Publiek moet twaalfde man zijn bij G.V.V.V.

14 mei 2016

G.V.V.V. speelt vandaag de belangrijkste wedstrijd van het huidige voetbaljaar. De ploeg van trainer John de Wolf is alleen gebaat bij winst op Rijnsburgse Boys, want alleen daarmee dwingen de Veenendalers promotie naar de tweede divisie af.

VEENENDAAL - G.V.V.V. en Rijnsburgse Boys staan met 43 punten ex-aequo op de zevende plek, de laatste plek die nog recht geeft op een ticket voor promotie. Het betere doelsaldo van de Veenendalers telt niet. Mocht er vanmiddag een gelijkspel uit de bus rollen, volgt er volgende week op neutraal terrein een beslissingduel.

Daar zit G.V.V.V. natuurlijk niet op te wachten. Daarom heeft de club er alles aan gedaan om zich optimaal op de clash met Rijnsburgse Boys voor te bereiden. "We hebben vandaag nog een lichte training gedaan en vertrekken daarna naar Hoenderloo, waar we in hetzelfde hotel slapen, waarin ook het Nederlands elftal zich vaak heeft voorbereid op interlands", vertelde doelman Johan Jansen gisteren.
"Of ik het een optimale voorbereiding vind? Ja, ik denk het wel. Ik geloof niet dat we ons daarmee extra druk opleggen. We willen juist ontspannen naar het duel toeleven. Er staat veel op het spel. Voor beide teams. Wij hebben het voordeel van een thuiswedstrijd, daarom hoop ik op veel steun van onze fans. Die kunnen de twaalfde man zijn", meent Jansen.

Bij G.V.V.V. ontbreken vleugelverdediger Rodny Hofman en Wouter Bonke, één van de centrale verdedigers van de Blauwen. Beiden kregen afgelopen zaterdag tegen IJsselmeervogels (1-1) een gele kaart en dat betekende een automatische schorsing van één wedstrijd.
Verwacht wordt dat Laurens van der Voort de plek van Hofman zal innemen en Wilco den Hartog een linie naar achteren schuift en in het centrum van de defensie naast Bart Hulsbos zal spelen. Simon Brouwer of Adnan Alisic zou dan vanaf het begin op het middenveld kunnen starten.
 

Eerder dit seizoen won Rijnsburgse Boys op eigen veld met 4-1 van G.V.V.V.. In Rijnsburg scoorden Danny van der Vijver (2x), Raily Ignacio en Ismail Çelen maakten de doelpunten voor 'De Uien'. Olivier Pilon deed tussendoor iets terug.

G.V.V.V.-Rijnsburgse Boys (14.30 uur, sportpark Panhuis, Veenendaal).
G.V.V.V., geschorst: Rodny Hofman, Wouter Bonke.

Dag van de waarheid in de topklasse
 

Drie ploegen strijden vandaag om het kampioenschap van de zaterdagtopklasse. Katwijk, Excelsior Maassluis en HHC Hardenberg kunnen alle drie met de eer gaan strijken. Een etage lager maken G.V.V.V. en Rijnsburgse Boys uit wie van de twee samen met de zes ploegen boven hen volgend seizoen in de nieuw te vormen tweede divisie speelt.

Katwijk staat bovenaan in de topklasse, met respectievelijk één en twee punten voorsprong op Excelsior Maassluis en HHC. De Katukkers kunnen bij winst de kampioensvlag hijsen. Trainer Dick Schreuder erkent dat de zaterdagtopklasse een schitterende ontknoping krijgt met de duels Katwijk - HHC Hardenberg, Spakenburg - Excelsior Maassluis en G.V.V.V. - Rijnsburgse Boys.
Over de kansen van zijn eigen ploeg is hij voorzichtig. "Ik heb nog een waslijst aan geblesseerde spelers en HHC is een goede ploeg. Die wedstrijd hebben we niet zomaar gewonnen. Maar het is een prachtige affiche. Ik verwacht veel volk op ons sportpark De Krom."
"Mocht het onverhoopt niet lukken om van HHC te winnen, dan zal ik een paar dagen koppijn hebben. Maar aan ons doel om na onze promotie een plek in de tweede divisie af te dwingen, hebben we in ieder geval voldaan", voegt Schreuder er nog aan toe.
 

Wat het duel tussen G.V.V.V. en Rijnsburgse Boys betreft, wil hij niet veel kwijt. "Beide ploegen hebben mijn sympathie. G.V.V.V., omdat ik uit de buurt van Veenendaal kom (Barneveld, EH) en het knap vind wat die ploeg elk jaar laat zien. Bovendien heb ik bij Fortissimo in de regio gewerkt."
"Rijnsburgse Boys, omdat de velden van Katwijk en Rijnsburg vlak bij elkaar liggen. Hemelsbreed misschien twee kilometer. Het publiek wil volgend seizoen graag de derby met Rijnsburgse Boys behouden."
 

Voor Jeroen Rijsdijk kan het seizoen al niet meer stuk. De trainer van Excelsior Maassluis debuteert op het hoogste amateurplatform en is deze competitie met zijn ploeg de revelatie van de zaterdagtopklasse.
Moest vorig seizoen John de Wolf er nog aan te pas komen om als interim-trainer de ploeg uit Maassluis met succes voor degradatie te behoeden, de afgelopen 23 wedstrijden is Excelsior Maassluis ongeslagen gebleven. "John heeft een mooie erfenis voor me achtergelaten", vertelt Rijsdijk.

De voormalige speler van onder meer SC Feyenoord en IJsselmeervogels was vorig seizoen nog trainer van SHO hoopt het seizoen, vergelijkbaar met Leicester City, met een nooit gedacht kampioenschap af te sluiten.
"De druk ligt bij Katwijk, want de voorbije weken iedere week verloor de koploper steeds. Bovendien is HHC een niet te onderschatten tegenstander. Ik hoop dat wij kunnen profiteren van een gelijkspel tussen beide ploegen", merkt Rijsdijk op.

Hij heeft bij Sparta nog even samengewerkt met De Wolf en daarom neigt hij er naar dat G.V.V.V. het tegen Rijnsburgse Boys redt. "Eigenlijk horen beide ploegen straks thuis in de tweede divisie. Maar ik heb een beetje een zwak voor G.V.V.V., omdat die ook al lang met een bijna ongewijzigde formatie spelen bestaande uit spelers, die bij de club zijn opgegroeid. Van mijn selectie zijn negen spelers uit de eigen jeugd voortgekomen. Zo zou het overal moeten zijn."
 

Groninger: fifty-fifty
 

HHC-trainer Marcel Groninger geeft ruiterlijk toe dat Katwijk de beste papieren voor het kampioenschap heeft. Zijn ploeg gaat er wel alles aan doen om Katwijk daarvan af te houden. "Maar als Excelsior Maassluis bij Spakenburg wint, hebben we niets aan winst tegen Katwijk", klinkt het realistisch.
Voor G.V.V.V. en Rijnsburgse Boys schat hij de kansen voor beide teams fifty-fifty in. "Ze ontlopen elkaar niet veel. Gaat G.V.V.V. in Hoenderloo overnachten om zich voor te bereiden op de wedstrijd? Tja, dat is een mogelijkheid. Wij doen onze normale voorbereiding. Ik denk dat de spelers het liefst in de eigen omgeving, thuis bij vrouw of vriendin, zich voorbereiden. Maar het is een keuze om dat niet te doen. Achteraf zal blijken of het juist is geweest."
 

Door: Eit Hendriks