Shanwary wil bij G.V.V.V. weer uitblinken

18 augustus 2015
Esmat Shanwary (21) wil in Veenendaal met een schone lei beginnen. Zijn schroom is verleden tijd, al begon hij maandagavond nog een beetje angstig aan zijn tweede groepstraining na een hamstringblessure.
 
Moe maar voldaan stapt de nieuwkomer van het kunstgrasveld. Hij laat dat niet zo snel blijken met woorden, maar zijn gelaat zegt genoeg. De maandagavondtraining was intensief voor Shanwary. Een klein beetje angstig ook. De 21-jarige middenvelder, dit seizoen overgekomen van eerstedivisionist Achilles’29, is herstellende van een hamstringblessure, opgelopen in de oefenwedstrijd tegen het Elite Talent Team. In het afsluitende positiespel liet hij wat duels schieten, maar hij is op de weg terug. ,,Ik wilde me een beetje aan de zijkant houden”, zegt hij achteraf. ,,Het ging wel lekker.”
 
Twee weken lang moest Shanwary rust nemen. Een tijd waarin hij samen met lotgenoot Patrick Heesakkers (herstellende van een enkeloperatie) naar het team van trainer Erik Assink keek. G.V.V.V. speelde wisselend in de voorbereiding, met twee overwinningen, twee gelijke spelen en drie nederlagen. ,,De verdediging staat nog niet goed”, zegt Shanwary, die probeert de vinger op de zere plek te leggen. ,,De organisatie moet beter. Wanneer dekken we door, en wanneer blijven we staan? De linies moeten nog beter op elkaar worden ingesteld. Dat kost tijd, maar dat moet goed komen. Er zit veel kwaliteit en voetbal in deze selectie.”
 
Shanwary voelt aan zijn hamstring tijdens het duel met het Elite Talent Team.
 
Schaken
Dat is ook de reden waarom hij naar de Veenendaalse topklasser vertrok. Hij weet dat G.V.V.V. altijd de voetballende oplossing wil zoeken. Dat doet hij zelf ook. Geen lange halen, gauw thuis. Het spel verdelen is zijn kwaliteit. Temporiseren, versnellen en steken. Aangeleerd in de jeugdopleiding van NEC, in de vertegenwoordigende elftallen van de KNVB, maar ook thuis. ,,Ik schaak veel. Daar zit alles in. Het voetbal, maar ook het leven. Je creëert spelinzicht. Zoals FC Barcelona. Dat speelt schaakvoetbal. Je moet vooruitdenken.”
 
Zijn talent bracht Shanwary ver. Een glorieuze carrière leek hem tegemoet. In 2012 eindigde hij als tweede in een klassement van beste spelers uit de A-jeugd van profclubs. Uiteindelijk tekende de rechtspoot een contract bij FC Utrecht. De eerste oefenwedstrijd voor de Domstedelingen eindigde meteen in een fiasco: een knieblessure. Een jaar lang tobde hij met dat gewricht. Niet voor niets gingen de gedachten net na het oplopen van de hamstringblessure in de wedstrijd tegen het Elite Talent Team naar die tijd. ,,Ik dacht: ‘Het zal toch niet weer’. Net een nieuwe club, en opnieuw een blessure. Die gedachte heb ik wel gehad, ja.”
 
FC Utrecht verlengde zijn contract na een jaar blessureleed niet. Achilles ’29 uit Groesbeek pikte hem op, maar ook daar wist Shanwary niet te slagen. Bij G.V.V.V. hoopt hij zijn carrière nieuw leven in te blazen. “Ik wil me hier ontwikkelen. Dat staat bovenaan mijn lijstje. G.V.V.V. doet zeker niet onder voor de onderkant van de Jupiler League.”
 
Afghanistan
Ook ongeveer het niveau van het nationale team van Afghanistan, waar Shanwary vanaf maart van dit jaar voor uitkomt. Trots als een pauw, spelen voor eigen land. Het ontroert hem, als hij ziet hoe de mensen die weinig hebben met zijn ploeg meeleven. Op dinsdag 8 september is het weer zover, waardoor hij de wedstrijd tegen Rijnsburgse Boys aan zich voorbij moet laten gaan. Grootmacht Japan, met Keisuke Honda (AC Milan), Shinji Kagawa (Borussia Dortmund) en Maya Yoshida (Southampton), reist af naar Iran. Door de oorlogssituatie in Afghanistan worden de wedstrijden in het buurland gespeeld.
 
Esmat Shanwary valt in tijdens de interland met Bangladesh en scoort in de slotfase de gelijkmaker.
 
,,Toch wonen er een stuk of drie miljoenen Afghanen in de buurt”, weet Shanwary. ,,Het zal zeker helemaal vollopen. Wij zijn nog altijd zoekende naar het totaalplaatje. Maar het vertrouwen is er. Een beetje hetzelfde als bij G.V.V.V. We hebben een goed niveau, maar we moeten de laatste stappen nog zetten. We gaan vol op de aanval tegen Japan. Misschien is het zelfmoord, maar zo willen we een kans maken.”
 
Uitblinken
Of G.V.V.V. een goede kans maakt tegen Katwijk aanstaande zaterdag weet Shanwary niet. Hij verdiept zich momenteel in de Topklasse Zaterdag. Zelf verwacht hij niet in de basis te starten. ,,Als de trainer een beroep op me doet, zal ik er staan”, zegt de Afghaan loyaal. ,,Maar ik moet realistisch zijn. Ik heb een groot deel van de voorbereiding gemist. De minuten die ik vanaf nu maak zijn mooi meegenomen. Ik wil uitblinken. Dat heb ik de afgelopen seizoenen niet kunnen doen. Ik wil hier eindelijk mijn ding doen: voetballen.”
 
Tekst: Jeroen van Barneveld
Foto: Dick Gijsbertsen