken Boys gaat nemen zal komende week wel duidelijk worden. Aan een tweede reis naar Werkendam zal G.V.V.V. niet ontkomen, zoveel is duidelijk.


Olivier Pilon haalt met G.V.V.V. het einde niet. Foto: Herman Stöver (archief)


Slordig G.V.V.V. kan overtal in Werkendam niet uitbuiten

Soms is het moeilijker voetballen tegen tien spelers dan tegen elf. Dat ondervond G.V.V.V. zaterdag vooral in de eerste helft tegen Kozakken Boys. Na twintig minuten kwam G.V.V.V. met een man meer te staan, maar had daar moeite mee.

Sterker, in het eerste bedrijf kreeg Kozakken Boys de beste kansen. Berry Powel schoot op de paal en doelman Johan Jansen hield G.V.V.V. met enkele knappe reddingen op de been.

Kozakken Boys ging, na het wegsturen van Madjer Lukoki, met een versterkt middenveld spelen en slechts één aanvaller. Daardoor werden de ruimtes voor G.V.V.V. kleiner, iets waar de slordig voetballende Veenendalers zich weinig raad mee wisten.

In de tweede helft sloeg de vermoeidheid bij Kozakken Boys toe en kreeg G.V.V.V. eindelijk meer kansen. Martin van Eck stuitte op doelman Maik van den Kieboom en een kopbal van invaller Simon Brouwer belandde op de paal.
Kozakken Boys leek rijp voor de sloop, maar scheidsrechter De Winter hield het in de 84ste minuut voor gezien en staakte, na de zoveelste scheldkanonnade aan zijn adres, de wedstrijd.

G.V.V.V.: Jansen; Hofman, Bonke, Hulsbos, Marbouh; Terschegget, Alisic (73. Brouwer), De Leeuw; Van Eck, Van Meegdenburg (73. Heesakkers), Pilon.

Door: Eit Hendriks

Gerelateerd artikel: De Zwaaier kookt over van woede in enerverend duel